Grâul poate fi prezentat în alimentație sub diverse forme cum ar
fi paste, griș, produse de patiserie, pâine sau biscuiți, însă el poate
fi folosit și ca plantă medicinală.
Grâul conține o paletă
largă de nutrienți: fosfor, magneziu, fier, zinc, cupru, seleniu,
potasiu, complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6), vitaminele E și
K. Asemenea fructelor și legumelor, grâul contribuie semnificativ la
aportul zilnic de antioxidanți, compușii care ne protejează celulele de
acțiunea negativă a radicalilor liberi. Scade riscul de boli
cardiovasculare, diabet și obezitate. Grâul și produsele pe bază de grâu
sunt și o importantă sursă de fibre alimentare. Grâul conține, în
principal, fibre insolubile, esențiale pentru buna funcționare a
tranzitului intestinal. Se știe că, în general, o dietă bogată în fibre
poate contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare și la controlul
diabetului de tip 2. În același timp, se pare ca un aport ridicat de
fibre ar fi asociat cu un risc diminuat de cancer de colon și cu o mai
mare senzație de sațietate. Planta are și calități mineralizante,
tonice, diuretice, antiinflamatorii.
Grâul încolțit este indicat în: tratamentul întârzierilor de creștere
la copii, boli de piele (acnee, eczeme, afecțiuni infecțioase
recidivante), îmbătrânire sau îmbătrânire prematură, afecțiuni hepatice,
subponderalitate, tromboflebită, arterită, tumori ale stomacului,
tumori în general, cancer, afecțiuni oculare, afecțiuni respiratorii
recidivante (inclusiv astm și bronșită), impotența și sterilitatea
masculină, amenoree, dismenoree, anemie, lipsa de calciu și magneziu,
dureri de cap, migrene, insomnie. Femeilor însărcinate sau care
alăptează, le asigură o mai bună vitalitate, la fel și celor care se
refac după o boală, accidente, tăieturi, arsuri.
Nutriționiștii consideră grâul încolțit ca fiind un remediu natural
care poate vindeca numeroase afecțiuni. Încă din cele mai vechi timpuri,
grâul germinat a fost folosit în terapia naturistă, fiind privit și, în
prezent, ca un leac miraculos pentru renașterea organismului. Boabele
de grâu încolțit fac minuni pentru sănătate, adunând în ele cele mai
bune substanțe folositoare organismului uman.
Cura cu grâu germinat și-a câștigat reputația de terapie cu efecte
excepționale în vindecarea bolilor și revitalizarea organismului.
Vitaminele, mineralele și substanțele nutritive conținute de acest
aliment minune ajută la dezvoltarea celulară și menținea unui tonus de
viață ridicat. Consumul grâului încolțit este indicat și în curele de
slăbire. Proteinele se transformă în amino-acizi, grăsimile în acizi
grași esențiali. Proteinele, vitaminele, enzimele și urmele de minerale
se multiplica de la 300% pana la 1200%. Bobul încolțit conține maximum
de ingrediente vitale. 100 grame germeni de grâu conțin fosfor (1.050
mg%), magneziu (342 mg%), calciu (71 mg%). La aceste minerale se adaugă
vitaminele: A, B, E, K, D, PP, enzime și anumiți hormoni vegetali, cu
structura foarte puțin cunoscută, dar care au efecte terapeutice
extraordinare. În coaja lui există aminoacizi esențiali, proteine ce nu
pot fi sintetizate de organism și ar trebui consumate ca atare. Ele
dispar în urma procesului de fabricare a făinii albe. Germinarea
dublează cantitatea de calciu, magneziu și fosfor conținut în bobul de
grâu.
Grâul încolțit poate fi folosit și fără a urma o cură propriu-zisă.
Boabele germinate se pot adăuga în salate de legume, au un gust foarte
bun alături de roșii, ciuperci, salată verde, ceapă.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu