Echiparea anvelopelor de iarna este obligatorie

Vremea rece din ultima perioadă şi ninsorile din judeţul Braşov generează şi anul acesta nedumeriri cu privire la obligativitatea echipării anvelopelor de iarnă.

Actualul Cod Rutier nu prevede un interval obligatoriu de echipare a maşinilor însă stipulează că în cazul ninsorilor, autovehiculele trebuie să aibă cauciucuri de iarnă. Concret, anvelopele de iarnă sunt obligatorii din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă.

"Obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice, după cum se precizează în Ordonanţa de Guvern 5/2011. Astfel, şoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă doar când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică" a spus Andrei Codău, inspector la Brigada Rutieră.

"Spre exemplu, daca pe 31 decembrie este soare, iar carosabilul nu este acoperit cu zăpadă,  Poliţia Rutieră nu are cum să te amendeze legal că nu ai cauciucuri de iarnă pe maşină", a mai precizat acesta.

Dacă nu respectă condiţiile prevăzute de lege ("conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevazute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisa" - Art.100, aliniatul 6 din Noul Cod Rutier), şoferii riscă până la 1.600 de lei amendă (20 de puncte de amendă, fiecare punct costând şoferii 80 de lei).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu