Fibrele echilibreaza nivelul glucozei

Nutritionistii ne recomanda constant sa crestem aportul de fibre pentru a imbunatati digestia si a mentine intestinele sanatoase, dar acestea nu sunt singurele beneficii pentru sanatate. Iata si alte motive pentru care ar trebui sa adaugi mai multe fibre alimentare in dieta ta:

1. Fibrele previn rezistenta la insulina
Studiile arata ca o dieta bogata in fibre este legata de reducerea biomarkerilor care determina rezistenta la insulina - periculoasa, pentru ca se constituie in anticamera diabetului de tip II. Aceasta deoarece fibra are un efect anti-inflamator, care reduce nivelul sanguin al proteinei reactive C - raspunzatoare de inflamatia sistemica in organism.

Atunci cand exista rezistenta la insulina, pancreasul trebuie sa produca o cantitate mai mare de insulina pentru a mentine glicemia normala. Aceasta va duce la dislipidemie (trigliceride marite, colesterol "bun" scazut), cresterea tensiunii arteriale si obezitate. Fibrele te ajuta pentru ca atunci cand se descompun in tractul digestiv au capacitatea de a absorbi grasimile.

2. Echilibreaza nivelul glucozei
Fibrele solubile ajuta la incetinirea procesului de digestie, ceea ce inseamna ca orice carbohidrat consumat la masa va fi eliberat mai lent in sange. In consecinta este mentinut echilibrul glucozei in sange si nu ne mai confruntam cu senzatia de foame la scurt timp dupa ce am mancat. Acest lucru inseamna, de asemenea, ca organismul va fi capabil sa mentina o greutate corporala sanatoasa.

3. Ajuta ficatul sa fabrice mai putin glucoza
Ficatul transforma carbohidratii in glucoza, pentru a fi eliberata imediat in cazul in care organismul are nevoie urgenta de energie, iar glucoza in glicogen, forma de energie care se stocheaza la nivelul ficatului si care va putea fi eliberata atunci cand corpul are nevoie de ea. Astfel in momentul in care gicemia scade, glicogenul este retransformat in glucoza.
Aportul zilnic de fibre ajuta ficatul sa fabrice mai putin glucoza, iar asta previne rezistenta la insulina.

4. Pastreaza senzatia de satietate mai mult timp, ajutand astfel in procesul de slabire
O dieta mai mare in fibre va ajuta sa mentineti senzatia de satietate pe o perioada mai mare, ceea ce inseamna un nivel echilibrat de glucoza si un consum mai mic de mancare intre mese.

De asemenea, acest lucru duce, in timp, la pierderea in greutate si mentinerea unui nivel hormonal echilibrat. Ori de cate ori organismul se confrunta cu probleme de foame constanta, este pentru ca hormonii sunt dezechilibrati si nivelul glucozei nu este acolo unde ar trebui sa fie. De aici se trag si poftele exagerate - de dulce sau sarat si chiar depresia.

5. Reduc absorbtia caloriilor in intestine
Procesul slabirii este greu uneori, dar daca cresteti aportul de fibre solubile, acestea va ajuta sa pierdeti din greutate mai repede prin faptul ca hranesc bacteriile benefice din intestine, facilitand inmultirea acestora. Prin cresterea numarului de bacterii bune se previne acumularea kilogramelor in plus.

O buna parte dintre caloriile ingerate nu se acumuleaza pentru ca fibrele stimuleaza peristaltismului si functionarea musculaturii intestinale. Practic, cu ajutorul fibrelor alimentele traverseaza mai repede tractul intestinal. In felul acesta ele impiedica mancarea sa stea mult timp in intestine si deci absorbtia caloriilor.

6. Fibrele trateaza si chiar pot inversa diabetul
Diabetul este o boala care afecteaza nivelul de zahar din sange (glicemia). Avand o dieta bogata de fibre nu numai ca ajutati la stabilizarea nivelului de zahar din sange, dar de asemenea, puteti chiar inversa boala.

Dupa cum s-a explicat si mai inainte, fibrele va ajuta sa pastrati plin stomacul mai mult timp, ceea ce impiedica nevoia de gustari, care, uneori, pot dezechilibra glicemia.

Cu toate aceste beneficii remarcabile ale fibrelor, nu mai aveti niciun motiv sa le ignorati. Doza zilnica recomandata este intre 25 si 35 de grame de fibre si asta este importanta pentru a mentine organismul sanatos.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu