Pulsul normal pentru o persoana sanatoasa

Monitorizarea pulsului este una din investigatiile fundmentale in descoperirea unei afectiuni cardiace. Simpla masurare a pulsului o data pe luna poate ajuta la prevenirea decesului prin accident vascular cerebral (AVC), potrivit specialistilor americani din cadrul Asociatiei Nationale a Accidentului Vascular Cerebral. Verificarea trebuie realizata atat in stare de repaus, cat si atunci cand supunem organismul unui efort intens. Tocmai de aceea, este important sa stim care sunt valorile normale ale pulsului in ambele situatii.

Cat trebuie sa fie pulsul normal pentru o persoana sanatoasa

Frecventa pulsului se exprima in numar de batai pe minut (bpm) si are valori normale diferite in functie de varsta:

Nou-nascut: 100 – 150 bmp 

Sugar 3-6 luni: 90 – 120 bpm 

Sugar 6-12 luni: 80 – 120 bpm 

Copii 1-10 ani: 70 – 130 bpm 

Copii peste 10 ani si adulti: 60 – 90 bpm 

Atleti: 40 – 60 bpm

Pentru a afla care este pulsul optim in timpul exercitiilor fizice, va trebui sa calculam mai intai care ese ritmul cardiac maxim, adica cel mai mare puls la care poate ajunge o persoana.
Cele mai comune calcule pentru ritmul cardiac maxim in cazul persoanelor mature sunt: 

• 220 minus varsta. Exemplu: pentru o persoana de 30 de ani vom avea 220-30=190 bpm 

• 206.9-(0,67 x varsta). Exemplu: pentru o persoana de 30 de ani vom avea 0.67×30= 20,1 si 206.9-20,1.5=186,8 bpm

Cea de-a doua varianta pentru calcularea pulsului este mai sigura, dar prima este mai simpla si mai usor de retinut. Valoarea optima a pulsului normal in timpul exercitiilor fizic reprezinta 60-70% din valoarea ritmului cardiac maxim. Astfel, in cazul dat drept exemplu, un puls considerat ideal in conditii de efort fizic 114-133 bpm.

Cresterea anormala a pulsului poate fi atat semnul prezentei unei fibrilatii atriale (o aritmie frecventa a inimii), dar si al unei tahicardii (accelerare a frecventei batailor inimii), ambele afectiuni care, in ultimii ani, sunt diagnosticate inclusiv la persoanele sub 40 de ani. In ceea ce priveste fibrilatia atriala, depistarea ei este vitala, deoarece duce, inevitabil, la aparitia insuficientei cardiace ori a accidentului vascular cerebral (AVC), doua probleme ce pun in pericol viata. Se apreciaza ca unu din cinci atacuri cerebrale apare pe fondul fibrilatiei atriale.

Tahicardia apare atunci cand ritmul cardiac depaseste 100 de batai pe minut. In cazul in care numarul de batai pe minut ale inimii ajunge la 150 sau mai sus, se va pune diagnosticul de tahicardie supraventriculara. Bradicardia este o afectiune in care ritmul cardiac este prea mic, sub 60 de batai pe minut. Acest lucru poate fi rezultatul unor probleme cu nodul sinoatrial sau a unei deteriorari a inimii, ca urmare a unui atac de cord sau a unei boli cardiovasculare. De retinut este ca nu exista o corelatie direct intre hipertensiunea arterial si un ritm cardiac ridicat. Hipertensiunea arteriala nu determina neaparat un ritm cardiac crescut.

Masurarea pulsului este foarte simpla si nu necesita niciun aparat special. Ai nevoie doar de un ceas cu secundar si de cel mult un minut din timpul tau. Pulsul poate fi luat la nivelul gatului (arterei carotide), incheieturii mainii, coapselor (artera femurala), plicii cotului sau in spatele genunchiului. Cel mai comod de masurat este insa la nivelul incheieturii mainii. Iata pasii pe care trebuie sa-i urmezi:

1. asaza-te comod pe un scaun sau pe un fotoliu; 

2. sprijina un antebrat pe o suprafata cum ar fi o masa; 

3. cu varful degetelor aratator, mijlociu si inelar de la mana cealalta repereaza pulsatia arterei care trece pe marginea antebratului, la baza degetului mare; 

4. apasand pe zona respectiva, dar nu prea tare (pentru ca risti sa nu mai simti pulsul), incepe sa numeri pulsatiile pe parcursul unui minut; 

5. poti numara bataile si pentru numai 10 sau 30 de secunde. In aceste cazuri, trebuie sa inmultesti bataile cu 6 (daca ai cronometrat doar 10 secunde) sau cu 2 (daca ai cronometrat 30 de secunde). De exemplu: 12 batai in 10 secunde x 6= 72 de batai pe minut. 

11 comentarii: