Considerat de mulţi doar o
buruiană bună de dat la porci, ştirul, o specie de amarant, este de fapt
o plantă foarte bogată în vitamine şi minerale. Este un medicament
natural, un aliment gustos şi hrănitor. Populaţiile străvechi ale Asiei
menţionau această buruiană ca având rangul de regină a nemuririi,
aztecii o socoteau hrană a imortalităţii, iar grecii antici o denumeau
„amaranthus“, adică planta care nu moare.
Dintre cele peste 60 de specii de amarant existente în lume, la noi
cresc câteva, în flora spontană, iar una dintre ele este ştirul. Este o
plantă salbatică cu flori verzi-galbene mărunte şi reunite ca într-un
spic, care este folosită mai mult ca nutreţ pentru porci. Strămoşii
noştri foloseau ştirul în alimentaţie dar şi pentru tratarea unor
afecţiuni. În prezent, această plantă este folosită mai rar în
mâncăruri, bătrânii din anumite zone ale ţării fiind cei care încă mai
păstrează reţete ale unor ciorbe ţărăneşti sau mâncăruri prăjite pe bază
de ştir.De la ştir se consumă partea verde, tânără, şi foarte tânără, dar şi seminţele. Din frunzele tinere pot fi preparate salate, tocăniţe şi ciorbe. Amarantul poate fi confundat cu spanacul. Se folosesc frunzele tinere la mâncarea de ştir, reţetele fiind exact ca cele în care este folosit spanacul. Gustul însă este mai puţin înecăcios, dar e bine de ştiut că trebuie pus un ou prăjit lângă mâncarea de ştir cu usturoi şi ceapă sau o bucată de omletă, pentru un plus de savoare.
Bunicile noastre mai folosesc ştirul ca medicament tradiţional, tonic, astringent, în scop nutritiv, în combaterea diareei, sau a scaunelor cu sânge. Infuzia de ştir se foloseşte prin gargară şi ameliorează dureri de gât sau afta bucală, precum şi pentru spălarea eczemelor de tot soiul, dar în special a celor provocate de alergii. Numeroase vitaminele, precum A, K, B1, B3, B5, B6, B17, C, E se regăsesc în această plantă-minune. De asemenea, ştirul mai conţine riboflavină, acid folic şi folat, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc.
Pentru calităţile sale nutritive şi beneficiile aduse organismului, amarantul a fost inclus de cercetătorii Staţiunii Legumicole Experimentale din Buzău pe lista cu plantele vechi, ce trebuie rehabilitate şi reintroduse în cultură de câţi mai mulţi grădinari români.
”Unele plante, cum este cazul ştirului alimentar Roşu de Buzău sau busuiocul de Radovanu, de Călăraşi, au fost selecţionate din flora spontană, altele de la vechii grădinari, dar s-au obţinut seminţe de la două mari bănci de gene din Occident”, a declarat cercetătorul Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de ştiinţe agricole şi silvice.”
Potrivit specialiştilor, ştirul va fi una dintre sursele de hrană ale viitorului, chiar dacă încă este considerat ca fiind hrana porcilor şi a săracilor. Producţia poate atinge 10 tone de plantă verde comestibilă la un hectar, la fiecare recoltare după o perioadă de 30-40 de zile. Deja, peste 50 de ţări tropicale cultivă amarantul ca resursă alimentară, în cantităţi foarte mari.
Amarantul creşte în numeroase tipuri de
mediu, chiar şi pe maidanele sterpe. Produc un număr mare de seminţe
care germinează repede, iar productivitataea este deosebită, putându-se
obţine mai multe recolte pe an. În America de Sud, această buruiană
este folosită ca aliment zilnic de mai bine de 7000 de ani, fiind
considerat mai hrănitor decât grâul sau porumbul.
În Asia, consumul de amarant este foarte
răspândit, în China, Hong-Kong, Taiwan şi în India. În Grecia bucătarii
prepară o salată tradiţională de ştir, numită vleeta, făcută din soiul
Amaranthus blitum. În Mexic se consumă alegria, o băutură alcoolică din
ştir, iar din seminţele pisate prepară un fel de bragă, denumită atole.
În Ecuador se fierb florile şi rezultatul, combinat cu rom, este băutura
tradiţională aquardiente.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu