Fructele contin un zahar natural numit fructoza. Spre deosebire de zaharoza, sau zaharul de masa, fructoza nu produce variatii bruste ale nivelului de zahar din sange,
deoarece este digerata mai lent decat zaharoza. Asta inseamna ca si
diabeticii pot consuma fructe in cantitati mici, ei fiind chiar sfatuiti
sa utilizeze fructoza ca sursa de energie.
Fructele cu gust dulce, cum ar fi ciresele sau piersicile, in general, contin mai mult zahar decat lamaile sau avocado, dar, sunt de asemenea si fructe care contin suficient zahar pentru a ne face rau. Iata care este continutul de zahar in fructe, cele mai populare:
Mere: 7-8% - contin 1% acid malic, reconfortant, usor purgativ;
Pere: 8-9% - reconfortant, contin foarte mult potasiu;
Piersici: 8% - reconfortant, usor purgative;
Caise: 6-7% - indicate ca suc pentru persoane slabite
Banane: 20% - foarte nutritive, reconfortante;
Portocale: 5-6% - reconfortant, potoleste setea, usor purgativ;
Lamai: 2% - contin 6% acid, indicat ca racoritor, reconfortant in bolile de rinichi si vezica;
Ananas: 12% - reconfortant, nutritive, indicat pentru bolnavii cu febra;
Struguri: 15% - nutritiv, depurativ pentru sange.
Afine: 10% - reconfortante, datorita taninului antidiareice;
Capsuni: 8-10% - indicate pentru o buna digestie, depurativ pentru sange;
Cirese: 8% - nutritive, indicate in bolile de stomac;
Prune: 10% (sub forma uscata 30%) - nutritive, efecte purgative;
Corcoduse: 8% - nutritive, efect purgativ;
Smochine: 50% - hranitoare, contin si albumina, usor purgativ;
Stafide: 60% - bune pentru purgatie;
Zaharul si diabetul
Potrivit
Asociatiei Americane de Diabet, zaharul natural din fructe nu prezinta
un pericol pentru diabetici. Cu exceptia ananasului si a unor soiuri de
pepene galben, cele mai multe fructe crude au un indice glicemic scazut.
Specialistii recomanda alegerea fructelor proaspete sau congelate.
Daca optati pentru fructe conservate, alegeti-le pe cele conservate in
suc, nu in sirop.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu