La cercetarea, care s-a desfășurat pe o perioadă de 12 săptămâni, au
participat 50 de femei, cu vârste între 45 și 60 de ani. Volunatarele au
fost împărțite în trei grupuri: primul grup a consumat cantitatea
echivalentă unei doze de bere cu alcool, a cărei concentraţie alcoolică
era în limita consumului moderat, al doilea grup a consumat cantitatea
echivalentă unei doze de bere fără alcool/ zi, în timp ce voluntarele
din grupul trei nu au băut deloc bere.
După ce le-au pus pe voluntare să completeze mai multe chestionare, specialiștii au ajuns la concluzia că berea a ajutat la reducerea neplăcerilor specifice perioadei de după menoapauză.
„Trei sferturi dintre femei sunt afectate de bufeuri. Majoritatea femeilor au bufeuri timp de peste 1 an, iar până la jumătate le au timp de peste 5 ani. Cauza lor este necunoscută însă pot fi asociate cu fluctuațiile concentrațiilor hormonale. Alte simptome întâlnite în apropierea menopauzei sunt variațiile stării de dispoziție, depresia, iritabilitatea, anxietatea, nervozitatea, insomnia, tulburările de concentrare, durerile de cap și oboseala. Aceste simptome pot avea legatură cu scăderea concentrației estrogenului, însă relația exactă între nivelul estrogenului și manifestări nu este pe deplin înțeleasă. Studiul pe care l-am derulat arată că un consum moderat de bere poate avea un efect terapeutic atribuit compoziţiei complexe a berii, contribuind la ameliorarea unei bune părți din simptomele asociate perioadei post-menopauză”, spune Nicoleta Răducanu, autoarea studiului.
Rezultatele studiului au arătat totodată o îmbunătățire semnificativă statistic precum și ameliorare pentru cele mai relevante simptome în perioada post-menopauză: bufeuri, transpirații nocturne, dar și dureri musculare, senzația de oboseală, dificultăți la somn, scăderea forței musculare, lipsa energiei.
„Este cel de-al treilea an consecutiv în care avem bucuria să putem anunța finalizarea unei cercetări derulate în România având ca temă studierea efectelor consumului moderat de bere asupra sănătății. Rezultatele făcute publice azi nu reprezintă o premieră doar pentru țara noastră, ci se adaugă cu succes studiilor realizate în domeniu la nivel internațional“, a declarat dr. Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Cercetarea a fost realizată de Nicoleta Răducanu, absolventă a programului de studii de Masterat în Nutriție Clinică și Comunitară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș.
După ce le-au pus pe voluntare să completeze mai multe chestionare, specialiștii au ajuns la concluzia că berea a ajutat la reducerea neplăcerilor specifice perioadei de după menoapauză.
„Trei sferturi dintre femei sunt afectate de bufeuri. Majoritatea femeilor au bufeuri timp de peste 1 an, iar până la jumătate le au timp de peste 5 ani. Cauza lor este necunoscută însă pot fi asociate cu fluctuațiile concentrațiilor hormonale. Alte simptome întâlnite în apropierea menopauzei sunt variațiile stării de dispoziție, depresia, iritabilitatea, anxietatea, nervozitatea, insomnia, tulburările de concentrare, durerile de cap și oboseala. Aceste simptome pot avea legatură cu scăderea concentrației estrogenului, însă relația exactă între nivelul estrogenului și manifestări nu este pe deplin înțeleasă. Studiul pe care l-am derulat arată că un consum moderat de bere poate avea un efect terapeutic atribuit compoziţiei complexe a berii, contribuind la ameliorarea unei bune părți din simptomele asociate perioadei post-menopauză”, spune Nicoleta Răducanu, autoarea studiului.
Rezultatele studiului au arătat totodată o îmbunătățire semnificativă statistic precum și ameliorare pentru cele mai relevante simptome în perioada post-menopauză: bufeuri, transpirații nocturne, dar și dureri musculare, senzația de oboseală, dificultăți la somn, scăderea forței musculare, lipsa energiei.
„Este cel de-al treilea an consecutiv în care avem bucuria să putem anunța finalizarea unei cercetări derulate în România având ca temă studierea efectelor consumului moderat de bere asupra sănătății. Rezultatele făcute publice azi nu reprezintă o premieră doar pentru țara noastră, ci se adaugă cu succes studiilor realizate în domeniu la nivel internațional“, a declarat dr. Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Cercetarea a fost realizată de Nicoleta Răducanu, absolventă a programului de studii de Masterat în Nutriție Clinică și Comunitară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu