Gaurile negre produc vanturi foarte puternice

În astrofizică o gaură neagră este un obiect masiv, care are un câmp gravitațional atât de puternic, încât nicio formă de energie sau de radiații nu pot ieși din acest obiect.  Găurile negre nu emit lumină și din această cauză sunt numite negre. Găurile negre care se află în centru galaxiei sunt denumite supermasive sau galactice.
Isac Newton a fost primul care a vorbit despre găurile negre. La începutul secolului al XX-lea Einstein a dezvoltat în teoriile sale existența și modul de formare a acestora. Cu toate acestea, găurile negre sunt enigme vii pentru cercetători. În primul rând, sunt foarte dificil de a fi localizate și observate. Găurile negre sunt obiecte masive, densitatea este mai mare decât a unui corp cosmic, de câteva miliarde de ori. Forța de atracție din jurul găurii negre este colosală, astfel încât, orice formă de materie sau de energie care trece limita numită orizont, este înghițită de gaura neagră, fără posibilitatea de a mai ieși.
Paradoxal este faptul că Einstein a demonstrat pentru prima dată, existența găurilor negre, în plan teoretic. Începând cu anii 70, astrofizicienii au putut observa existența găurilor negre, mult mai târziu, după moartea lui. Astrofizicienii au putut detecta existența găurilor negre, datorită mișcărilor violente care se produc în jurul ei. O gaură neagră se formează prin implozia unei stele.
Acest fenomen a fost descoperit în anul 1960, când americanii au trimis un satelit deasupra URSS. Satelitul a filmat explozii nucleare deasupra URSS-ului. Au crezut, în prima fază, că rușii făcuseră un test nuclear. Mai târziu, și-au dat seama că exploziile proveneau de la implozia unei stele, care formase o gaură neagră. În momentul în care două găuri negre se apropie și este depășită linia orizontului, cea mai mare și mai puternică gaură neagră o înghite pe cea mai mică, formându-se o gaură neagră galactică.
Ce se întâmplă dacă o stea se apropie prea mult de o gaură neagră? Din cauza gravitației care este colosală în jurul unei găuri negre, steaua începe să degaje gazele care o compun și se dezintegrează. Referitor la viteza care se formează în interiorul unei găuri negre, doi cercetători din Franța susțin că acolo unde viteza este mai mică, gaura neagră a fost alimentată cu energie sau materie, în mod haotic. Găurile negre în care viteza este foarte mare sunt alimentate continuu.
O altă ipoteză a oamenilor de știință este cea legată de faptul că aceste găuri negre produc vânturi foarte puternice, de gaz cald, care este împrăștiat în univers. Astrofizicienii susțin că o parte din gazul care a fost înghițit de o gaură neagră este eliminat și împrăștiat în univers. Gazul eliminat se contractă și formează stele. Pe de o parte, găurile negre pot distruge o stea, prin dezintegrare, pe de altă parte, poate forma o stea, prin gazul degajat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu