Mare parte dintre învăţăturile
legate de plante au fost adunate în mânăstirile din Evul Mediu, care
foloseau şi ca aşezăminte pentru bolnavi. Îmbinate cu rugăciuni, mii
de reţete au fost strânse în cărţi ce se află şi astăzi în rafturile
bibliotecilor din mânăstirile Europei, o comoară de sfaturi simple,
eficiente şi la îndemâna oricui.
Pelinul
Se spune despre pelin că are o eficienţă de gradul unu şi că, oricum
ar fi folosit, fortifică stomacul. Dar cel mai bine este să fie fiert în
apă de ploaie şi băut după ce s-a lăsat afară, în aer liber, să se
răcească. Preparat astfel, pelinul este extrem de eficient în diverse
afecţiuni ale stomacului: elimină viermii, relaxează abdomenul şi
calmează durerile cele mai violente.
* Mărunţit şi amestecat în vin îndulcit cu miere, împreună cu puţină
lavandă, pelinul le este recomandat, ca băutură, femeilor în perioada
ciclului. Acelaşi efect se obţine dacă se aplică pe pântece o compresă
din lână, îmbibată în amestecul respectiv.
* Amestecat cu răchită, lavandă şi oţet, pelinul combate starea de greaţă.
* Se poate fierbe, de asemenea, în vin,
împreună cu puţină rută, cu sare şi cu piper, obţinând astfel o băutură
care vindecă indispoziţia stomacală.
* Combinat cu stânjenel, este foarte bun pentru piept, iar mărunţit în oţet sau ars, alungă ţânţarii.
* Înghiţit crud, combate gălbinarea,
împreună cu levănţica vindecă ficatul, iar băut cu oţet, calmează
durerile de splină şi este un antidot excelent împotriva ciupercilor
otrăvitoare.
* Combinat cu vin, neutralizează efectele cucutei şi ajută la vindecarea rănilor produse de muşcăturile animalelor.
* Masajul uşor cu miere şi pelin limpezeşte vederea şi face să dispară vânătăile.
* Fumul de pelin ars degajă canalul
auditiv, iar planta mărunţită, amestecată cu miere şi aplicată pe
urechi, uşurează scurgerea mizeriei care le obturează.
* Cataplasma cu pelin reduce, de asemenea, inflamaţia produsă de o rană recentă, mai ales în zona capului.
* Mâncărimea dispare, folosind doar câteva picături de decoct din pelin, iar planta macerată în vin combate răul de mare.
* Învelit într-o pânză şi aplicat în
zona inghinală, pelinul „dizolvă”, pare-se, tumorile. Pus sub perna
bolnavului, fără ştirea acestuia, îl adoarme, datorită mirosului
puternic.
* Cenuşa de pelin închide culoarea
părului. Pus în dulapuri, alungă moliile, amestecat cu miere, reduce
inflamaţia limbii şi face să dispară paloarea din jurul ochilor.
* Aplicat sub formă de cataplasmă, pe
splină, pelinul descongestionează, iar amestecat cu miere şi plasat
în zona uterului, facilitează fluxul sanguin.
* Un decoct preparat din ulei şi pelin
proaspăt, folosit sub formă de cataplasmă, este foarte eficient în
combaterea durerilor de stomac.
* Cerneala diluată cu vin în care s-a macerat pelin protejează manuscrisele de dinţii şoarecilor.
* Plinius aduce un elogiu virtuţilor
acestei plante şi spune că, în zilele de sărbătoare, romanii ofereau o
cupă cu suc de pelin învingătorilor din întrecerile de care, convinşi
fiind că darul cel mai demn de un învingător era sănătatea, lucrul cel
mai de preţ dintre toate cele pe care şi le poate dori un om.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu