Căpşunele se regăsesc în topul celor mai bogate fructe în
antioxidanţi, însă pe cât sunt de apetisante şi gustoase, pe atât sunt
de periculoase.
Medicii nu recomandă căpşuna în alimentaţia copilului mai mic de un
an, deoarece este un fruct cu un ridicat potenţial alergen. Alergiile la
fructe sunt în mare parte ereditare, spun medicii.
“Pentru a-ţi da seama la care fructe este alergic copilul tău trebuie
să stii la ce fructe manifeşti tu şi partenerul tău reacţii alergice.
Însă orice fruct poate cauza alergia la copii. Fructele cu grad
alergenic crescut în rândul copiilor sunt căpşunele, kiwi, mure, zmeură,
caisele, piersicile, dar si cele din categoria citricelor. Trebuie
manifestată prudenţă la copiii mai mici de un an. Aceste fructe nu
trebuie introduce în alimentaţia copilului mai devreme de un an,
deoarece sistemul imunitar si cel digestiv nu sunt complet dezvoltate”.
Căpşunele sunt cele mai periculoase din acest punct de vedere. Partea
din fructe care determina apariţia alergiei este cel mai adesea coaja.
“Când un aliment care generează o reacţie alergică este ingerat
pentru prima dată, sistemul imun nu recunoaşte substanţa respectivă şi o
consideră străină(alergen). Organismul reacţionează prin formarea de
anticorpi specifici împotriva alimentului respectiv. În momentul în care
acel aliment este din nou consumat, anticorpii atacă alergenul,
eliberând histamine şi alte substanţe chimice care provoacă simptomele
unei reacţii alergice”, spun medicii.
Manifestările alergiei la fructe apar aproape imediat după ce copilul
a mâncat respectivul aliment. Simptomele variază de la reacţii uşoare
ca iritaţii locale (pustule) în zona pe care a atins-o fructul (în zona
gurii) până la reacţii moderate ca: urticarie, iritaţii ale pielii,
diaree, greaţă, vărsături, rinită alergică,conjunctivită alergică,
crampe abdominale sau stomacale.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu