Nucile si semintele contin un spectru larg de micronutrienti

Nucile si semintele sunt alimente naturale si sanatoase, bogate in nutrienti benefici si fitochimicale. Desi mai persista inca miturile conform carora acestea ingrasa, studiile arata ca, dimpotriva, oleaginoasele ajuta la pierderea in greutate. In orice caz, un regim alimentar este sanatos datorita continutului sau nutritiv, nu de grasimi. Si in baza continutului lor nutritiv, nucile constituie o sursa de calorii buna pentru sanatate.
Nucile si semintele sunt esentiale pentru aportul lor nutritiv.

Nucile si semintele contin un spectru larg de micronutrienti printre care fitosteroli care reduc colesterolul LDL; arginina care stimuleaza circulatia; minerale, precum potasiu, calciu, magneziu si seleniu; si antioxidanti precum flavonoide, resveratrol, tocoferoli (vitamina E), si carotenoide.
Consumul de nuci si seminte reduce riscul de boli cardiovasculare

Studiile epidemiologice continua sa demonstreze beneficiile consumului de nuci de variate soiuri pentru sanatatea inimii. Consumul saptamanal a cel putin cinci portii de nuci de orice fel se estimeaza ca reduce riscul de boala de inima coronariana cu pana la 35%. Consumul de nuci si seminte protejeaza contra mortii subite cardiace si reduce inflamatia si colesterolul.
Nucile si semintele contribuie la pierderea in greutate.

Cei care vor sa piarda in greutate nu trebuie sa evite nucile; mai mult decat atat, persoanele obeze care includ nucile in alimentatie observa o imbunatatire in pierderea in greutate si isi imbunatatesc rezistenta la insulina, ceea ce-i ajuta sa previna sau sa remedieze simptomele de diabet. Cu toate acestea, un consum excesiv de nuci trebuie evitat. Nucile si semintele sunt bogate in nutrienti, dar si in calorii, de aceea trebuie consumate cu moderatie si in conformitate cu nevoile calorice. 30 de grame sunt de regula o cantitate rezonabila pentru femeile care vor sa piarda in greutate si 45 – 60 de grame pentru barbatii supraponderali. Nucile si semintele pot fi consumate in cantitati mai mari de persoanele active si slabe, care au nevoie de un aport suplimentar de calorii.
Consumul de oleaginoase prelungeste durata de viata.

In Studiul despre Sanatatea Adventistilor, au fost identificati o serie de factori ce tin de stilul de viata, asociati cu longevitatea. Persoanele cu o viata mai activa, vegetarienii si persoanele care au consumat nuci sunt de regula persoane care au trait cu 8 ani mai mult decat cei care nu au avut aceste obiceiuri. In mod similar, in Studiul despre Sanatatea Cadrelor Medicale, consumul de nuci a fost identificat ca factor alimentar cu risc redus de deces din cauza unei boli cardiovasculare sau a cancerului. Noi studii se efectueaza pentru confirmarea acestor observatii.

Fiecare varietate de nuci si seminte are un profil nutritiv specific ce confera beneficii unice pentru sanatate:

    Migdalele sunt bogate in antioxidanti. Intr-un studiu, participantii au consumat fie migdale fie o gustare cu profil lipidic similar zilnic, timp de 4 saptamani, iar rezultatele au aratat ca cei care au consumat migdale si-au redus indicii de stres oxidativ.
    Diabeticii care au consumat nuci zilnic timp de 8 saptamani au manifestat o abilitate crescuta de dilatare a vaselor de sange, indicand o reglare mai buna a presiunii sanguine. Exista si dovezi care arata ca nucile protejeaza contra cancerului de san.
    Fisticul si semintele de pin au cel mai ridicat continut de steroli vegetali dintre toate nucile; sterolii vegetali au o structura similara cu cea a colesterolului si contribuie la reducerea acestuia. Fisticul reduce inflamatia si stresul oxidativ, precum si colesterolul.
    Semintele de pin contin un anumit tip de grasimi care s-a dovedit ca reduce apetitul prin producerea sporita de hormoni care transmit semnale de satietate.
    Semintele de in, canepa si chia sunt extrem de bogate in acizi grasi omega-3, iar semintele de canepa in special au un continut ridicat de proteine, fiind un aliment extrem de util pentru sportivi.
    Semintele de dovleac sunt bogate in fier, zinc, calciu si fitochimicale si pot preveni cancerul la prostata.
    Semintele de susan au cea mai mare cantitate de calciu gasita in orice aliment din lume, contin si cantitati mari de vitamina E si un lignan numit sesamina; alimentele bogate in lignani protejeaza contra cancerului la san.

Nucile si semintele cel mai bine este sa fie consumate crude. Nucile si semintele trebuie consumate crude sau foarte putin prajite, pana isi schimba usor culoarea. Prin prajire prelungita nucile si semintele formeaza un compus cu potential nociv numit acrilamida si isi reduc cantitatile de minerale, enzime si amino acizi.

De asemenea, consumul de nuci si seminte impreuna cu verdeturi mareste capacitatea corpului de absorbtie a nutrientilor solubili in grasimea din acestea, de aceea o salata cu sos pe baza de nuci este o modalitate excelenta de a absorbi mai multi nutrienti din salate. Iar pentru o mai buna digestie hidratati bine nucile  inainte de a le consuma.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu