Semintele de chia sunt bogate in grasimi, in omega 3, si pot avea
diverse utilizari in bucatarie. Chiar si uleiul de chia are o valoare
nutritionala ridicata. Atat semintele si uleiurile, pe langa omega 3,
contin cantitati importante de antioxidanti si aminoacizi.
Aceste produse pot fi consumate ca atare sau folosite in diverse
preparate. Crude, reprezinta o sursa importanta de fibre si omega 3.
Totodata pot fi consumate in suc de fructe si apa sub forma de chia
fresh.
Datorita beneficiilor importante pe care le au asupra sanatatii
semintele de chia au fost incluse in categoria „superalimentelor”. Ajuta
organismul sa retina fluidele si electrolitii, se transforma in gel in
stomac si in acest fel incetineste transformarea carbohidratilor in
zahar si, in acelas timp, ajuta la dezvoltarea muschilor si a altor
tesuturi. Chia este o sursa de proteina si bor care ajuta la absorbtia
de calciu. Aceste seminte, trasformate in gel, pot inlocui uleiul si
alte grasimi in multe retete. De asemenea, gelul poate fi adaugat in
sosuri, in jeleuri si in dulciurile preparate in cuptor. Gelul este
foarte usor de obtinut. Pui semintele intr-un recipient de plastic, dupa
care torni apa peste el, apoi le dai la mixer timp de cateva minute.
Gelul poate fi pastrat in frigider timp de doua saptamani.
1. Valoarea nutritionala a semintelor chia
Sunt mai multe motive pentru care aceste seminte sunt bune pentru
sanatatea organismului. Spre exemplu, sunt sarace in colesterol si
sodiu. De asemenea, sunt mai usor de digerat, comparativ cu semintele de
in, si, totodata, continu mai multi nutrienti decat somonul. Semintele
de chia sunt o sursa excelenta de calciu si fosfor, fibre si mangan.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu