Se numara printre cele mai populare alimente din bucataria romaneasca. Consumata in stare cruda, sub forma de suc, sirop sau vin, ceapa are numeroase efecte curative.
Remediu pentru reumatici
Bogata in vitamine (A, complexul B, C si E) si minerale (potasiu,
calciu, fosfor, zinc, iod, cupru), ceapa elimina cantitati insemnate de
sodiu din organism, de aceea este consideranta un excelent diuretic.
Datorita acestei calitati, bolnavii de guta si reumatism pot urma o cura
de 21 de zile in care sa consume 2 cepe medii, crude zilnic.
Decoctul calmeaza tusea
Impotriva tusei persistente si a durerilor in gat, poti incerca
decoctul de ceapa. Il prepari din 4-6 cepe, pe care le pui la fiert
intr-un litru de apa, 10-15 minute. Bea 1-2 cani pe zi, indulcit cu
miere. Pentru aceeleasi probleme mai este indicat si sucul de ceapa.
Curata 3-4 cepe, taie-le in 4 si pune bucatile in blender. Strecoara
mixtura si adauga peste suc miere. Tine leacul la frigider cateva ore.
Consuma 50 g de suc 30 de zile, dupa care fa pauza de 7 zile.
Tinctura are efect antibiotic
Angina pectorala poate fi tratata cu tinctura de ceapa. Umple 2/3
dintr-o sticla de un litru cu 4-5 cepe taiate marunt si adauga alcool de
70 de grade. Tine amestecul intr-un loc cald 10 zile, dupa care
strecoara-l. Pune 10 picaturi de tinctura intr-un pahar cu apa rece si
bea solutia de 2 ori pe zi, inainte de masa.
Cojile de ceapa, bune contra diareei
Te-ai deranjat la stomac? Pune la fiert intr-un litru de apa un
pumn de coji de ceapa. Ia vasul de pe foc dupa 10 minute, strecoara si
bea 500 ml de lichid pe zi, pana trec simptomele diareei.
Cataplasmele accelereaza vindecarea inflamatiilor pielii
In caz de furuncul apeleaza la cataplasmele cu ceapa. Coace 1
ceapa, tai-o in jumatate, aplic-o cu partea taiata peste zona respectiva
si bandajeaza zona. Schimba cataplasma o data la 4 ore, pana cand
furunculul se coace.
Siropul te scapa de bronsita
Poti sa ameliorezi simptomele bronsitei (dureri musculare,
transpiratie si tuse) cu sirop de ceapa. Toaca fin 1 ceapa si amestec-o
cu 2-3 frunze de varza taiate marunt. Pudreaza amestecul cu zahar tos si
lasa-l la macerat 48 de ore. Din siropul format, ia cate o lingura, de
mai multe ori pe zi.
Vinul, tonicul care alunga anemia
Cura cu vin din ceapa este indicata intr-o gama larga de afectiuni,
de la astenii pana la anemii. Pune intr-o sticla de 1 litru 250-300 g
de ceapa taiata marunt. Adauga 100 g de miere si vin alb pana umpli
recipientul. Lasa vasul acoperit 2 saptamani, filtreza amestecul si ia
50 de ml de vin de ceapa de 3 ori pe zi, inainte de mese. Pentru a
inlatura starea de oboseala, bea cate 3 linguri de vin de ceapa, zilnic,
inainte de micul dejun, pranz si cina.
Compresele inlatura crapaturile din calcaie
Extern, maceratul din ceapa ajuta la combaterea caclaielor crapate.
Da prin razatoare 1 ceapa medie si toarna 2-3 linguri de ulei peste ea.
Omogenizeaza ingredientele si lasa amestecul la macerat 5 zile.
Strecoara si unge calcailile cu ulei dupa baie, in fiecare seara.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu