Postul ortodox presupune, printre altele si abtinerea de la carne, ouale, grasimi animale, lactatele, alimente bogate in proteine. Pentru a preveni carenta de proteine,
avem la dispozitie o serie de alimente bogate in nutrienti, satioase,
gustoase care pot compensa lipsa de proteina animala. Iata cateva alimente de post bogate in proteine, care tin de foame si nu ingrasa, recomandate de Mihaela Costin, specialisti nutritionist.
1. Quinoa
Poate
fi gatita la fel ca orezul. Pe langa continutul de proteine calitative,
este si o sursa importanta de calciu, pe care il luam in mod majoritar
din produse lactate. Ceea ce nu multi stiu este ca in quinoa cantitatea
de calciu este mai mare decat in greutatea echivalenta de lapte!
2. Ciupercile
O
alta sursa de proteine vegetale o constituie ciupercile. Exista foarte
multe retete care folosesc ciupercile, motiv pentru care trebuie sa
mentionam ca acestea au un continut redus de calorii si sunt pline de
nutrienti care ne ajuta sa avem o sanatate optima.
3. Fasolea
Este
un alt aliment recomandat in perioada postului. Ea contine carbohidrati
care nu cresc foarte rapid nivelul zaharului din sange, iar continutul
de proteine este suplimentat de vitamina B si fier, acestea fiind surse
pentru o vitalitate crescuta. Putem sa ne lasam imaginatia sa
functioneze, colorand platoul cu salate si boabe de fasole pestrite,
negre sau rosii.
4. Nautul
Este
similar cu fasolea din punct de vedere al cantitatii de proteine,
astfel, daca vrem sa ne si mentinem greutatea, il putem alege ca
alternativa, pentru faptul ca are mai putine calorii.
O excelenta
varianta de intrebuintare a nautului este hummusul, preparatul avand un
gust extraordinar, mai ales daca il combinam cu o salata asortata sau
chiar cu o felie de paine integrala cu seminte.
5. Fasolea verde si spanacul
Ambele
contin destule proteine la suta de grame, locul intai in continutul
proteic, dintre cele doua, fiind ocupat de fasolea verde. Cum in aceasta
perioada a anului este greu sa le achizitionam proaspete, dar le gasim
in frigiderele cu produse congelate. Aveti grija sa nu reprezinte
singura sursa de proteine din cursul unei zile, deoarece alimentele isi
mai pierd din continutul nutritional prin congelare.
6. Seminte
Sunt
o alta sursa de proteine si fibre care pot fi folosite in diverse
preparate si in diferite momente ale zilei, contribuind la o digestie
buna. Semintele de susan sunt o sursa valoroasa de calciu. Este
important de stiut ca acestea sunt mai bine absorbite daca sunt zdrobite
sau lasate la inmuiat pentru o zi sau doua, lucru valabil si pentru
semintele de in. In cazul in care consumam seminte de in, trebuie sa fim
atenti, deoarece s-a constatat ca interactioneaza cu antidiabeticele
orale, scazand considerabil nivelul glicemiei.
7. Avocado
Este
un fruct extrem de bogat in vitamine si minerale, continand in acelasi
timp acizi grasi esentiali. Este ingredientul-vedeta in deliciosul
guacamole, dar sunt si alte retete delicioase care contin acest minunat
fruct.
8. Cereale
La micul dejun, daca
obisnuiati sa consumati cerealele integrale cu lapte, acum le puteti
consuma cu lapte de migdale, care are urmatoarele atuuri: este mai putin
caloric fata de laptele de vaca, este o sursa deosebita de vitamina A, E
si D, dar si de calciu.
9. Sfecla rosie
Pentru
un plus de culoare si stimularea simtului vizual, recomandam sfecla
rosie. Consumul acesteia, in sezonul rece, inlatura oboseala specifica
perioadei, ajuta la reinnoirea celulelor sanguine, prevenind anemia si
stimuland sistemul imunitar. Nu are foarte multe proteine, insa
compenseaza prin continutul variat de minerale. Se poate asocia cu
ghimbir, rezultand o salata aromata.
10. Crucifere
Varza
calita cu mamaliguta, broccoli, conopida, varza de bruxelles sunt alte
variante de meniuri de post bogate din punct de vedere nutritiv.
Consumati-le cu moderatie sau evitati-le in post!
In
timpul postului, una dintre frecventele greseli de alimentatie o
constituie consumul crescut de cartofi si paste fainoase. In privinta
ultimelor, se recomanda consumul moderat al acestora si trecerea de la
paste din faina alba la paste integrale.
Evitati mezelurile sau
pateurile de post, deoarece acestea contin multe substante artificiale
si nici nu au un gust atat de bun, fata de fructele, legumele,
tocanitele care pot fi preparate acasa.
Pentru cei care se gandesc totusi la carne, este bine de stiut ca in perioada postului exista si unele dezlegari la peste.
Profitati
asadar de perioada postului, nu doar pentru curatare spirituala si
pentru acumulare de ganduri bune, dar si pentru o detoxifiere alimentara
intotdeauna salutara pentru organism!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu