Bauturile carbogazoase pot duce la stop cardiac

Bauturile carbogazoase sunt trimise iarasi in boxa acuzatilor de catre specialisti. Cunoscute pentru contributia majora in obezitate si diabet, un nou studiu japonez arata ca sucurile acidulate sunt vinovate de aparitia bolilor cardiovasculare mortale. De data aceasta, semnalul de alarma vine de la profesorul Kaijiro Saku, de la Universitatea din Fukuoka. profesorul Saku explica: „Pana acum, legatura dintre consumul de bauturi carbogazoase in cantitati mari si bolile cardiovasculare mortale precum stopul cardiac nu a fost stabilita cu precizie”. 

Studiul s-a bazat pe date provenind de la aproape 800.000 de pacienti, iar rezultatele au fost prezentate in cadrul Congresului Societatii Europene de Cardiologie, desfasurat la Londra in perioada 1-2 septembrie. Cercetatorii japonezi au analizat daca exista o legatura sau nu intre incidenta stopurilor cardiace survenite in afara spitalului si consumul de bauturi carbogazoase in intervalul 2005-2011, in 47 de regiuni din Japonia. Datele au provenit de la 797.422 de pacienti care au suferit un stop cardiac in afara spitalului, iar informatiile privind consumul de bauturi carbogazoase de la Ministerul japonez al Sanatatii. Cercetatorii au studiat atat stopurile de origine cardiaca (infarct), precum si stopurile non-cardiace (provocate de accidente vasculare cerebrale, boli respiratorii, tumori).

„Bauturile carbogazoase consumate in exces au un impact asupra bolilor cardiovasculare mortale. Aciditatea acestor bauturi joaca un rol important in aceasta legatura”, a explicat profesorul Saku, potrivit adevarul.ro. Potrivit lui Kaijiro Saku, „rezultatele noastre indica faptul ca limitarea consumului de bauturi carbogazoase este benefica”. Alte bauturi cum ar fi laptele, apa minerala plata, ceaiul, cafeaua, sucul de fructe nu au fost asociate cu stopurile cardiace.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu