Virtutile ceaiului de pelin erau cunoscute de
greci inca din antichitate. De secole acest ceai a fost folosit ca tonic
cu proprietati antiseptice, antispastice, carminative, antipiretice si
vermifuge.
Pelinul este un arbust peren cu frunze
verzi-argintii ce au un gust amar, fiind recunoscut chiar ca fiind cea
mai amara planta de pe Pamant. Este cunoscut sub denumirea stiintifica
de Artemisia absinthus si este creste in special in Europa, nordul
Africii si vestul Asiei. Pelinul are proprietati halucinogene. Se pare
ca Hemingway si Van Gogh datoreaza o parte a creativitatii lor
viziunilor provocate de pelin.
Este cunoscut mai ales ca fiind folosit la fabricarea Absintului,
lichiorurilor, a tincturilor si a altor produse alcoolice, dar sunt
numeroase efecte terapeutice ale pelinului si beneficii pentru sanatate
ale ceaiului de pelin.
Proprietatile ceaiului de pelin
Printre beneficiile ceaiului de pelin se numara proprietatile sale
carminative, de aceea acest ceai poate fi folosit pentru tratamentul
unor probleme gastrice, cum ar fi balonarea, flatulenta, indigestia,
lipsa poftei de mancare, forme usoare de gastrita si dureri gastrice.
Pelinul este una din plantele cele mai eficiente in tratarea si
prevenirea multor probleme de ordin hepatic, inclusiv icterul si
hepatita.
Ceaiul de pelin este eficient in detoxifierea
organismului si stimularea sistemului imunitar. In plus, ceaiul de pelin
este un excelent bun remediu impotriva viermilor intestinali si a altor
paraziti deoarece pelinul contine substante fatale pentru acestia. O
cana cu ceai de pelin sau una-doua linguri cu tinctura de pelin
administrate zilnic timp de 2 saptamani sunt suficiente pentru a scapa
definitiv de paraziti sau viermi intestinali.
Pelinul poate fi folosit de femei pentru reglarea ciclului
menstrual. Totusi, femeile insarcinate si care alapteaza trebuie sa
evite aceasta planta.
Ceaiul de pelin poate scade febra, reduce inflamatiile cailor
respiratorii si imbunatateste starea pacientilor cu raceala si gripa.
Folosit sub forma de comprese, ceaiul de pelin este eficient in
tratarea ranilor, a intepaturilor de insecte sau a altor probleme
cutanate.
Modul de preparare al ceaiului de pelin
Pentru a prepara ceai de pelin adaugati o lingurita de frunze
uscate si tulpini la o cana de apa clocotita si lasati sa infuzeze timp
de 10-15 minute. Pentru a diminua gustul amar al infuziei, adaugati
miere, zahar sau suc de lamaie. Pentru a beneficia pe deplin de
proprietatile ceaiului de pelin este recomandat sa beti o cana de
infuzie proaspat preparata de trei ori pe zi, pe stomacul gol, cu 15-20
de minute inainte de masa.
Ceai de pelin – contraindicatii
Folosirea timp indelungat a ceaiului de pelin este asociata cu
efecte secundare: ameteli, insomnie, varsaturi. De aceea nu utilizati
acest ceai mai mult de 20-22 de zile. Ceaiul de pelin este contraindicat
celor ce sufera de infectii intestinale sau afectiuni ale sistemului
nervos. Este interzis femeilor insarcinate si a celor care alapteaza
deoarece dauneaza sugarilor
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu