Ceaiuri de iarna pentru raceala

Chiar daca temperaturile sunt mai ridicate decat cele normale pentru acest anotimp, e bine sa fim prevazatori si sa ne pregatim organismul pentru sezonul rece care va veni, mai devreme sau mai tarziu. Pentru ca in sezonul rece sa fim feriti de gripe si raceli, medicii spun ca este necesar sa avem o imunitate puternica, pe care o putem dobandi consumand multe fructe si legume proaspete, de care acum tarabele din piete sunt pline si e pacat sa nu profitam.

Insa, pe langa fructe si legume, natura, cu bunatatea-i bine stiuta, ne ofera o serie de plante care au darul de a fabrica anticorpi si reusesc sa ne fereasca de raceli. Catina, macesele, busuiocul, patlagina sunt plante bine cunoscute la noi, despre care trebuie stiut ca ajuta la cresterea si mentinerea imunitatii.

Fructele macesului sunt foarte bogate in vitamina C, dar si in vitaminele A, B1, B2, P, K , zaharuri, pectine, tanin, acid citric, de aceea ceaiul din macese se recomanda, cate trei - patru cani pe zi, in perioada virozelor. Infuzia din fructe maruntite de macese se mai recomanda si in caz de anxietate, palpitatii, greturi, viermi intestinali. In caz de boli ale cailor urinare si de rinichi, se recomanda o cura mai indelungata.

Macesele se administreaza sub forma de infuzie, pulbere, sirop sau gem. Infuzia se obtine turnand o cana de apa clocotita peste o lingura de fructe. Se acopera vasul si se lasa la infuzat 15 minute, dupa care ceaiul se bea cald, pe parcursul a 10 - 15 minute.

In caz de raceala, dureri in gat si in piept, tuse, se pot bea trei - patru cani de ceai de patlagina pe zi. Peste una - doua lingurite de planta uscata si maruntita se toarna 200 ml de apa clocotita, se acopera vasul si se lasa la infuzat cateva minute. Se strecoara, se indulceste cu miere poliflora sau putin zahar si se bea cald. Ceaiul fierbinte intarzie vindecarea durerilor de gat.

Tinctura de patlagina poate fi folosita timp de doi ani de la preparare. Se iau cate 10 - 15 picaturi sau chiar o lingurita, diluata in apa, in caz de raceala, bronsite cronice, astm bronsic, ulcer gastroduodenal, laringite, traheite, ulcer varicos, tuse, conjunctivite, diaree.

Busuiocul are in compozitia sa vitaminele A si C, minerale precum calciu si fier, substante care ii confera un efect revigorant deosebit asupra intregului organism. Ceaiul de busuioc energizeaza si vitaminizeaza, de aceea se recomanda in timpul virozelor, dar si in perioada de trecere de la un anotimp la altul, cand organismul sufera.

Datorita calitatilor antimicrobiene si antiseptice, preparatele din busuioc, infuzie, sirop, tincture, ulei, se folosesc in multe afectiuni, de la gripe si raceala la bronsite, ulcere gastrice, infectii urinare, nevralgii.

Catina, bogata in vitamina C, se recomanda, in sezonul rece, persoanelor anemice si celor care depun eforturi intense, fizice si intelectuale. Catina se consuma mai ales sub forma de ceai preparat din fructe maruntite si gem ori in combinatie cu miere de albine. In sezonul rece se pot bea cate doua - trei cani de ceai pe zi, indulcit cu miere de albine.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu