Contaminarea alimentelor cu bacterii rezistente devine o problema grava, care, probabil, se va inrautati odata cu inmultirea populatiei. Se dovedeste insa ca plantele au fost intrebuintate de milenii in mancarurile pe care le consumam pentru a ne proteja de boli infectioase.
Un
grup de cercetatori de la Cornell University au descoperit in cursul
unei analize a mancarurilor traditionale, ca pe masura ce temperaturile
zonelor de climat cresc, creste si numarul condimentelor folosite.
Asadar, in regiunile cu temperaturi foarte ridicate se folosesc multe condimente,
spre deosebire de regiunile cu climat rece, unde temperaturile scazute
protejeaza alimentele si astfel, condimentele sunt folosite foarte
putin sau deloc.
Examinand condimentele cel mai des folosite, ei au descoperit ca toate poseda o puternica actiune antimicrobiana. Cele mai puternice dintre plantele analizate au fost usturoiul, ceapa, ienibaharul si oregano, care au ucis 100% dintre bacteriile din alimente pentru care cercetatorii au facut teste.
Unele
dintre condimente, desi omoara doar 25% din numarul de tipuri de
bacterii testate, au fost exceptional de puternice impotriva uneia sau
doua bacterii. Printre ele se afla rozmarinul, cimbrul, maghiranul,
salvia si sucul de lamaie sau de limeta.
De ce este bine sa combini mai multe condimente si sa adaugi sare si suc de lamaie
Studiul
a relevat, deloc surprinzator, ca multe condimente sunt sinergice, cu
alte cuvinte, atuncicand sunt combinate, au o actiune antibacteriana
mult mai puternica decat separat. Aceste combinatii de condimente au
cele mai puternice efecte antimicrobiene cand, in timpul prepararii, se
adauga sare si suc de lamaie sau limeta.
Cele mai puternice amestecuri de condimente
Unele
dintre cele mai puternice amestecuri traditionale de condimente sunt:
pudra de chili (care include mai multe specii de ardei iute, ceapa,
usturoi, chimen, oregano), cinci-condimente (piper alb sau negru,
scortisoara, anason, fenicul, cuisoare), salsa (specii de capsicum,
ceapa, usturoi, rosii, limeta) si pudra de curry care contine curcuma,
frunze de curry, chimen, cardamom, ghimbir, mustar, coriandru.
Lista condimentelor cu actiune antibacteriana, in functie de eficacitate
Toate
condimentele listate mai jos sunt mentionate in baza de date a
Universitatii din Chicago, una dintre cele mai cuprinzatoare baze de
date despre plante din lume, ele prezentand actiune antibacteriana in
vitro, in vivo, in teste pe oameni.
In mod bizar, desi
cercetatorii mentioneaza ca ienuparul este folosit drept condiment in
toate regiunile in care creste (facandu-l unul dintre primele cinci cele
mai folosite condimente in bucatarie din lume), ei nu au cautat in
literatura actiunea sa antimicrobiana. O corelatie cu actiunea sa
antimicrobiana l-ar plasa printre primele sase sau sapte condimente cu
actiune antipatogena.
Iata care sunt cele mai eficiente condimente antibacteriene, conform descoperirilor studiului de cercetare efectuat la Cornell University.
1. Omoara 100% dintre bacterii: usturoi, ceapa, ienibahar, oregano.
2.
Omoara 75% pana 90% dintre bacterii: cimbru, scortisoara, tarhon,
chimen, cuisoare, lemongrass, dafin, specii de capsicum (ardei iuti) ,
rozmarin, maghiran, mustar.
3. Omoara 50% pana la 72% dintre bacterii: chimion, menta, salvie, fenicul, coriandru, marar, nucsoara, busuioc, patrunjel.
4. Omoara 25% pana 48% dintre bacterii: cardamom, piper, ghimbir, anason, anason, samanta de telina, suc de lamaie sau limeta.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu