Daca pana acum afinele, merisoarele si catina erau considerate principalele fructe cu proprietati terapeutice antioxidante, aronia si-a facut recent loc pe aceasta lista.
Arbustul Aronia melanocarpa este
originar din estul Americii de Nord. Bastinasii acelor locuri l-au
cultivat de-a lungul timpului pentru longevitatea, rezistenta si
proprietatile sale curative. Arbustul de aronia face parte din familia
Rosaceae si este recunoscuta sub denumirile americane de Black Chokeberry sau Redberry.
A
fost adus de rusi din America in Europa, este foarte rezistent la frig,
fiind cultivat chiar si in Siberia. Dar la faima aroniei au contribuit
si rezultatele cercetarilor stiintifice care au relevat efectele
benefice in tratarea diabetului, a bolilor cardiovasculare si a
cancerului. Datorita proprietatilor ei, aronia a fost introdusa in dieta
cosmonautilor rusi in anul 1959.
Exista doua specii de aronia, una cu fructe de culoare inchisa (scorus negru) si alta cu fructe rosii.
Profil nutritional
Fructele de aronia contin cel mai mare aport de antioxidanti, din gama berries,
intrecand afinele - de 15 ori mai mare si coacazele. De asemenea,
cercetatorii spun ca aronia este unul dintre cele mai bogate fructe in
flavonoizi: antocianine si proantocianidine, responsabili de lupta
impotriva radicalilor liberi.
Studiile stiintifice arata
concentratii foarte ridicate de polifenoli, flavonoizi, antocianine si
antioxidanti in fructul de aronia. Mai mult, are in compozitia sa
vitaminele B2, B6, C, E, acid folic.
Continutul in vitamina P
(care ajuta la fixarea vitaminei C in organism) este mai ridicat decat
in orice alt fruct (contine de 5 ori mai multa vitamina P decat
strugurii). Fructele de aronia sunt o solutie puternica impotriva
radicalilor liberi. Proportia polifenolilor deosebit de mare poate
reduce stresul oxidativ.
Utilizari culinare
Fructele
sunt folosite pentru prepararea siropului, a sucurilor, jeleurilor de
fructe si a ceaiului (uneori in amestec cu coacaz negru). Utilizarea
este limitata din cauza gustului acru si astringent al fructelor
proaspete, acestea fiind amestecate cu multe alte fructe in produsele
comerciale.
Utilizari medicinale
Rusii au
fost primii care le-au utlizat in medicina ca antihipertensiv si
antiaterosclerotic natural. Pe langa aceste calitati, preparatele din
aronia sunt folosite uneori in aclorhidrie, avitaminoze, ca remediu
impotriva hemoroizilor si in convalescenta.
Sucul si extractele mai erau indicate in tratamentul victimelor radiatiilor.
Mai
mult, consumul de aronia ajuta la sanatatea creierului, inclusiv la
prevenirea pierderilor de memorie, pierderea echilibrului si a
coordonarii, dar si pentru Alzheimer.
Aronia ajuta si la
scaderea nivelului de zahar din sange, obezitate, tensiune arteriala
ridicata, nivel de colesterol anormal. O dieta care include suc de
aronia imbunatateste raspunsul la insulina si ajuta in scaderea glucozei
din sange. Studiile au aratat ca participantii care au consumat un
pahar de suc de aronia pe zi timp de 6 saptamani au resimtit o schimbare
de 22% in ceea ce priveste sensibilitatea la insulina.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu