Spanacul, patrunjelul, urzicile, frunzele de papadie, untisorul, stevia salbatica contin fier destul de mult, dar este de tip non-hemic, mai greu de absorbit de catre organism. Asimilarea fierului non-hemic este ingreunata, de regula, de fibre si oxalati, organismul absorbind cam 5% din acest mineral.
Spre deosebire, fierul hemic, care se gaseste in alimente de origine animala precum carne, organe, peste, galbenus de ou, este foarte bine asimilat.
Pentru ca organismul sa beneficieze si de fierul din vegetale trebuie sa stiti cum sa le gatiti si cum sa le asociati. De exemplu, anumite alimente pot creste absorbtia fierului. Iata cateva:
Citricele
Citricele
ajuta la absorbtia fierului, pentru ca sunt bogate in vitamina C. Asa
ca peste o salata de spanac poti sa pui niste felii de lamaie, portocala
sau alte citrice.
Rosii si ardei iuti
Rosiile,
ardeii iuti, dar si alte legume bogate in vitamina C ajuta si ele la o
mai buna absorbtie a fierului. "In momentul in care le gatim ar fi bine
sa punem suc de rosii pentru ca mediul acid imbunatateste absorbtia
fierului din ele. Iar cand le folositi sub forma de salata, otetul face
mediu acid, deci puneti otet sau sos de tomate", spune nutritionistul
Mihaela Bilic.
De
asemenea, nu va feriti sa puneti si putin ulei. "Stropul de ulei pe
care il puneti in salata ajuta la aborbia fitonutrietnilor, licopenul e
unul dintre ei. Asa ca si vitaminele liposolubile si fitonutrtientii
liposolubili beneficiaza de uleiul din salata", adauga ea.
Cartofii
Si cartofii sunt bogati in vitamina C, asa ca pune cativa la cuptor si sa-i servesti langa o salata cu spanac sau laptuci.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu