Sfecla rosie este un colorant natural folosit chiar si de catre
cofetarii care nu vor sa utilizeze ingrediente artificiale in
deserturile lor. Intr-adevar, rosul obtinut nu va fi niciodata la fel de
intens precum cel obtinut din vopselurile din comert, dar pana la urma
nici un aspect natural nu este de lepadat, dimpotriva.
Ca sa obtii totusi o culoare cat mai tare, foloseste o cantitate
mare de sfecla rosie, taiata cubulete. Pune bucatelele de sfecla intr-o
cratita de dimensiuni mici sau medii, adauga ouale, apoi mai adauga un
strat de sfecla si peste ele. Toarna apa astfel incat ouale sa fie
complet in lichid si adauga si doua linguri cu otet alb, care ajuta la
fixarea culorii pe suprafata acestora. Optional, inainte de a pune ouale
la colorat, poti sa le speli cu mare grija cu putin detergent, pentru
ca vopseaua naturala sa se prinda mai bine de coaja.
Dupa ce ai aranjat ouale, sfecla rosie si otetul, da drumul la foc si
cand apa da in clocot, micsoreaza flacara si lasa ouale la facut intre
15 minute si o ora, in functie de nuante pe care vrei sa o obtii. De
asemenea, pentru un rosu mai intens, poti sa lasi ouale in zeama de
sfecla rosie peste noapte, la frigider. Rezultatul va fi cu siguranta
unul surprizantor de reusit.Oua vopsite de Paste: verde – spanac sau iarba
Spanacul nu este eficient daca este folosit proaspat. Culoarea obtinuta poate fi un gri spalacit, in locul verdelui asteptat. Cu putin noroc insa, zeama de spanac fiert sau de iarba fiarta poate colora ouale de Paste intr-un verde crud deosebit.
Oua vopsite de Paste: galben – sofran de India
Acest condiment da o culoare galbena oualor de Paste, dar necesita mai mult timp pentru ca vopseaua sa prinda.
Ingredinte: Cateva varfuri de cutit de sofran puse intr-un borcan cu apa de la robinet.
Oua vopsite de Paste: albastru – varza
Varza rosie va colora ouale de Paste in albastru, desi culoarea vopselei in sine este purpurie. Aceasta vopsea are nevoie de mai mult timp pentru a da culoare oului. Pentru un albastru inchis, ouale trebuie lasate in vopsea peste noapte.
Ingrediente: o jumatate de varza rosie, 4 cani de apa; se fierbe 30 de minute.
Oua vopsite de Paste: mov – afine
Aceasta este cea mai simpla metoda de vopsire pentru obtinerea unor oua de un mov intens. Prin zdrobirea afinelor de coaja oului se vor obtine mai multe pete de culoare.
Ingrediente: o jumatate de punga de afine congelate, 4 cani de apa; se fierbe 30 de minute.
Oua vopsite de Paste: portocaliu deschis – coaja de ceapa
Cojile de ceapa galbena, pe cat sunt de fragile, pe atat sunt de eficiente in obtinerea oualor de un portocaliu deschis. Ouale se pot fierbe impreuna cu vopseaua, dar acest lucru nu e neaparat necesar.
Ingrediente: Cojile de la 6-8 cepe galbene cu 4 cani de apa, fierte timp de 30 de minute.
Oua vopsite de Paste: lavanda – sucul de grapefruit rosu
O alta vopsea naturala perfecta pentru a vopsi ouale de Paste este sucul de grapefruit rosu. Ouale se fierb in suc de grapefruit timp de 45 de minute pentru a capata o culoare lavanda pastel.
Adaugarea otetului va accelera vopsirea si culoarea se va pastra mai bine.
Oua vopsite de Paste: maro – ceai sau cafea
Cu cat cafeaua sau ceaiul sunt mai colorate, cu atat culoarea oualor vopsite de Paste va fi mai intensa. Lasati pur si simplu ouale in cafea sau ceai peste noapte, pentru a obtine o culoare maro deschis.
Atentie! Ceaiurile cu diverse arome pot da culori diferite.
Oua vopsite de Paste: rosu caramiziu – paprika
Cu trei linguri de paprika sau mai mult, fierte timp de 30 de minute, se pot obtine oua de un frumos rosu-caramiziu.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu