Dulci sau mai acrişoare, cărnoase sau, din contră, zemoase, aceste
fructe considerate de mulţi legume ar trebui introduse în dieta
fiecăruia! Motivele sunt nenumărate.
Roşiile, native din sudul Americii de Nord și nordul
Americii de Sud, având un areal natural de extindere din centrul
Mexicului până în Peru, au ajuns să fie consumate pe toate
continentele. Atât crude, cât şi gătite, furnizează nutrienţi esenţiali
pentru organism, luptând împotriva unor afecţiuni distrugătoare.
O roşie coaptă, de circa 150 de grame, este o sursă excelentă de
vitamina A, C, B6 şi K, acid folic, potasiu, tiamină, niacină,
magneziu, fosfor, fibre şi cupru, toate necesare unei stări perfecte de
sănătate. Mai mult, roşiile conţin cantităţi reduse de sodiu, grăsimi
saturate, colesterol sau calorii, motiv pentru care sunt recomandate în
cadrul unei diete sănătoase şi al curelor de slăbire.
Inamicii cancerului
Datorită conţinutului de lipocen, roşiile protejează organismul de
apariţia mai multor tipuri de cancer, precum cel de prostată, cervix,
ovare, gură, faringe, gât, esofag, stomac, colon şi rect.
Întăresc oasele
Vitamina K şi calciul, doi nutrienţi furnizaţi de roşii, sunt
excelenţi factori de fortificare şi regenerare a ţesutului osos.
Licopenul din roşii s-a dovedit util în îmbunătăţirea masei osoase,
aceasta fiind o cale excelentă de prevenire a osteoporozei.
Previn bolile biliare şi renale
Roşiile sunt eficiente în prevenirea afecţiunilor renale şi biliare.
Medicii au descoperit o legatură directă între consumul de roşii şi
susceptibilitatea redusă de a dezvolta pietre la rinichi şi calculi
biliari, în special dacă sunt consumate fără seminţe.
Facilitează pierderea excesului de kilograme
Roşiile ajută şi la pierderea excesului ponderal, datorită
conţinutului ridicat de apă şi fibre, motiv pentru care consumul lor
induce rapid senzaţia de saţietate. În plus, îmbunătăţesc digestia,
contribuind la detoxifierea organismului prin lichidele pe care le
furnizează, şi stimulează producţia hormonului numit leptină,
responsabil pentru controlul apetitului, reglarea metabolismului şi
reducerea greutăţii corporale excedentare.
Menţin sănătatea pielii
Betacarotenul din roşii are o acţiune protectoare asupra pielii în
faţa acţiunii nocive a radiaţiilor UV. De asemenea, licopenul conţinut
încetineşte procesul de îmbătrânire a pielii şi reduce riscul apariţiei
cancerului cutanat.
Reduc intensitatea durerilor cronice
Persoanele care suferă de dureri cronice recurente produse de boli
precum artrita îşi pot găsi alinarea consumând roşii. Bioflavonoizii şi
carotenoidele din aceste fructe sunt agenţi anti-inflamatori eficienţi,
acţionand ca analgezice naturale.
Îmbunătăţesc vederea
Vitamina A poate să îmbunătăţească acurateţea vederii şi să prevină
afecţiunile văzului. Un studiu de specialitate a demonstrat că un consum
regulat de roşii reduce riscul apariţiei degenerării maculare, o
afecţiune gravă şi ireversibilă a ochilor.
Reglează nivelul glicemiei în sânge
Roşiile sunt o sursă bogată de crom, mineral care reglează nivelul glicemiei în sange şi inhibă pofta de alimente dulci.
Menţin sănătatea părului
Datorită conţinutului ridicat de vitamina A, roşiile sunt
responsabile şi pentru menţinerea sănătăţii părului, ajutând podoaba
capilară să rămână rezistentă şi strălucitoare.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu