Alimente considerate nesanatoase dar care aduc beneficii

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consumă mai mult de o ceașcă de cafea pe zi sunt mai puțin predispuse să se îmbolnăvească de diabet zaharat de tipul 2. Pe de altă parte, cafeina crește tensiunea arterială, consumul de cafea fiind nociv pentru sănătate pe termen lung.
Iată, așadar, câteva alimente care sunt considerate nesănătoase pentru organism, dar care, totuși, aduc beneficii sănătății!

Pâinea albă

De este nu este bună: Pâinea albă face parte din categoria alimentelor intens procesate, produsul final fiind lipsit  de nutrienți. În plus, pâinea albă este asociată cu diabetul și obezitatea, după cum arată cele mai recente studii.
De ce este bună: Consumul de pâine albă nu este neapărat un lucru rău, atât timp cât se optează pentru variantele îmbogățite cu nutrienți sau cele care conțin ovăz sau nuci. Ea este recomandată în special sportivilor și atleților, la terminarea antrenamentelor, întrucât pâinea albă înlocuiește rapid glucoza pierdută și este benefică pentru mușchi.

Legumele congelate

De ce nu sunt bune: Legumele proaspete sunt considerate mai sănătoase decât legumele congelate. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii turci, legumele congelate pierd din vitamina C în momentul gătirii.
De ce sunt bune: Pe de altă parte, există voci care susțin că legumele congelate sunt mai sănătoase, întrucât acestea sunt culese atunci când sunt coapte, iar procesul de congelare ajută la conservarea nutrienților.

Gălbenușul de ou

De ce nu este bun: Gălbenușul de ou contribuie la creșterea colesterolului, astfel că persoanele cu probleme cardiace evită consumul lor. Totodată, gălbenușul de ou conține grăsimi, nefiind recomandat pentru consum persoanelor predispuse la îngrășare.
De ce este bun: Spre deosebire de albuș, gălbenușul de ou este bogat în nutrienți, proteine și vitamine. Astfel, copiii ar trebui să consume 1-2 gălbenușuri de ou zilnic, în timp ce pentru adulți este suficient un singur gălbenuș.
În plus, colesterolul conținut de gălbenușul de ou este necesar pentru copiii și bătrânii care suferă de afecțiuni ale glandei suprarenale.

Ciocolata

De ce nu este bună: Consumul de ciocolată predispune la îngrășare din cauza aportului de grăsimi. Copiii devin dependenți de ciocolată în momentul în care consumul nu mai este unul moderat. Ciocolata este nocivă pentru persoanele care suferă de diabet, în timp ce îndulcitorii atacă dinții, susțin nutriționiștii.
În plus, ciocolata conține oxalați, compuși despre care se știe că favorizează apariția pietrelor la rinichi.  
De ce este bună: Ciocolata neagră este varianta sănătoasă a ciocolatei deoarece este bogată în antioxidanți. Astfel, consumul moderat de ciocolată neagră contribuie la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale, arată un studiu realizat de Universitatea Illinois.

● Untul de arahide este condamnat pentru că ar avea un conţinut ridicat de grăsimi. ”Ignoră acest aspect, deoarece nu toate grăsimile te îngraşă”, spune Sarah Flower. Untul de arahide este bogat în proteine, magneziu, potasiu, vitamina E, antioxidanţi şi fibre esenţiale organismului.
● Popcornul poate să fie aliatul tău în lupta cu kilogramele în plus. Important este să optezi pentru popcornul făcut în casă, nu cel pe care îl pui în cuptorul cu microunde. Acesta din urmă este o versiune procesată şi nu va aduce organismului beneficii deoarece conţine tot felul de arome.
● Laptele a început să fie condamnat pe la începutul anilor ’90, pe motiv că are grăsimi. În acea perioadă tot ce avea grăsimi era considerat dăunător organismului. Laptele nu îngraşă, dimpotrivă acesta conţine substanţe care asigură senzaţia de saţietate pe o perioadă mai lungă de timp.
● Sarea este şi ea trecută pe o listă neagră a alimentelor. Este adevărat că mâncăm prea multă sare, deoarece acesta se regăseşte în toate preparatele procesate pe care le mâncăm zilnic, dar organismul uman ar nevoie de acest condiment. Sarea conţine o serie de minerale esenţiale organismului.
● Uleiul de cocos este o grăsime saturată. Nutriţionista spune că acest tip de ulei ajută la menţinerea nivelului de colesterol, la pierderea în greutate, stimulează imunitatea şi digestia. În plus, uleiul de cocos este recunoscut pentru combaterea bolilor de inimă, a celor de rinichi şi a diabetului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu