Vitaminele sunt esentiale pentru sanatate. Orice carenta declanseaza un dezechilibru, iar pe fondul unui astfel de incident au loc procese care duc la aparitia afectiunilor. Iata de ce este foarte important sa constientizam rolul vitaminelor, pentru ca organismul nostru sa functioneze la cotele optime.
Unul dintre cei mai importanti nutrienti de care avem nevoie ca sa fim sanatosi este vitamina B12. Este esentiala pentru producerea celulelor rosii. Este, de asemenea, vitala pentru productia de ADN si pentru buna functionare a creierului.Conform studiilor de specialitate, lipsa vitaminei B12 poate sa produca anemie, oboseala cronica sau chiar depresie. Carenta cronica de vitamina B12 duce la dereglari ireversibile ale creierului si ale nervilor. Dintre toate vitaminele din grupul B, B12 este una dintre vitaminele cel mai greu de asimilat. Este si singura vitamina care are in compozitie un metal – cobaltul, de aceea i se mai spune si cobalamina.
Iata cateva surse de alimente bogate in B12:
1. Laptisorul de matca pur.
In stare pura si cruda, laptisorul de matca este un adevarat depozit de substante benefice, necesare organismului nostru. Contine intreg grupul de vitamine B si are avantajul de a ajuta organismul si sa asimileze mai usor ceea ce primeste. Completand carenta de vitamina B12 cu ajutorul laptisorului de matca pur, se obtine si o stare generala buna, atat fizica, cat si psihica.
2. Sardinele.
Consumand doar 100 g de sardine, se depaseste cu 338% necesarul zilnic de vitamina B12. Sardinele sunt si o excelenta sursa de seleniu, fosfor, vitamina D, proteine si Omega 3.
3. Somonul.
Cu 100 g ton pe zi, se depaseste cu 236% necesarul zilnic de vitamina B12. Somonul este si o bogata sursa de minerale. Contine seleniu, fosfor, iod, vitamina B3, B6, D.
4. Codul. O alta sursa foarte buna de vitamina B12 este codul. La fel ca si sardinele sau somonul, codul contine si el cantitati apreciabile de B12. Prin consumarea a 100 g de cod se obtine 110% din necesarul zilnic de vitamina B12, insa se asimileaza si iod, seleniu, fosfor si Omega 3.
5. Carnea de miel.
Este o sursa buna de proteine, seleniu, zinc, fosfor. Este bogata in vitamina B3 – un excelent antioxidant. Consumand 100 g de carne de miel, se acopera 105% din necesarul zilnic de B12.
6. Iaurtul.
Daca sunteti adeptii consumului de iaurt ca gustare, ei bine, nu ar trebui sa va faceti griji pentru lipsa vitaminei B12. O cana de iaurt asigura 38% din necesarul zilnic de B12, dar va confera si energie.
7. Laptele.
Este unul dintre cele mai bune alimente, pentru continutul bogat in substante hranitoare. 100 ml de lapte asigura 23% din necesarul zilnic de B12, insa, pe langa aceasta, laptele este si o buna sursa de iod, seleniu, proteine, calciu, vitamina D.
8. Ficatul
Ficatul este un aliment bogat in nutrienti, continand multe vitamine si minerale care ajuta la cresterea energiei, musculaturii si la buna functionare a creierului. O portie de 100g de ficat contine mai mult de 30 micrograme de vitamina B12.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu