Alimente bogate in iod, surse de iod

Principala functie a glandei tiroide este reglarea procesului metabolic. Cresterea cantitatii de hormoni accelereaza metabolismul, iar reducerea acesteia duce la incetinire. In cele mai multe regiuni ale lumii, alimentele uzuale ofera organismului doze suficiente de iod pentru productia normala de hormoni a glandei tiroide.

Pentru organism, sarea iodata e cea mai importanta sursa de iod. De fapt, este vorba de sarea de masa, suplimentata cu iod.

Iata si alte produse bogate in iod:

Fructele de mare si pestii (codul, bibanul, crevetii, algele marine)

Produsele lactate si ouale (mai ales daca animalele au avut parte de hrana bogata in iod)

Legume si fructe: ceapa, usturoiul, spanacul, varza, morcovul, prazul, rosiile, perele si strugurii

Organismul uman are nevoie de 100-200 micrograme de iod/zi.

Ce cantitate de iod se afla in alimente?

- 1/4 dintr-o lingura de sare iodata ofera organismului 95 de micrograme de iod

- 200 de grame de peste oceanic - 650 micrograme de iod

- lactate – 4-11 micrograme

- creveti – 190 micrograme

- legume – 1-10 micrograme

- stridii – 60 micrograme

- pastrav – 3,5 micrograme

- oua de pasare – 10 micrograme

- carne – 3 micrograme.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu