Sunt cultivate ca planta ornamentala, dar putini stiu ca craitele sunt comestibile - petalele florilor pot fi adaugate in salate pentru gust sau culoare. De asemenea, petalele de craite,
uscate si macinate sub forma de pulbere, reprezinta un condiment
popular in Georgia, unde sunt numite Imeruli shaphrani datorita culorii
galbene si gustului iute-acid.
Petalele macinate sunt folosite si
ca hrana pentru pasari, avand calitatea de a da o culoare buna
galbenusului din ou si pielii pasarilor.
Floile de craite sunt folosite in industria farmaceutica pentru extragerea luteinei, iar uleiul esential din flori de craita
este adaugat si in parfumuri, carora le da o nota de mar verde. Din
florile de craita se face si un foarte bun colorant pentru tasaturi.
Indicatii terapeutice
Soiurile
de craite cu flori mari, colorate intens in portocaliu, dar si cele
rosiatice sunt utilizate ca plante medicinale, sub forma de decoct,
tinctura sau ulei. Au efecte antibacteriene fiind de mare folos in
tratarea afectiunilor cutanate de la dermatite, acnee, eruptii si rani
ale pielii cu bune proprietati antiseptice si calmante.
Unii
compusi din petalele de craite au actiune similara cu cea a vitaminei A
si are capacitatea de a creste posibilitatile de adaptare ale ochiului
la intuneric si imbunatateste sensibilitatea ochiului la lumina slaba.
Nu
in ultimul rand craitele sunt utile in bolile pancreasului, in
hipertensiune, in durerile musculare si articulare, in hemoragii si in
unele afectiuni ale aparatului respirator, fiind de folos diabeticilor.
Remedii cu craite
1. Decoct de craite
Un
litru de apa de izvor se aduce pana la fierbere. Se introduc in apa 8
flori de marime mare si se tin pe foc 3-4 minute. Se infuzeaza 15
minute. Lichidul se strecoara, iar peste flori se toarna inca 600 ml de
apa clocotita si se tine pe foc timp de 6 minute.
Se amesteca primul
lichid cu al doilea. Se beau cate 200 ml, dimineata si seara, inainte
de masa. Se fac doua cure a cate 30 de zile, cu o pauza de 7 zile intre
ele.
2. Tinctura de craite
Se prepara
dintr-un pahar de inflorescente taiate marunt, cu foarfeca, si 500 ml de
tuica. Se lasa la macerat timp de 14 zile. Se iau cate 5 picaturi, de 4
ori pe zi, cu 50 ml de apa sau ceai din plante. Este eficienta in
diabet zaharat.
3. Ulei de craite
Metoda
rapida: se toaca marunt 100 g flori de craite (se poate si in amestec
cu 4-5 frunze), se amesteca cu un litru de ulei nerafinat si se lasa 12
ore la macerat, in borcan inchis etans. Se tine borcanul pe baie de
abur 30 de minute, la 60-70°C. Se raceste, se strecoara si se stoarce
bine prin panza topita.
Metoda lenta. Un borcan de 500 ml se
umple, fara presare, cu flori de craite. Deasupra se toarna ulei
nerafinat, presat la rece. Se lasa la macerat inchis bine, timp de 14
zile, la intuneric. Se strecoara si se stoarce bine. Se pastreaza in
frigider.
Folosit in terapia afectiunilor aparatului respirator,
uleiul de craite neutralizeaza fenomenele de staza, usureaza secretia
de mucus, diminueaza tusea, contribuie si la resorbtia hematoamelor.
In
aromaterapie, se recomanda pentru cazuri de nervozitate crescuta,
deoarece are efect calmant, relaxant si ajuta pe cel in cauza sa vada
partea pozitiva a evenimentelor. Se consuma 2 picaturi de ulei,
amestecate cu o lingurita de miere de albine, de 2-3 ori pe zi.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu