Turmericul are peste o multime de beneficii si este considerat cel mai puternic antioxidant natural, poate fi folosit sub forma de pulbere sau
suc. Ce sa alegem: suc sau pulbere? Ar fi de preferat sucul pentru ca
este mai concentrat, se absoarbe mai bine si are efecte intr-adevar
miraculoase.
Efectele terapeutice ale sucului de turmeric
- Curcumina componenta activa din turmeric este un antioxidant si
un antiimflamator foarte eficient: in cazul unor boli ca artrita,
osteoartrita reduce durerea si inflamatia contribuind astfel la
incetinirea progresului acestor boli.
- Datorita proprietatilor antibacteriene, antivirale si antifungice
in medicina traditionala chineza este utilizat pentru tratamentul unor
infectii si ca antiseptic. Sucul proaspat stors de turmeric aplicat pe
rani accelereaza procesul de vindecare a acestora, potrivit ziare.com.
- Sucul proaspat obtinut din radacina de turmeric consumat zilnic ajuta la eliminarea parazitilor intestinali.
- In India se foloseste in mod traditional pentru tratamentul unor
afectiuni ale copiilor cum ar fi astmul sau bronsita. Doua lingurite de
turmeric amestecat cu un pahar de lapte este indicat pentru tratarea
racelilor, a tusei iritative la copii. In regiunea Tamil Nadu din sudul
Indiei sucul de turmeric este frecvent folosit ca un remediu pentru
febra.
- Antioxidantii din compozitia sucului de turmeric distrug
radicalii liberi care sunt responsabili pentru dezvoltarea celulelor
canceroase, avand astfel un rol important in prevenirea aparitiei
acestei boli. Studii stiintifice au demonstrat faptul ca in India (unde
turmericul este un condiment nelipsit din alimentatie) incidenta a
cancerului de colon, de plaman, de san si de prostata este de zece ori
mai mica.
Datorita antioxidantilor si a altor substante din compozitia sa
sucul de turmeric suprima etapele de dezvoltare a cancerului la diferite
tipuri de tumori. Se recomanda sa fie consumat regulat de preferat
dimineata pe stomacul gol.
- Specialistii in domeniu sustin ca sucul de turmeric scade nivelul
colesterolului, a trigliceridelor din sange reducand riscul aparitiei
bolilor cardiovasculare. Previne depunerea de colesterol pe vasele de
sange impiedicand astfel infundarea lor. Scade tensiunea arteriala si
poate fi utilizat in caz de hipertensiune arteriala. Consumul regulat
este recomandat si pentru mentinerea sanatatii inimii si a aparatului
cardiovascular.
- Studii clinice de specialitate au demonstrat faptul ca in
diabetul zaharat sucul de turmeric scade glicemia, regleaza secretia de
insulina si ajuta la mentinerea functionarii pancreasului. Este
recomandat sa fie consumat impreuna cu medicatia antidiabetica, deoarece
creste efectul benefic al acestor medicamente.
- Turmericul are si efecte de detoxifiere: accelereaza
metabolismul, curata corpul de toxine, diminueaza retentia de apa. Ajuta
la eliminarea tesutului adipos si este recomandat si in curele de
slabit, in tratamentul celulitei.
- Sucul proaspat poate fi utilizat si in afectiuni ale pielii:
eczeme, dermatite alergice, psoriazis, varicela, zona-zoster, pete
pigmentare, scabie. Datorita continutului bogat in antioxidanti
turmericul mentine elasticitatea pielii, reducand in mod vizibil
ridurile. Este utilizat ca si tratament anti-aging pentru mentinerea
sanatatii pielii.
- Sucul de turmeric poate fi utilizat si in tulburari digestive: in
caz de constipatie, sindromul colonului iritabil, stimuleaza secretia
de bila, reduce senzatia de balonare. Consumata in cantitati mari sucul
de turmeric poate sa produca iritatie gastrica.
- Studii efectuate in cazul bolii Alzheimer au demonstrat faptul ca
turmericul ofera o mai buna oxigenare a neuronilor si reduce inflamatia
creierului incetinind astfel evolutia bolii. Imbunatateste memoria si
functiile creierului, ajuta la regenerarea celulelor nervoase.
Daca aveti posibilitatea se recomanda folosirea produselor bio.
Pentru prepararea sucului se folosesc cateva radacini de turmeric, se
spala bine, se curata de coaja apoi se taie in bucatele mai mici si se
pun intr-un storcator si se stoarce sucul. La alegere se poate adauga
zeama de lamaie, putin suc de ghimbir si miere de albine. Sucul de
turmeric se poate pastra la frigider pentru maxim trei zile.
Cunoscut sub numele de Manjal Pal, laptele de turmeric este lapte
cald amestecat cu pulbere de curcuma, o bautura delicioasa care se
consuma seara, cu efecte fantastice asupra sanatatii.
Aceste bauturi sunt cu adevarat niste elixire pentru organism,
consumate regulat joaca un rol foarte important in mentinerea sanatatii.
Cu un pic de inspiratie si creativitate putem prepara sucuri delicioase
cu efecte incredibile.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu