Această problemă afectează aproximativ 70% din populația globului și se
manifestă printr-o durere accentuată la nivelul dinților atunci când
aceștia sunt expuși alimentelor foarte calde sau foarte reci. În cazuri
extreme, chiar și o simplă înghițitură de apă poate crea un disconfort
accentuat.
Sensibilitatea dentară este cauzată de expunerea treptată a părţii mai
moi a dintelui, situată sub smalţul dintelui, care poartă numele de
"dentină".
Dentina este străbătută de mici canale (canalicule) ce conţin
terminaţii nervoase şi sunt pline cu fluid. Atunci când mâncăm sau bem
alimente şi băuturi fierbinţi, reci sau dulci, ele pot face acest fluid
să se mişte. Ca răspuns la mişcarea fluidului din canalicule,
terminaţiile nervoase reacţionează prin declanşarea unei senzaţii bruşte
de disconfort sau unei dureri scurte, ascuţite.
Iată care sunt cei mai comuni factori ce pot cauza sensibilitatea dentară!
Periajul dentar agresiv
Obiceiurile ce ţin de igiena dentară, cum ar fi periajul prea frecvent,
prea puternic sau cu o periuţă cu peri duri, pot uza în timp smalţul
dinţilor. Ele pot cauza şi retragerea gingiilor, care duce la o expunere
şi mai mare a dentinei.
Gingivita
Atunci când ţesutul din care este formată gingia este inflamat şi
slăbit de gingivită (o afecţiune a gingiei) este posibil să suferi de
sensibilitatea gingiilor, putând resimţi sensibilitatea dentară deoarece
o suprafaţă mai mare din dentina de la rădăcina dintelui este expusă.
Bruxism
Dacă scrâşneşti din dinţi în somn sau strângi din dinţi în timpul zilei
este posibil să provoci uzura smalţului şi expunerea stratului de
dentină de sub acesta.
Retragerea gingiilor
Retragerea gingiei din apropierea unui dinte sensibil, cauzată de
afecţiuni cum ar fi o boală care afectează gingia, poate conduce la
expunerea dentinei dintelui şi stă la baza sensibilităţii dentare. Şi
periajul prea puternic sau prea frecvent al dinţilor poate duce la
retragerea gingiilor.
Albirea dinţilor
80% din pacienţii care urmează un tratament de albire a dinţilor vor
suferi ulterior de sensibilitate dentară. Cele mai uzuale ingrediente
pentru albirea dinţilor sunt peroxidul de hidrogen şi peroxidul de
carbamidă, despre care se ştie că determină sensibilitatea dentară prin
penetrarea smalţului dinţilor.
Eroziunea acidă
Băuturile carbogazoase, sucurile de fructe, vinul, ceaiurile din
fructe, anumite fructe şi legume şi oţetul balsamic conţin acizi care
pot slăbi smalţul dinţilor şi conduce la uzura acestora.
Consumul de alimente sau băuturi acide de 4 sau mai multe ori pe zi poate conduce la riscul de apariţie a eroziunii acide.
Dacă nu este tratată, această afecţiune, cunoscută sub numele de
,,uzură acidă" sau ,,eroziune acidă" poate conduce la apariţia
durerilor de dinţi, la decolorarea sau îngălbenirea dinţilor sau la
apariţia de dinţi transparenţi, subţiaţi.
Apa de gură
Apa de gură ajută într-adevăr la păstrarea igienei gurii, însă
conținutul ei acid duce în timp la eroziunea smalțului dinților și la
sensibilitate dentară, în cele din urmă.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu