Floile de craite sunt folosite in industria farmaceutica

Sunt cultivate ca planta ornamentala, dar putini stiu ca craitele sunt comestibile - petalele florilor pot fi adaugate in salate pentru gust sau culoare. De asemenea, petalele de craite, uscate si macinate sub forma de pulbere, reprezinta un condiment popular in Georgia, unde sunt numite Imeruli shaphrani datorita culorii galbene si gustului iute-acid.

Petalele macinate sunt folosite si ca hrana pentru pasari, avand calitatea de a da o culoare buna galbenusului din ou si pielii pasarilor.

Floile de craite sunt folosite in industria farmaceutica pentru extragerea luteinei, iar uleiul esential din flori de craita este adaugat si in parfumuri, carora le da o nota de mar verde. Din florile de craita se face si un foarte bun colorant pentru tasaturi.

Indicatii terapeutice
Soiurile de craite cu flori mari, colorate intens in portocaliu, dar si cele rosiatice sunt utilizate ca plante medicinale, sub forma de decoct, tinctura sau ulei. Au efecte antibacteriene fiind de mare folos in tratarea afectiunilor cutanate de la dermatite, acnee, eruptii si rani ale pielii cu bune proprietati antiseptice si calmante.

Unii compusi din petalele de craite au actiune similara cu cea a vitaminei A si are capacitatea de a creste posibilitatile de adaptare ale ochiului la intuneric si imbunatateste sensibilitatea ochiului la lumina slaba.

Nu in ultimul rand craitele sunt utile in bolile pancreasului, in hipertensiune, in durerile musculare si articulare, in hemoragii si in unele afectiuni ale aparatului respirator, fiind de folos diabeticilor.

Remedii cu craite
1. Decoct de craite
Un litru de apa de izvor se aduce pana la fierbere. Se intro­duc in apa 8 flori de mari­me ma­re si se tin pe foc 3-4 minute. Se in­fuzeaza 15 minute. Lichidul se strecoara, iar peste flori se toarna inca 600 ml de apa clocotita si se tine pe foc timp de 6 minute.
Se amesteca primul lichid cu al doi­lea. Se beau cate 200 ml, dimi­neata si seara, inainte de masa. Se fac doua cure a cate 30 de zile, cu o pauza de 7 zile intre ele.

2. Tinctura de craite
Se prepara dintr-un pahar de inflorescente taiate marunt, cu foarfeca, si 500 ml de tuica. Se lasa la ma­cerat timp de 14 zile. Se iau cate 5 picaturi, de 4 ori pe zi, cu 50 ml de apa sau ceai din plante. Este eficienta in diabet zaharat.

3. Ulei de craite
Metoda rapida: se toaca marunt 100 g flori de crai­te (se poate si in amestec cu 4-5 frunze), se ames­teca cu un litru de ulei nerafinat si se lasa 12 ore la ma­cerat, in borcan inchis etans. Se tine borcanul pe baie de abur 30 de minute, la 60-70°C. Se raceste, se strecoara si se stoarce bine prin panza topita.

Metoda lenta. Un borcan de 500 ml se umple, fara presare, cu flori de craite. Deasupra se toarna ulei ne­ra­finat, presat la rece. Se lasa la macerat inchis bine, timp de 14 zile, la intuneric. Se strecoara si se stoarce bine. Se pastreaza in frigider.
Folosit in terapia afec­tiu­nilor aparatului respirator, uleiul de craite neutra­lizea­za fenomenele de staza, usureaza secretia de mucus, di­minueaza tusea, contribuie si la resorbtia hematoa­me­lor.

In aromaterapie, se recomanda pentru cazuri de nervozitate crescuta, deoarece are efect calmant, rela­xant si ajuta pe cel in cauza sa vada partea pozitiva a evenimentelor. Se consuma 2 picaturi de ulei, ameste­cate cu o lingurita de miere de albine, de 2-3 ori pe zi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu