Inainte de '89, cand cafeaua autentica era un lux, romanii foloseau cicoarea ca inlocuitor. Hulita dupa anii revolutiei, cafeaua de cicoare atrage astazi tot mai mult atentia, mai ales a celor care vor sa adopte un regim de viata sanatos.
Cafeaua de cicoare se obtine din pulberea de radacina prajita. Se prepara din 3 lingurite de pulbere prajita la 150 ml apa.
Dupa
ce se strecoara, lichidul rezultat se poate amesteca cu lapte. Dupa
gust, puteti sa ii adaugati si condimente - scortisoara, ghimbir,
cardamom. Cicoarea se poate consuma si rece sau se poate adauga in
compozitia unor deserturi. De asemenea, daca vrei sa beneficiezi de proprietatile cicorii, dar si sa simti gustul de cafea autentica le poti combina: la o ceasca pui 1 lingurita cafea de cicoare si 1 lingurita cafea.
Proprietatile terapeutice ale cicorii
Cicoarea este o planta recunoscuta pentru efectele sale curative, inca din Antichitate. Romanii o foloseau pentru a ajuta la curatarea sangelui, iar egiptenii consumau radacina acestei plante tot pentru purificarea sangelui, dar si a ficatului.
Fitoterapia
utilizeaza radacina, partea aeriana intreaga, frunzele si uneori
florile. Principiile active care intra in compozitia cicorii, stimuleaza digestia, curata ficatul si splina, detoxifica organismul, scad colesterolul si glicemia, calmeaza usor sistemul nervos, au efect usor laxativ, stimuleaza, dar si inhiba pofta de mancare.
Daca
se apeleaza la preparate pe baza de cicoare inainte de mese, atunci
apetitul va creste, iar daca aceste preparate se iau in timpul meselor,
efectul va fi contrar (apetitul va diminua, iar in acest sens se
utilizeaza radacina).
Iata cateva motive pentru a consuma cafea de cicoare:
Cafeaua de cicoare te ajuta sa slabesti
Inulina,
o fibra alimentara existenta in cicoare - si in cantitate foarte mare
in topinambur, ajuta la slabire si la mentinerea unei greutati optime.
Cafeaua din cicoare taie senzatia de foame si pastreaza senzatia de
satietate mai mult timp.
Cafeaua de cicoare stimuleaza tranzitul intestinal
Fibrele
din cicoare ajuta tranzitul intestinal si secretia de sucuri gastrice.
Practic, digestia este imbunatatita, iar constipatia este redusa.
Cafeaua de cicoare previne diabetul, scade colesterolul
Inulina
protejeaza impotriva acumularii de colesterol si ofera multe alte
beneficii metabolice, cum ar fi absorbtia fierului, calciului si
magneziului. Inulina este o polizaharida care regleaza nivelul
glicemiei, de aceea este recomandata in caz de diabet si obezitate.
Cafeaua de cicoare pastreaza intestinele sanatoase
Inulina
este un prebiotic care ajuta la cresterea nivelului de probiotice -
bacteriile bune din intestine, pastrand astfel intestinele sanatoase.
Studiile in vitro au aratat ca inulina stimuleaza cresterea selectiva a
Bifidobacteria si Lactobacilli.
Cafeaua de cicoare previne bolile de inima
Studiile
asupra inulinei au aratat ca aceasta fibra poate reduce cantitatea de
colesterol LDL, asa-numitul colesterol "rau" si trigliceride.
Colesterolul LDL este una dintre cauzele principale ale aterosclerozei
si hipertensiunii arteriale; de asemenea, colesterolul si trigliceridele
mari sunt factor de risc pentru infarct si accidente vasculare
cerebrale.
Cafeaua de cicoare protejeaza ficatul
Potrivit
unui studiu publicat in luna septembrie 2010 in "Food and Chemical
Toxicology", consumul de cicoare poate oferi protectie ficatului, gratie
antioxidantilor.
Cafeaua de cicoare reduce inflamatiile articulare
Cicoarea
a fost utilizata in mod traditional ca tratament naturist pentru
artrita, iar studiile au aratat ca cicoarea are proprietati
anti-inflamatorii semnificative, motiv pentru care este in continuare
studiata pentru capacitatea de a reduce durerea asociata cu
osteoartrita.
Intr-un studiu din 2010, 70% dintre subiectii care
au primit tratament cu cicoare au raportat o imbunatatire sensibila a
durerii cauzate de osteoartrita. Cafeaua din cicoare poate fi utilizata
ca agent antiinflamator pentru dureri musculare si dureri articulare.
Cafeaua de cicoare previne tromboza
Potrivit
unui studiu din luna mai 2011 publicat in "Phytotherapy Research",
cafeaua de cicoare poate preveni probleme de sanatate precum tromboza si
inflamatiile. Participantii la studiu care au baut 300 de mililitri de
cafea de cicoare pe zi si-au redus vascozitatea sangelui si a plasmei
dupa numai o saptamana, beneficii pe care cercetatorii le atribuie
antioxidantilor fenolici ai cicoarei.
Cafeaua de cicoare pastreaza sanatatea cavitatii orale
Potrivit
unui studiu publicat in 2013 in revista "Evidence-Based Complementary
and Alternative Medicine", acidul chicoric gasit in cafeaua de cicoare
protejeaza organismul impotriva bacteriilor din cavitatea orala. Acelasi
studiu a constatat ca extractul de radacina de cicoare are proprietati
antifungice.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu