Plante-condiment care lupta cu bacteriile

Contaminarea alimentelor cu bacterii rezistente devine o problema grava, care, probabil, se va inrautati odata cu inmultirea populatiei. Se dovedeste insa ca plantele au fost intrebuintate de milenii in mancarurile pe care le consumam pentru a ne proteja de boli infectioase.

Un grup de cercetatori de la Cornell University au descoperit in cursul unei analize a mancarurilor traditionale, ca pe masura ce temperaturile zonelor de climat cresc, creste si numarul condimentelor folosite. Asadar, in regiunile cu tem­peraturi foarte ridicate se folosesc multe condimente, spre deosebire de regiunile cu climat rece, unde temperaturile scazute protejeaza alimen­tele si astfel, condimentele sunt folosite foarte putin sau deloc.

Examinand condimentele cel mai des folosite, ei au descope­rit ca toate poseda o puternica actiune antimicrobiana. Cele mai puternice dintre plantele analizate au fost usturoiul, ceapa, ienibaharul si oregano, care au ucis 100% dintre bacteriile din alimente pentru care cercetatorii au facut teste.

Unele dintre condimente, desi omoara doar 25% din numarul de tipuri de bacterii testate, au fost exceptional de puternice impotriva uneia sau doua bacterii. Printre ele se afla rozmarinul, cimbrul, maghiranul, salvia si sucul de lamaie sau de limeta.

De ce este bine sa combini mai multe condimente si sa adaugi sare si suc de lamaie
Studiul a relevat, deloc sur­prinzator, ca multe condimente sunt sinergice, cu alte cuvinte, atuncicand sunt combinate, au o actiune antibacteriana mult mai puter­nica decat separat. Aceste combinatii de condimente au cele mai puternice efecte antimicrobiene cand, in timpul prepararii, se adauga sare si suc de lamaie sau limeta.

Cele mai puternice amestecuri de condimente
Unele dintre cele mai puternice amestecuri traditionale de con­dimente sunt: pudra de chili (care include mai multe specii de ardei iute, ceapa, usturoi, chimen, oregano), cinci-condimente (piper alb sau negru, scortisoara, anason, fenicul, cuisoare), salsa (specii de capsicum, ceapa, usturoi, rosii, limeta) si pudra de curry care contine curcuma, frunze de curry, chimen, cardamom, ghimbir, mustar, coriandru.

Lista condimentelor cu actiune antibacteriana, in functie de eficacitate

Toate condimen­tele listate mai jos sunt mentionate in baza de date a Universitatii din Chicago, una dintre cele mai cuprin­zatoare baze de date despre plante din lume, ele prezentand actiune antibacteriana in vitro, in vivo, in teste pe oameni.

In mod bizar, desi cercetatorii mentioneaza ca ienuparul este folosit drept condiment in toate regiunile in care creste (facandu-l unul dintre primele cinci cele mai folosite condimente in bucatarie din lume), ei nu au cautat in literatura actiunea sa antimicrobiana. O corelatie cu actiunea sa antimicrobiana l-ar plasa printre primele sase sau sapte condimente cu actiune antipatogena.

Iata care sunt cele mai eficiente condimente antibacteriene, conform descoperirilor studiului de cercetare efectuat la Cornell University.
1. Omoara 100% dintre bacterii: usturoi, ceapa, ienibahar, oregano.
2. Omoara 75% pana 90% dintre bacterii: cimbru, scortisoara, tarhon, chimen, cuisoare, lemongrass, dafin, specii de capsicum (ardei iuti) , rozmarin, maghiran, mustar.
3. Omoara 50% pana la 72% dintre bacterii: chimion, menta, salvie, fenicul, coriandru, marar, nucsoara, busuioc, patrunjel.
4. Omoara 25% pana 48% dintre bacterii: cardamom, piper, ghimbir, anason, anason, samanta de telina, suc de lamaie sau limeta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu