Un remediu de nadejde in tulburarile gastro-intestinale, busuiocul stimuleaza digestia, calmeaza colicile, ajuta la eliminarea gazelor, este antiemetic, antiseptic intestinal si diuretic.
In inflamatiile cailor respiratorii planta de busuioc este
utilizata ca antiseptic respirator, antispastic, antitusiv,
bronhodilatator. De asemenea, printre proprietatile busuiocului se mai
numara si cele de galactogog (stimuleaza secretia de lapte),
reechilibrant al activitatii endocrine, stimulent al sistemului
imunitar, tonic general, tonic nervos, antidepresiv.
Busuiocul intareste sistemul imunitar, regleaza functiile glandelor
endocrine si metabolismul celular, tonifiind intregul organism. Putem
sa consumam ceai de busuioc pentru actiunea energizanta si
antidepresiva, planta inlaturand efectele surmenajului si echilibrand
starea psihica si emotionala. Ceaiul de busuioc uscat este recomandat
persoanelor ce sufera de migrene pe fond nervos, colici, gastrita si
ulcer gastric, colita, bronsita, gripa sau probleme cardiovasculare.
S-a constatat ca busuiocul potenteaza puterea de dezintoxicare la
nivelul ficatului, deoarece in frunzele de busuioc sunt prezente sase
substante cetonice cu actiune directa asupra celulelor hepatice, care
cresc potentialul metabolic al acestora.
Ca urmare, o serie de functii hepatice sunt stimulate, efectele
fiind rapide si foarte eficiente. Astfel, ceaiul de busuioc creste
viteza de metabolizare a unor toxine provenite din alimentatie (grasimi,
carne prajita, coloranti chimici) si creste totodata sinteza enzimei
care distruge alcoolul patruns in organism.
Consumul de ceai de busuioc scade efectul nociv al nicotinei si al
altor toxice cu nucleu de tip nicotinic, patrunse in sange prin inhalare
sau ingestie. De asemenea, ceaiul de busuioc poate reduce viteza de
transformare a zaharurilor in grasimi.
Efectul cetonelor din ceaiul de busuioc se face resimtit si in
planul capacitatii hepatice de a creste sau micsora proportia glucozei
din sange. Ca urmare, variatiile de glicemie vor fi rezolvate cu mai
multa promptitudine de ficat.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu