Iată, așadar, câteva alimente care sunt considerate nesănătoase pentru organism, dar care, totuși, aduc beneficii sănătății!
Pâinea albă
De este nu este bună: Pâinea albă face parte din
categoria alimentelor intens procesate, produsul final fiind lipsit de
nutrienți. În plus, pâinea albă este asociată cu diabetul și obezitatea,
după cum arată cele mai recente studii.
De ce este bună: Consumul de pâine albă nu este
neapărat un lucru rău, atât timp cât se optează pentru variantele
îmbogățite cu nutrienți sau cele care conțin ovăz sau nuci. Ea este
recomandată în special sportivilor și atleților, la terminarea
antrenamentelor, întrucât pâinea albă înlocuiește rapid glucoza pierdută
și este benefică pentru mușchi.
Legumele congelate
De ce nu sunt bune: Legumele proaspete sunt
considerate mai sănătoase decât legumele congelate. Potrivit unui studiu
realizat de cercetătorii turci, legumele congelate pierd din vitamina C
în momentul gătirii.
De ce sunt bune: Pe de altă parte, există voci care
susțin că legumele congelate sunt mai sănătoase, întrucât acestea sunt
culese atunci când sunt coapte, iar procesul de congelare ajută la
conservarea nutrienților.
Gălbenușul de ou
De ce nu este bun: Gălbenușul de ou contribuie la
creșterea colesterolului, astfel că persoanele cu probleme cardiace
evită consumul lor. Totodată, gălbenușul de ou conține grăsimi, nefiind
recomandat pentru consum persoanelor predispuse la îngrășare.
De ce este bun: Spre deosebire de albuș, gălbenușul de
ou este bogat în nutrienți, proteine și vitamine. Astfel, copiii ar
trebui să consume 1-2 gălbenușuri de ou zilnic, în timp ce pentru adulți
este suficient un singur gălbenuș.
În plus, colesterolul conținut de gălbenușul de ou este necesar pentru
copiii și bătrânii care suferă de afecțiuni ale glandei suprarenale.
Ciocolata
De ce nu este bună: Consumul de ciocolată predispune
la îngrășare din cauza aportului de grăsimi. Copiii devin dependenți de
ciocolată în momentul în care consumul nu mai este unul moderat.
Ciocolata este nocivă pentru persoanele care suferă de diabet, în timp
ce îndulcitorii atacă dinții, susțin nutriționiștii.
În plus, ciocolata conține oxalați, compuși despre care se știe că favorizează apariția pietrelor la rinichi.
De ce este bună: Ciocolata neagră este varianta
sănătoasă a ciocolatei deoarece este bogată în antioxidanți. Astfel,
consumul moderat de ciocolată neagră contribuie la scăderea
colesterolului și a tensiunii arteriale, arată un studiu realizat de
Universitatea Illinois.
● Untul de arahide este condamnat pentru că ar avea un conţinut ridicat de grăsimi. ”Ignoră acest aspect, deoarece nu toate grăsimile te îngraşă”, spune Sarah Flower. Untul de arahide este bogat în proteine, magneziu, potasiu, vitamina E, antioxidanţi şi fibre esenţiale organismului.
● Popcornul poate să fie aliatul tău în lupta cu kilogramele în plus. Important este să optezi pentru popcornul făcut în casă, nu cel pe care îl pui în cuptorul cu microunde. Acesta din urmă este o versiune procesată şi nu va aduce organismului beneficii deoarece conţine tot felul de arome.
● Laptele a început să fie condamnat pe la începutul anilor ’90, pe motiv că are grăsimi. În acea perioadă tot ce avea grăsimi era considerat dăunător organismului. Laptele nu îngraşă, dimpotrivă acesta conţine substanţe care asigură senzaţia de saţietate pe o perioadă mai lungă de timp.
● Sarea este şi ea trecută pe o listă neagră a alimentelor. Este adevărat că mâncăm prea multă sare, deoarece acesta se regăseşte în toate preparatele procesate pe care le mâncăm zilnic, dar organismul uman ar nevoie de acest condiment. Sarea conţine o serie de minerale esenţiale organismului.
● Uleiul de cocos este o grăsime saturată. Nutriţionista spune că acest tip de ulei ajută la menţinerea nivelului de colesterol, la pierderea în greutate, stimulează imunitatea şi digestia. În plus, uleiul de cocos este recunoscut pentru combaterea bolilor de inimă, a celor de rinichi şi a diabetului.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu