Smalţul dinţilor dumneavoastră a fost atacat şi
suferă dacă aveţi dureri frecvente la rece, cald sau dulce. Cauzele sunt
legate de alimentaţie sau de unele obiceiuri nesănătoase.
Un
rol foarte important în producerea eroziunii dentare îl are consumul de
băuturi acidulate, sucuri din fructe, citrice şi anumite alimente:
băuturile acidulate conţin acid fosforic, fructele conţin acid citric şi
acid malic, produsele fermentate conţin acid lactic, strugurii şi vinul
conţin acid tartaric. Este important să consumaţi aceste alimente cu
moderaţie şi doar în timpul meselor.„Pe de-o parte, acizii produşi de bacteriile din placa depusă pe dinţi duc la scăderea pH-ului dintelui şi la demineralizarea smalţului. O uşoară demineralizare poate surveni de fiecare dată când mâncăm sau bem ceva acid. De asemenea, smalţul se poate sparge sau crăpa”, spune stomatologul Floriana Tudorache.
De altfel, medicul mai atenţionează şi asupra altor alimente: „Dăunătoare pentru smalţul dinţilor poate fi mestecarea tabletelor de vitamina C. Nici gemul de fructe, muştarul, maioneza şi ketchup-ul nu sunt tocmai alegerile potrivite pentru sănătatea dinţilor tăi, deoarece au un pH situat între 3,0 şi 4,0”, mai spune medicul dentist.
Un alt obicei nesănătos este tendinţa unor persoane de a-şi lovi şi freca dinţii în timpul nopţii. Acest obicei se numeşte bruxism nocturn. Bruxismul este provocat de stres şi anxietate. Frecatul dinţilor poate duce la tocirea smalţului, la expunerea dentinei. Astfel, dinţii devin sensibili.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu