Despre catina stim cu totii stim ca este un super antioxidant natural, o adevarata bomba de vitamine si minerale. Datorita multiplelor sale beneficii - efecte imunostimulatoare, energizante, astringente, antiinflamatorii, cicatrizante - este utilizata in industria alimentara, cosmetica si farmaceutica.
Catina
este cunoscuta in primul rand pentru doza de vitamina C - de 10 ori mai
mult decat lamaia, de 2 ori mai mult decat macesele). In plus mai
contine vitaminele A, D, E, F, (vitamine liposolubile deci instabile in
mediu acid) si intreg complexul vitaminic B, vitaminele K si P, care
alaturi de vitamina C sunt vitamine hidrosolubile instabile in mediu
alcalin.
Este important de stiut asta deoarece atunci cand facem
ceai (infuzie la cald) nu avem parte si de vitaminele liposolubile
A,D,E,F. De aceea este mai recomandat maceratul la rece sau extractele
uleioase de catina.
Cum se consuma catina
Specialistii
recomanda in primul rand consumul fructelor intregi, in starea lor
naturala, proaspata, mestecate foarte bine. Astfel beneficiem de toti
nutrientii pe care catina ni-i ofera.
Dar, tinand cont ca nu
putem avea la indemana mereu catina proaspata, putem conserva bobitele
in miere de albine. In felul acesa cele doua alimente se potenteaza unul
pe altul, iar noi avem si mai multe beneficii.
Iata cum se conserva catina in miere:
1. Intr-un borcan de 800 g se pun fructe de catina pana la doua treimi din capacitate.
2. Adaugati miere de albine pana ce se umple borcanul, apoi lasati la macerat la rece, 7-10 zile.
Cum se consuma catina cu miere
Produsul
rezultat are un gust dulce-acrisor, care este chiar si pe placul
copiilor. Se consuma cate o lingura, dimineata, pe stomacul gol.
Cum se prepara sucul de catina cu miere
Un
alt produs extrem de benefic organismului tau este amestecul dintre
miere si sucul de catina, la care adaugati si tinctura de propolis. Iata
cum se prepara:
1. Intr-un litru de suc de catina obtinut prin
presare la rece se adauga 400g miere de albine si o sticluta de tinctura
de propolis.
2. Se omogenizeaza produsul si se tine la rece in frigider.
Se
consuma dimineata, pe stomacul gol, cate 50 ml pe stomacul gol. Acest
produs face mult mai mult pentru sanatatea ta decat orice pliculet cu
multivitamine si minerale pe care il poti cumpara din farmacie.
Beneficii
Cele
doua preparate reunesc efectele minunate ale mierii cu actiunea de
exceptie a catinei asupra organismului vitaminizand si detoxificand
fiecare celula din corpul uman.
De asemenea, mierea cu catina ajuta la refacerea organismului dupa diverse traume, sau dupa o perioada de convalescenta.
Mierea
cu catina este si un excelent energizant, de aceea se recomanda a fi
consumata dimineata, pentru ca are un efect mult mai revigorant decat
cafeaua.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu