Aronia, fructul cu proprietati terapeutice antioxidante

Daca pana acum afinele, merisoarele si catina erau considerate principalele fructe cu proprietati terapeutice antioxidante, aronia si-a facut recent loc pe aceasta lista.

Arbustul Aronia melanocarpa este originar din estul Americii de Nord. Bastinasii acelor locuri l-au cultivat de-a lungul timpului pentru longevitatea, rezistenta si proprietatile sale curative. Arbustul de aronia face parte din familia Rosaceae si este recunoscuta sub denumirile americane de Black Chokeberry sau Redberry.

A fost adus de rusi din America in Europa, este foarte rezistent la frig, fiind cultivat chiar si in Siberia. Dar la faima aroniei au contribuit si rezultatele cercetarilor stiintifice care au relevat efectele benefice in tratarea diabetului, a bolilor cardiovasculare si a cancerului. Datorita proprietatilor ei, aronia a fost introdusa in dieta cosmonautilor rusi in anul 1959.

Exista doua specii de aronia, una cu fructe de culoare inchisa (scorus negru) si alta cu fructe rosii.

Profil nutritional

Fructele de aronia contin cel mai mare aport de antioxidanti, din gama berries, intrecand afinele - de 15 ori mai mare si coacazele. De asemenea, cercetatorii spun ca aronia este unul dintre cele mai bogate fructe in flavonoizi: antocianine si proantocianidine, responsabili de lupta impotriva radicalilor liberi.

Studiile stiintifice arata concentratii foarte ridicate de polifenoli, flavonoizi, antocianine si antioxidanti in fructul de aronia. Mai mult, are in compozitia sa vitaminele B2, B6, C, E, acid folic.

Continutul in vitamina P (care ajuta la fixarea vitaminei C in organism) este mai ridicat decat in orice alt fruct (contine de 5 ori mai multa vitamina P decat strugurii). Fructele de aronia sunt o solutie puternica impotriva radicalilor liberi. Proportia polifenolilor deosebit de mare poate reduce stresul oxidativ.

Utilizari culinare

Fructele sunt folosite pentru prepararea siropului, a sucurilor, jeleurilor de fructe si a ceaiului (uneori in amestec cu coacaz negru). Utilizarea este limitata din cauza gustului acru si astringent al fructelor proaspete, acestea fiind amestecate cu multe alte fructe in produsele comerciale.

Utilizari medicinale
Rusii au fost primii care le-au utlizat in medicina ca antihipertensiv si antiaterosclerotic natural. Pe langa aceste calitati, preparatele din aronia sunt folosite uneori in aclorhidrie, avitaminoze, ca remediu impotriva hemoroizilor si in convalescenta.
Sucul si extractele mai erau indicate in tratamentul victimelor radiatiilor.

Mai mult, consumul de aronia ajuta la sanatatea creierului, inclusiv la prevenirea pierderilor de memorie, pierderea echilibrului si a coordonarii, dar si pentru Alzheimer.

Aronia ajuta si la scaderea nivelului de zahar din sange, obezitate, tensiune arteriala ridicata, nivel de colesterol anormal. O dieta care include suc de aronia imbunatateste raspunsul la insulina si ajuta in scaderea glucozei din sange. Studiile au aratat ca participantii care au consumat un pahar de suc de aronia pe zi timp de 6 saptamani au resimtit o schimbare de 22% in ceea ce priveste sensibilitatea la insulina.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu