Pâinea este unul dintre cele mai
cumpărate alimente din România. Tradiţia impune ca acest aliment să fie
consumat în cantităţi extrem de mari la fiecare masă, motiv pentru care
pâinea a devenit subiect de controverse în rândul specialiştilor. Oare
este benefic pentru organism să consumăm pâine în condiţiile în care
conţine atât de multe substanţe dăunătoare?
La prima vedere pâinea este un aliment
obişnuit, care conţine faină, apă drojdie şi în unele cazuri sare. De
cele mai multe ori poartă numele materiei prime din care este realizată,
adică pâine neagră sau pâine de secară. Pe lângă aceste aspecte
clasice, pâine din comerţ, sau pâinea noastră cea de toate zilele, pe
care o consumăm în cantităţi impresionante conţine numeroşi aditivi care
au rolul de a o face mai apetisantă.
Spre deosebire de ţările civilizate,
legea panificaţiei din România este una permisivă, care acceptă aproape
orice ca brutarul să adauge pâinii sale pentru a o vinde cât mai repede.
Acest aspect este unul contradictoriu pentru că specialiştii în
nutriţie ne informează că aceste substanţe sau aditivi care se regăsesc
în pâine nu fac deloc bine organismului uman.
La o analiză succintă printre
cei mai cunoscuţi aditivi din pâine sunt: Oxidanţi, pentru modificarea
elasticităţii glutenului: bromat de potasiu, iodat de potasiu, compuşi
cu clor (dioxid de clor), peroxide de calciu, persulfat de amoniu;
Reducători, pentru scăderea elasticităţii glutenului: cisteina,
glutationul, sulfat de sodium( E- 514);
Emulgatori şi surfactant: esteri
ai sorbitolului (E491,492,493,494,495), sucrogliceride (E-474 473),
poliglicerinesteri(E-475,476), esteri ai propilenglicolului (E-477),
esteri ai acidului lactic (E472b),esteri ai acidului tarctic (E-472 d)
cu acizi graşi. Agenţi de îngroşare, gelifiere: guma guar (E-412), guma
garruba (E-410), amidon şi amidonuri modificate (E-1404,1420,1440),
gluten, protein din soia, carboximetilceluloza (E-466);
Acidifianţi: acid acetic
(E-260), acid lactic (E-270), acid fumaric (E-297), acid tarctric
(E-334); Enzime exogene amilaze (fungice,bacteriene) proteaze,
lipoxigenaza, pentozanaze ,amiloglucozitaze;
Agenţi de înălbire: carbonat de calciu (E-170), lactate de calciu (E-327), peroxide de benzoil; Conservanţi: acid propionic şi propionate (E-280,281,282,283), acid sorbic şi sorbanţi (E-200,201,202,203).
Agenţi de înălbire: carbonat de calciu (E-170), lactate de calciu (E-327), peroxide de benzoil; Conservanţi: acid propionic şi propionate (E-280,281,282,283), acid sorbic şi sorbanţi (E-200,201,202,203).
După cum se poate observa lista nu este
deloc scurtă şi cei mai mulţi dintre aceşti emulgatori ne pun sănătatea
în pericol. Nutriţioniştii sunt de părere că pâinea albă este cea mai
nocivă dintre toate sortimentele, dar orice pâine conţine gluten,
proteina din cereale care atacă necondiţionat sănătatea umană.
Printre cele mai comune boli provocate
de consumul de gluten sunt: osteoporoza, boala de colon iritabil, boli
inflamatorii intestinale, diverse tipuri de anemie, diverse tipuri de
cancer, artrita reumatoidă, lupusul, scleroza multiplă, aproape toate
celelalte boli autoimune, anxietate, depresii severe, schizofrenie,
demenţă, migrene, epilepsie şi neuropatie.
Acestea fiind datele existente nu putem
să ne întrebăm care este cauza pentru care în România se consumă atât de
multă pâine? Este vorba despre ignoranţă sau pur şi simplu nepăsare?
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu