Super alimente din toata lumea

Sa incerci mai multe alimente din toate colturile lumii este o modalitate perfecta de a descoperi noi arome extraordinare pe care sa le incluzi in dieta ta zilnica.
Tumeric
Tumeric, condimentul principal ce se regaseste in curry-ul indian, este extrem de puternic. O singura lingura de tumeric contine 16% din necesarul zilnic de fier. Este de asemenea o sursa grozava de vitamina A si B6. In plus, are proprietati anti-oxidante si antiinflamatorii. Tumericul poate preveni atacurile de cord dupa o operatie bypass, poate imbunatati efectul chimioterapiei in cazul pacientelor cu cancer la san si scade riscul dezvlotarii cancerului la cap si gat.
Masline
In Grecia, maslinele sunt considerate un aliment-minune. Contin grasimi monosaturate, ceea ce ajuta la scaderea colosterolului si la reglarea nivelului de insulina. Uleiul de masline este si el bogat in polifenoli, luptand contra inflamatiilor si scazand riscul de dezvoltare a cancerului. In plus, acesta contine vitamina E si beta-caroten.
Coriandru
Puteti gasi coriandru in guacamole (Mexic) si in supele tipic portugheze, dar bucataria vietnameza este cea in care aceasta planta este cel mai des folosita. Ajuta la mentinerea unui nivel normal de zahar in sange, la reglarea colesterolului si este cunoscut pentru proprietatile sale „magice” de a alina durerile menstruale, problemele digestive si artrita. Reprezinta o sursa excelenta de zinc si poate fi folosit ca adjuvant in tratarea racelilor.
Boabe de soia
Soia se gaseste sub diferite forme in bucataria japoneza. O ceasca de boabe de soia contine 33 de grame de proteine – ceea ce ajuta la scaderea colesterolului – si o cantitate mare de aminoacizi.
Ciuperci Shiitake
Cu toate ca aceste ciuperci se gasesc cel mai des in Japonia si China, ele sunt folosite si in bucataria coreana, fiind o sursa foarte buna de vitamina D. Ajuta la intarirea sistemului imunitar si la scaderea colesterolului, avand si proprietati anti-cancerigene.
Rosii
Ce preparat italian ar putea exista fara savoarea inconfundabila a rosiilor? Acestea din urma sunt foarte bogate in vitaminele A si C, potasiu si fibre. Contin de asemenea anti-oxidanti care impiedica dezvoltarea celulelor canceroase. Un plus il constituie si proprietatile antiinflamatorii.
Scoici
Folosite in prepararea faimoasei paella, scoicile aduc numeroase beneficii bucatariei spaniole, in special in ceea ce priveste sanatatea. Scad nivelul colesterolului, contin grasimi polinesaturate, scazand riscul bolilor de inima. 100 de grame de scoici iti asigura 78% din necesarul zilnic de fier si este o sursa buna de vitamina B12.
Fasole neagra
Regasita in burrito, salate, supe si multe altele, fasolea neagra este specifica bucatariei mexicane. Reprezinta o sursa extraordinara de fier, proteine si antioxidanti.
Ghimbir
Fie ca este consumat sub forma de ceai, suc sau ca atare, ghimbirul este considerat un analgezic natural foarte bun in cazul pacientilor cu artrita si ajuta la rezolvarea problemelor digestive. Specific bucatariei thailandeze, se mai stie despre ghimbir ca este bun pentru cei ce sufera de astm, migrene, dureri de dinti sau tuse.
Chimen
Folosit in multe mancaruri mediteraneene, chimenul este de fapt specific bucatariei turcesti. Reprezinta o grozava sursa de fier si calciu si este benefic celor ce sufera de diabet ori ulcer. In plus, este un foarte bun afrodiziac.
Chilli
Un condiment foarte des regasit in Malaezia, chilli ajuta la tratarea durerilor si a inflamatiilor. Mai mult decat atat, este asociat cu pierderea kilogramelor in plus.
Naut
Un ingredient minune adesea folosit in bucataria egipteana si israeliana, nautul este bogat in proteine, fibre, minerale si acid folic. Contine amino-acizi esentiali si numeroase vitamine.
Linte
Folosit in curry si numeroase alte preparate, lintea este un ingredient foarte des regasit in bucataria pakistaneza. Cu 16 grame de fibre intr-o ceasca, lintea poate scadea colesterolul si mentine in limite normale zaharul din sange. Confera senzatia de satietate pe o perioada mai lunga de timp, fiind un ingredient perfect de folosit in cazul regimurilor alimentare.
Papaya
Papaya braziliana nu este doar dulce si exotica, ci si foarte bogata in nutrienti. Un singur fruct contine 95.6 miligrame de vitamina C! Impreuna cu vitamina A si E, aceasta reprezinta un adjuvant foarte bun in tratarea racelii. Protejeaza impotriva bolilor de inima si a cancerului de colon si intareste sistemul imunitar.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu