Beneficiile resveratrolului, surse de resveratrol

Vegetalele de culoare indigo spre negru contin resveratrol, un antioxidant extrem de puternic, care are efect anti-tumoral - previne si trateaza cancerul, previne imbatranirea si bolile cardiovasculare, are actiune antiinflamatorie si nu numai.

Surse de resveratrol
Acest polifenol se gaseste, in general, in fructele de culoare indigo-visiniu spre negru, dar nu numai. Dudele negre, ciresele negre, strugurii negrii, samburii de struguri negri, dar si albi, murele negre, noni, rodiile, aloe vera, corcodusele negre, coacazele negre, prunele inchise la culoare, afinele, varza rosie, ceapa rosie, merele violet, salata Lollo, lintea neagra, fasolea neagra, dar si varza de Bruxelles, fragii, alunele.

Ultimele trei, desi nu au culoare neagra, contin resveratrol intr-o cantitate mica.

Resveratrol exista intr-o cantitate de 50-100 mg/gram de pielita de strugure, mai mult decat dublul oricarei alte surse identificate.

Beneficiile resveratrolului
Are un efect de distrugere tumorala directa, actionand impotriva oricarui tip de localizare tumorala, dar mai ales asupra celor hormono-dependente- san, uter, ovar, testicul, prostata, ficat, stomac si a melanomului malign- cea mai periculoasa localizare canceroasa a pielii si una dintre primele 3 localizari tumorale ca agresivitate.

Resveratrolul blocheaza formarea de vase de sange in jurul tumorii, dar si metastazarea celulelor maligne. Confera o protectie deosebita materialului genetic nuclear(ADN), ferindu-l de mutatii.

Este singurul antioxidant care actioneaza direct pe gena matusalemica sau gena longevitatii, avand capacitatea de a creste durata si calitatea vietii. Are si efect de potentator de efect (bioflavonoid) pentru toate mineralele si vitaminele intalnite in cale, amplificand efectele acestora de zeci-sute de ori.

Resveratrolul are un potential antioxidant de 50 de ori superior vitaminelor C si E la un loc.Este de 10-20 de ori mai puternic decat vitamina E in protectia antioxidativa a LDL-colesterolului, nivelului sangvin al colesterolului total si al trigliceridelor. Este un vasodilatator arterial. Se opune expansiunii fibroase a cicatricei post-infarct miocardic.

Resveratrolul este recunoscut pentru capacitatea de a inhiba agregarea plachetara indusa de trombina si ADP(Kimura), avand efect anti-trombic.

Are efecte anti-SIDA, antivirale(virusurile hepatice, dar nu numai), antialergice, inhiband eliberarea histaminei, antibacteriene si antiinflamatoare. Elasticitatea articulatiilor, stimuland sinteza fibrelor de colagen,atat la nivel articular, cat si in piele, astfel avand un rol cosmetic. Preantampina ridarea si imbatranirea pielii, mentinandu-i elasticitatea si tineretea.

Are un efect protectiv fata de boala Alzheimer prin blocarea proteinei NF-Kb, impiedicand astfel microglia sa distruga neuronii. Exista studii incurajatoare referitoare la potentialul sau terapeutic in ceea ce priveste si alte boli neuro-degenerative.

Imbunatateste toleranta la efort, performantele fizice si psihice. Creste durata de viata si potentialul reproductiv la animalele de experienta pe care a fost testat, cu 15-30%.

Se comporta ca un hormon fito-estrogen, cu urmatoarele beneficii:
1. Reprezinta cel mai puternic fixator de calciu in oase, alaturi de exercitiul fizic, prevenind si combatand eficient osteoporoza.
2. Confera protectie vasculara majora.
3. Combate tulburarile ocazionate de schimbarile climatice.
4. Ajuta la regularizarea ciclului menstrual si se opune oricaror manifestari dismenoreice.
5. Chiar in exces, confera protectie impotriva cancerului de san si col uterion si nu induce cancer.
6. Protejeaza celulele nervoase impotriva efectelor devastatoare ale stresului si maresc durata de viata a acestora, opunandu-se apoptozei(mortii)acestora.
7. Creste eliminarea renala a acidului uric, prevenind acumularea sa si riscul de a dezvolta guta sau litiaza urica.
8. Fito estrogenii sunt substante inductoare enzimatice(hepatice), cu rol in detoxifierea organismului, dar si creste sinteza antioxidantilor endogeni, a substantelor necesare corpului.

Persoanele care nu au cancer, pot consuma toate alimentele mentionate mai sus de culoare neagra pentru a beneficia de cat mai mult resveratrol. Acestora din urmă li se recomanda sucul de varza rosie, dudele, ciresele, corcodusele negre si afinele.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu