Cromul este un mineral important caruia probabil nu-i dai suficienta atentie, insa o alimentatie deficitara poate dezvolta usor o carenta de crom.
Intr-o lume perfecta, am primi suficient de mult crom dintr-o dieta
sanatoasa, pentru ca acest mineral (ca toate, de altfel) se gasesc in
mod natural in pamant.
Insa, datorita solului saracit de nutrienti din cauza agriculturii
intensive, trebuie sa fim mai atenti cu alimentatia noastra daca vrem sa
ne completam necesarul de minerale si vitamine.
Metodele de agricultura organica imbunatatesc sansele de a obtine
alimente mai bogate in nutrienti si este indicat sa te orientezi catre o
alimentatie bazata in mare masura pe plante integrale, in detrimentul
uneia bogata in alimente procesate, daca doresti sa obtii mai multe
beneficii.
Ce rol are cromul in organism:
Regleaza si imbunatateste zaharul din sange
Cromul este un mineral important pentru cei care au probleme cu
zaharul in sange sau sufera de diabet. O alimentatie pe baza de plante
este o modalitate foarte buna de a imbunatati zaharul din sange si de a
combate diabetul de tip 2 intr-un mod mai natural, potrivit
viataverdeviu.ro. Cromul ajuta la reglarea glucozei din corp si scade
insulina, contribuind la utilizarea mai eficienta a carbohidratilor.
Ajuta la cladirea masei musculare
Cromul contribuie si la cladirea masei musculare cu mai mare
usurinta datorita modului in care regleaza insulina si utilizeaza
carbohidratii atat pe parcursul cat si dupa exercitiile fizice pentru
energie si metabolism. Corpul are nevoie de carbohidrati complecsi
(bogati in fibre) pentru a construi masa musculara slaba, dar daca
zaharul nu e in limite normale, corpul nu-l poate folosi eficient. In
plus, interfereaza si cu modul in care insulina este folosita in
celulele musculare, de aceea este foarte important sa mentii un nivel
optim de zahar in sange inainte si dupa exercitiile fizice. Picolinatul
de crom este considerata forma cea mai usor asimilabila, insa multe
alimente contin crom, si poti beneficia de acestea, asa cum poti vedea
mai jos.
Reduce presiunea arteriala
Cromul contribuie si la reducerea presiunii arteriale datorita
reglarii insulinei. Cand nivelul de insulina creste pana se pierde
controlul, apar si probleme cu tensiunea. Acest lucru creaza o stare de
stres in corp si poate afecta grav inima daca acest lucru se intampla
regulat. Trebuie sa-ti hranesti corpul cu alimente dense nutritiv si mai
mult din surse vegetale, precum si sarace in sodiu. Sportul regleaza
presiunea arteriala, precum si zaharul din sange si in cazul diabetului,
asa ca fa miscare!
Pierderea in greutate si poftele
Multe persoane au reusit sa piarda in greutate mai usor cu o dieta
bogata in crom. Acest lucru se datoreaza modului in care acest mineral
regleaza insulina din sange. O crestere brusca a insulinei din sange
creaza senzatia de foame, chiar si atunci cand corpul este satul. Pentru
ca nivelul de zahar are un impact mare asupra greutatii, este important
sa consumi o alimentatie bogata in minerale, deoarece magneziu, fierul,
zincul si cromul toate contribuie la senzatia de satietate, mentin
zaharul in sange la nivele optime si/sau contribuie la utilizarea
eficienta a carbohidratilor ca sursa de energie. O alimentatie pe baza
de plante este bogata in crom (si alte minerale) si este o modalitate
naturala de mentinere a greutatii sub control fara regimuri stricte.
Alimente bogate in crom
Adultii au nevoie intre 24-35 micrograme (mcg) de crom zilnic. Iata cateva alimente bogate in crom:
Broccoli
Aceasta leguma are atat de multe beneficii pentru sanatate! Este
mai bogata in crom decat multe alte alimente de origine vegetala,
furnizand 53% din necesarul zilnic intr-o singura cana! Include broccoli
in dieta ta, incercand variate retete si profita de beneficiile acestei
legume minunate. Broccoli este si o buna sursa de fibre, ceea ce te va
ajuta sa te simti plin mai multa vreme.
Ovaz
Ovazul este excelent pentru diabetici pentru ca te mentine satul
vreme indelungata, este mai bogat in fibre decat majoritatea cerealelor
cu amidon si este o sursa naturala de proteine plus nutrienti precum
magneziu, crom, potasiu si fier. Ovazul contine 15% din necesarul zilnic
de crom in doar 1/2 de cana. Poti consuma ovazul la micul dejun!
Orz
O alta cereala bogata in fibre solubile, fiind si o buna sursa de
proteine, orzul este una dintre cele mai benefice cereale cand vine
vorba de zaharul din sange. Orzul contine 23% din necesarul zilnic de
crom intr-o 1/2 de cana. Incearca sa-l consumi in combinatie cu alte
legume, in salata libaneza tabbouleh, sau in supe consistente.
Verdeturi
Verdeturile, in special kale, spanacul si spirulina (o alga
albastra-verzuie) sunt surse excelente de crom. Cantitatile variaza in
functie de fiecare leguma, insa toate sunt surse foarte bune de crom.
Atentie insa ca verdeturile sa fie organice, altfel e posibil sa fie
pline de pesticide. Verdeturile sunt printre cele mai bune surse
alimentare pentru zaharul din sange, nu numai pentru continutul lor de
crom, dar si pentru continutul de magneziu (un alt mineral important
pentru sange). Acestea pot fi consumate intr-o multitudine de feluri, in
smoothie, supe, salate, antreuri etc.!
Alte surse de crom
Alte surse de crom: nuci si alune, seminte, cereale integrale
(inclusiv porumb), rosii, boabe (inclusiv boabe de cacao sau cafea),
leguminoase, sparanghel, cartofi dulci, cartofi obisnuiti, banane, mere.
Drojdia este o alta sursa buna si este folosita deseori in suplimente
probiotice vegane. Drojdia este activa, de aceea e bine sa fie evitata
daca ai o sensibilitate alimentara la drojdie, probleme cu
suprapopularea de candida sau cu infectii cu ciuperci. Drojdia inactiva,
pe de alta parte, poate fi folosita fara riscuri si constituie, de
asemenea, o sursa buna de crom.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu