Apa de mare are efecte antiinflamatorii

Acum 2,000 de ani, cel mai mare filozof al antichităţii, Platon, îngrijit într-un anumit moment al vieţii sale de medici-magi egipteni, declară sentenţios: „marea spala toate relele omului „. 
Apa de mare este o apă minerală care conţine clor, sodiu, magneziu şi sulf – o combinaţie benefică pentru organismul uman.
Pe lângă acestea, mai conţine oligoelemente (zinc, titan, cobalt, iod, crom), care trec prin piele şi de acolo în organism, acţionând asupra unor ţesuturi. Nu trebuie să ignori nici importanta algelor marine.
Conţinutul de minerale al apei de mare nu este acelaşi în toate marile şi oceanele, cel mai scăzut fiind în Oceanul Arctic (3,5 g/litru), iar cel mai crescut, în Marea Moartă (300 g/litru). Marea Neagră are o
mineralizare de 17,6 g/litru.
Apa de mare are efecte antiinflamatorii şi intensifică metabolismul glucidelor, proteinelor, lipidelor, calciului, fosforului.
Apa de mare poate fi băută ca o apă minerală obişnuită, după ce a fost diluata cu apă dulce, până la obţinerea unei concentraţii maxime de 2g saruri/litru. Pentru aceasta,se adună apă cât mai departe de ţărm, de la o adâncime de cel puţin 20 de metri. Se poate folosi pentru gargara (gingivite, stomatite) sau la comprese pentru răni.
Tratamentul cu apă de mare este practicat în toată lumea – vara, pe litoralul oceanelor şi mărilor calde, iar în sezonul rece, în servicii specializate, sub formă de băi calde, duşuri şi aerosoli.
Pe litoralul Marii Negre talasoterapia se poate face din luna mai până la sfârşitul lui septembrie, când temperatura apei este în medie de 15-25ºC, iar cea a aerului de 15-20ºC.

 Băile în mare

Intrarea în apă se face progresiv, după o baie de soare de cel puţin zece minute. În acest fel, veţi
evită probleme grave, cum ar fi şocul termic sau stopul cardiac. Apoi, în apă, nu se sta, ci se înoată, se fac mişcări continue sau se fac exerciţiile de recuperare indicate de medic.
Tot în apă, se poate executa automasaj pe întregul corp. Când marea este mai agitată, acţiunea mecanică a valurilor e un masaj binefăcător pentru piele şi ţesuturile subcutanate.
În prima zi, durata unei băi nu va depăşi cinci minute, timpul fiind mărit zilnic cu alte cinci minute. Copiii mici vor sta mult mai puţin; la sfârşitul curei, o baie trebuie să dureze maximum 15 minute, iar pentru copiii mari, până la 20 de minute.

 Exerciţii

1. Plimbări în pas vioi prin apă care depăşeşte foarte puţin nivelul gleznelor.
Efecte: glezne tonifiate, stimularea punctelor de presopunctura de pe talpă, ameliorarea platfusului.
2. Paşi contra valurilor, până ajunge apa la nivelul genunchilor.
Efecte: gambe tonifiate, celulită din zona genunchilor dispare elegant.
3. Înaintaţi în apă şi lăsaţi valurile să se spargă pe coapse, învârtiţi-vă pe toate părţile, apoi mergeţi timp de 10 minute prin apă la nivelul şoldurilor.
Efecte: cu acest exerciţiu aţi tonifiat picioarele de jos până sus, şi, bineînţeles, celulită e doar o amintire.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu