Considerat de greci şi de romani un simbol al fericirii, acest condiment
despre care legendele spun că ar fi fost lăsat de Dumnezeu la facerea
lumii pentru a fi preţuit este un excelent remediu natural.
Planta ierboasa perena sensibila la frig, maghiranul
constituie o sursa importanta de vitamina A, vitamina C si uleiuri
volatile. Cea mai specifica trasatura a plantei este aroma care imbina
mirosul de pin cu cel de citrice.
Maghiranul este o planta medicinala considerata remediu
natural in tratamentul balonarilor, durerilor reumatice, gastritei,
insomniilor, durerilor de cap, starilor de nervozitate si altora. Pentru revitalizarea parului se freaca pielea capului cu infuzie de maghiran (20 de grame la litru de apa).
Dupa cateva saptamani firul de par va deveni mai puternic si va inceta sa cada. Gargara cu maghiran combate afectiunile mucoasei bucale (afte, herpesuri). Sucul proaspat, extras din frunze, e folosit contra durerilor de cap persistente. Uleiul de maghiran, un excelent sedativ. Uleiul esential se aplica pe zonele atinse de reumatism, artrita, sau afectate de entorse. Conform specialistilor, maghiranul este unul dintre cele mai rapide mijloace de marire a imunitatii,
si asta datorita efectului sau de crestere puternica a temperaturii
organismului, producand un acces de febra care permite sistemului
imunitar sa actioneze eficient.
Este indicat persoanelor foarte sensibile la frig,
care au probleme circulatorii sau care se confrunta cu oboseala si
contractari musculare. In schimb, din acelasi motiv invocat mai sus,
nu este recomandat hipertensivilor sau persoanelor care au avut
accidente vasculare ori acelora cu febra mare (peste 38 grade Celsius).
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu