Aceasta este perioada ideala din an pentru a prepara celebrul elixir de miere cu muguri de brad, remediu extrem de eficient in lupta cu afectiunile frecvente ale sezonului rece adica tuse, bronsite, stari gripale,laringite si faringite.
In pregatirea corecta a acestei retete de miere cu muguri de brad
proaspeti, mugurii de brad sunt macerati la rece, in miere. Astfel in
amestec cu mierea fluidifica secretiile bronhice, fiind un expectorant exceptional si totodata un bun calmant.
Mugurii de brad au proprietati antimicrobiene, ajuta la vindecarea
mai rapida a bolilor respiratorii si la stimularea sistemului
imunitar.Mugurii de brad au proprietati antibiotice si antiseptice, dar
si calmante. Sunt folositi in special la prepararea unui sirop cu miere,
care poate fi consumat pe tot parcursul anului.
Siropul din muguri de brad este un bun antiseptic si un foarte bun
tonic, ajuta la combaterea tusei si a bronsitei. Administrarea sa ajuta
la vindecarea afectiunilor respiratorii acute.Are un bogat continut in
vitamina C, fiind recomandat in tratarea asteniilor si a starilor de
stres. Mai este si un excelent indulcitor pentru ceaiuri, fiind
recomandat si copiilor.
De cele mai multe ori, siropul din muguri de brad este preparat
prin firbere intr-un sirop de zahar. Prin prepararea termica o mare
parte din uleiurile volatile, cu un foarte mare rol in calmarea
afectiunilor respiratorii, se distrug. De aceea, va propunem un preparat
la rece, care pe langa faptul ca pastreaza intact toate proprietatile
compusilor activi din mugurii de brad, mai are in plus miere, care
adauga acestui preparat beneficiile ei.
Remediul poate fi folosit pentru tratarea urmatoarelor afectiuni:
astm bronsic, borsita cronica, faringita, laringita, tuse, raceala,
amigdalita, gripa si alergii. Siropul poate fi folosit si de persoanele
care sufera de migrene sau de cele anemice sau anorexice. Siropul de
muguri de brad este eficient si pentru dezinfectarea cavitatii bucale.
Pentru diverse terapii se folosesc mugurii de brad sau de molid
care se formeaza primavara devreme. Au o culoare deosebita, de verde
crud, catifelat. Perioada de recoltare poate incepe in prima jumatate a
lunii mai si se poate extinde chiar si in luna iunie in unele zone mai
inalte, zone montane. Sunt indicate zonele nepoluate. Se recolteaza cand
dimensiunile au ajuns la 3 cm si nu au depasit 7 cm.
Mugurii de brad se aleg se verifica atent sa nu aiba insecte, se
spala si apoi se lasa sa se scurga foarte bine pe servete din hartie.
Este foarte important sa nu aiba deloc apa, altfel siropul va fermenta.
Se aseaza intr-un borcan straturi alternative de muguri de brad si
miere de albine, mierea sa acopere bine totul. Deasupra se pune un strat
generos de miere si se inchide ermetic borcanul si se pastreaza la
racoare si intuneric (Pe vremuri acest sirop se prepara in vase de lut
care esrau ingropate in pamant). Se agita borcanul din cand in cand,
pentru ca mierea sa se amestece cat mai bine si sa se dizolve
substantele active extrase din mugurii de brad. Se lasa la macerat cel
putin 1 luna, apoi se strecoara si se pastreaza, in recipiente de
sticla, la frigider, sau intr-un beci racoros.
Se poate consuma in afectiunile respiratorii, in caz de tuse, in
starile gripale sau raceala (cate 1 lingura/ adult sau 1
lingurita/copil, dupa masa, de 3-4 ori pe zi). În cazul in care aveti
crize de tuse puteti sa luati o lingurita ori de cate ori este nevoie.
Atentionari si precautii in folosirea mierii cu muguri de brad
Atentie, pentru a-si face efectul este indicat sa nu beti si sa nu mancati nimic timp de cel putin jumatate de ora.
Atente, trebuie tinut seama de faptul ca mierea nu trebuie administrata copiilor mai mici de un an, deoarece poate cauza botulismul infantil.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu