Curmalele reprezinta un aliment energetic de calitate, care ajuta la refacerea echilibrului organismului.
Se cunosc peste 1500 de soiuri de curmale, culoarea lor variind de la
de la auriu, pana la rosu, maro si chiar negru. Chiar si gustul este
diferit, unele tipuri amintesc de nuca, altele de miere sau caramel, dar
si aspectul - unele sunt netede si lucioase, altele incretite.
Spre
deosebire de alte plante, atunci cand se coc, curmalele nu aduna, ci
pierd apa, devenind tot mai dulci si mai moi. Pentru ca nu rezista
transporturilor lungi, producatorii le usuca. Dupa procesul de uscare, valoarea nutritiva si calorica a curmalelor creste, iar concentratia de glucide, proteine si lipide se
mareste de 10 ori fata de cea a fructelor proaspete. Curmalele
proaspete furnizeaza 96 kcal/100g iar cele uscate 248 kcal/100 g.
Iata cateva motive pentru a manca mai des curmale:
Bombe de vitamine si minerale
Curmalele
contin aproape toate vitaminele si au un continut ridicat de fier,
fosfor, cupru, magneziu, calciu, potasiu si mangan.
Curmalele contin
mai multi aminoacizi decat merele, portocalele sau bananele. O
importanta deosebita are continutul de seleniu, care scade riscul
imbolnavirilor de cancer si al afectiunilor cardiace, intarind sistemul
imunitar.
Bune in dieta
O veste buna pentru
cei care tin dieta si vor sa-si mentina o greutate normala: curmalele nu
au foarte multe calorii, fapt pentru care pot fi folosite in loc de
dulciuri.
Imbunatatesc digestia, trateaza tulburarile intestinale
Curmalele
au fost inca din antichitate ca remediu pentru bolile tractului
digestiv. Continutul nicotinic care este prezent in curmale este benefic
pentru tratarea oricarui tip de tulburari intestinale.
Studiile
au confirmat faptul ca aceste fructe sunt benefice digestiei, curata
tractul gastro-intestinal, dar ne si protejeaza de unele forme de
cancer. Consumul regulat de curmale favorizeaza restabilirea florei
intestinale in caz de disbacterioza.
Mentin inima sanatoasa
Curmalele
ajuta la mentinerea starii de sanatate a inimii. Atunci cand sunt
lasate in apa toata noaptea si consumate zdrobite dimineata, acestea se
dovedesc a fi benefice pentru inima. Ele ajuta la intarirea inimii, daca
sunt consumate de doua ori pe saptamana.
Combat aciditatea gastrica si arsurile
Gama
larga de aminoacizi care se gasesc in curmale neutralizeaza
hiperaciditatea sucului gastric si stopeaza aparitia de pirozis (arsuri
la stomac).
Previn accidentul vascular cerebral
Unul
dintre principalele avantaje ale consumului de curmale este capacitatea
acestor fructe de a mentine un sistem nervos sanatos, datorita
continutului bogat de potasiu. Cercetarile au recomandat ca aportul
ridicat de potasiu (aproximativ 400 mg) poate sa reduca riscul de
accident vascular cerebral cu 40%.
Scad grasimile din sange
S-a
constatat ca, consumul zilnic de curmale timp de patru saptamani poate
imbunatati calitatea de lipide (grasimi) in sange, fara cresterea
nivelului de zahar.
Faciliteaza digerarea si asimilarea untului
In
tarile arabe, curmalele se mananca umplute cu unt. Cercetarile
stiintifice au dovedit utilitatea combinatiei intre aceste doua produse.
Glucidele din fructele dulci favorizeaza asimilarea mai usoara a
untului, un produs destul de greu pentru digestie.
Previn si trateaza anemia
Doar
unul sau doua soiuri de curmale au o concentratie modesta de fier,
restul au un continut mult mai mare. Acest lucru le fac un aliment ideal
pentru cei care sufera de anemie. 25 g de curmale pe zi sunt
suficiente pentru a satisface nevoile de fier ale organismului.
Izvor de energie, combat oboseala cronica
In
calitate de energizant, curmalele intrec toate fructele uscate. Sunt si
liderul lor, dupa continutul de proteine. Curmalele au gustul dulce
datorita prezentei de fructoza si glucoza, cea mai buna hrana pentru
creier. Persoanele care desfasoara activitati intelectuale ar trebui sa
consume zilnic curmale, ce sunt bogate si in vitamine din grupul B.
Stimulent pentru muschi
Combinatia
de glucoza cu vitamina B5, prezenta si ea in cantitati mari, este un
stimulent bun pentru muschi, carora le creste rezistenta. Curmalele sunt
recomandate sportivilor pentru ca le imbunatatesc performantele.
Previn afectiunile respiratorii
Datorita
vitaminelor A, B si C, curmalele cresc imunitatea si ajuta organismul
sa lupte mai bine cu virusurile si bacteriile care provoaca infectii
respiratorii.
Benefice in sarcina, dar si in perioada alaptarii
In
tarile orientale, curmalele sunt considerate cel mai bun supliment
alimentar natural pentru femei insarcinate si mamici care alapteaza.
Unele experimente au evidentiat intarirea musculaturii uterine ca urmare
a consumului de curmale. Acest lucru este benefic in special in
ultimele luni de sarcina.
De asemenea, cercetarile au constatat o legatura intre curmale si o reducere a hemoragiei postpartum.
Curmalele
sunt benefice si in perioada de alaptare. Ele contin elemente care
contribuie la atenuarea depresiei mamelor si imbogatirea laptelui matern
cu elemente necesare cresterii rezistentei copilului la diverse boli.
Doza zilnica recomandata
Nutritionistii
atrag atentia fata de cantitatile mari de uleiuri si glucoza continute
in curmale si recomanda sa nu depasim 15 fructe pe zi.
Sfaturi pentru alegerea curmalelor
Desi
curmalele sunt un aliment extrem de nutritiv, trebuie alese cu mare
grija, deoarece suprafata lor adeziva atrage diverse impuritati.
1. Cand cumparati curmale, analizati atent ambalajul, ca sa nu fie deteriorat.
2. Verificati data de producere si termenul de valabilitate.
3.
Daca cumparati curmale la vrac, verificati sa nu fie umede, altfel
riscati sa le aruncati in 2-3 zile. Alegeti-le numai pe cele uscate si
intregi.
4. Pastrati curmalele in pungi de hartie, nu in pungi de polietilena.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu