Consumate cu regularitate, unele alimente ne pot prelungi viata. Bogate in antioxidanti, vitamine, minerale si alte substante valoroase pentru sanatate, aceste alimente previn imbolnavirea si ne asigura ani in plus.
Din
ce in ce mai multe cercetari demonstreaza ca o alimentatie sanatoasa
creste speranta de viata. De exemplu, un studiu recent a aratat ca
persoanele care urmeaza o dieta mediteraneana (care
include alimente precum fructele, legumele, pestele, uleiul de masline
si cerealele integrale), care nu fumeaza si care isi mentin greutatea in
limite normale isi pot prelungi viata cu pana la 15 ani.
In cartea "Dieta celor 120 de ani: cum sa va dublati anii vitali",
medicul Roy Walford afirma ca speranta de viata creste daca limitam
doza de calorii. Alaturi de o alimentatie echilibrata, este important sa
se elimine factori precum tigarile si alcoolul, care favorizeaza
imbolnavirea. Iata cateva alimente care asigura longevitatea:
Usturoi
Dintre
toate legumele, usturoiul se bucura de cele mai multe proprietati
medicinale. Printre virtutile lui se numara efectul antibacterian,
anticoagulant, drenor si hipotensor. Usturoiul poate fi consumat fara
probleme in fiecare zi, singurul lui efect secundar fiind respiratia
urat mirositoare, insa acest "detaliu" paleste in comparatie cu
avantajele multiple pe care ni le aduce asupra sanatatii aceasta leguma.
Usturoiul este un superaliment, iar numeroase studii au
evidentiat ca are efect protector contra cancerului digestiv si a
bolilor cardiovasculare, gratie flavonoidelor pe care le contine, cu
valoare antioxidanta. De asemenea, ajuta la scaderea nivelului
colesterolului "rau". Pentru a beneficia de efectele maxime ale
usturoiului, nutritionistii recomanda sa fie consumat crud.
Ceapa
Plina
de minerale si de oligoelemente si saraca in calorii, ceapa are si
calitati medicinale dovedite. Astfel, aceasta leguma are efecte
antibacteriene si antiseptice, lupta contra bacteriilor responsabile de
aparitia cariilor si a altor probleme stomatologice.
Ceapa
inhiba anumiti factori mediatori ai procesului inflamator, ceea ce o
transforma intr-un adevarat aliat contra bolilor inflamatorii precum
astmul bronsic, dar si contra tabagismului si contra cancerului de
colon. Uleiurile volatile continute de ceapa sunt benefice si in
afectiunile respiratorii, iar cromul din componenta sa este de ajutor
pentru a tine glicemia sub control.
Este indicat sa se consume zilnic 100 grame de ceapa. Extern, ceapa este indicata si in vanatai si in furuncule.
Citrice
Portocala,
lamaia, grepfrutul si mandarinele sunt pline de antioxidanti, substante
care ofera protectie fata de afectiunile cardiovasculare si de
cancerele digestive. De asemenea, sunt surse de vitamine A si C, la fel
ca toate vegetalele colorate (morcovi, rosii). Este bine de stiut ca
toate citricele trebuie consumate imediat dupa ce au fost cojite, pentru
a beneficia de calitatile lor.
Citricele sunt sarace in calorii
(o portie contine mai putin de 100 de calorii), bogate in fibre
(necesare pentru digestie si pentru inducerea senzatiei de satietate) si
normalizeaza nivelul colesterolului. Citricele sunt fructe ale
longevitatii si pentru rolul lor important in prevenirea bolilor
cronice.
Mere
Potrivit unui studiu,
persoanele care consuma frecvent mere au un risc cu 27% mai mic de a
face sindrom metabolic, asociat cu probleme precum diabetul zaharat si
bolile cardiovasculare. Merele reduc absorbtia colesterolului,
imbunatatesc functia respiratorie la persoanele diagnosticate cu astm
bronsic, reduc riscul de cancer colorectal si pulmonar.
Polifenolii
continuti de acest fruct inhiba proliferarea celulelor canceroase, iar
quercitina din compozitia lui reduc procesul inflamator. Nutritionistii
recomanda ca merele sa fie consumate cu tot cu coaja, deoarece ea
contine multe dintre substantele benefice pentru sanatate (puterea
antioxidanta a coajei este de aproape sase ori mai mare decat cea a
pulpei).
Legume crucifere
Toate legumele din
categoria cruciferelor (varza, broccoli, varza de Bruxelles) contin din
plin antioxidanti, care anuleaza efectul radicalilor liberi si intarzie
efectele imbatranirii. Vegetalele din familia cruciferelor au si o
puternica actiune anticancer, fitochimicalele continute de ele prevenind
transformarea celulelor normale in celule maligne.
De asemenea,
aceste legume previn bolile care apar cu inaintarea in varsta, inclusiv
afectiunile oculare degenerative. Vitamina C, acidul folic si fierul
din vegetalele crucifere ajuta organismul sa-si activeze sistemul de
detoxifiere enzimatic.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu