Arpagicul, fratele mai mic si mai putin cunoscut al cepei, are numeroase beneficii pentru sanatate si ar trebui inclus in alimentatia zilnica. Acesta contine compusi sulfurati care cresc imunitatea, are proprietati antivirale si antibacteriene, imbunatatind rezistenta organismului la infectii. De asemenea, arpagicul este si un bun diuretic, ajutand la eliminarea apei din tesuturi.
100 de grame de arpagic are 30 de calorii si reprezinta 145% din
doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina A, 177% din DZR de vitamina K
si 98% din DZR de vitamina C, pe langa numeroase alte vitamine,
minerale si antioxidanti.
Lupta impotriva cancerului
Arpagicul contine numerosi antioxidanti care ajuta la eliminarea
radicalilor liberi din organism si reduce celulele canceroase. Datorita
continutului ridicat de caroteni si luteina este foarte benefic, in
special, pentru combaterea cancerului de plamani sau al cavitatii
bucale, potrivit divahair.ro. La fel ca si ceapa sau usturoiul, ajuta si
la prevenirea cancerului de stomac, prostata sau colon.
Arpagicul ajuta in procesul de slabire
Arpagicul are 0 grame de grasime, iar alicina, care se gaseste din
abundenta in acesta, reduce nivelul colesterolului, este un bun diuretic
si favorizeaza digestia. Folosit in mancaruri, da mai mult gust fara sa
fie necesara adaugarea de sare si grabeste senzatie de saturatie.
Imbunatateste circulatia si sanatatea inimii
Aceeasi alicina, impreuna cu vitamina K, reduc tensiunea arteriala,
imbunatatesc circulatia si impiedica formarea de cheaguri de sange.
Te ajuta sa scapi de oboseala si depresii
Continutul ridicat de colina din arpagic te ajuta sa dormi mai bine
si sa iti imbunatatesti memoria, iar cel de acid folic ajuta la
prevenirea depresiilor, inlesnind circulatia nutrientilor si a sangelui
catre creier.
Printre alte beneficii pe care le ofera consumul regulat de arpagic
se numara si imbunatatirea densitatii osoase, cresterea imunitatii si
combaterea respiratiei urat mirositoare. De asemenea, scade riscul de a
te imbolnavi de Alzheimer.
Datorita acidului folic pe care il contine, arpagicul este recomandat si in timpul sarcinii.
La fel ca si celelalte plante din familia Liliaceae, arpagicul
poate fi folosit in salate, sosuri, supe, tocanite, omlete, dar si in
preparate la cuptor (cartofi, quiche, pizza etc.). Pentru a beneficia de
toate proprietatile nutritionale, este recomandat sa se consume crud.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu