Caracatita cu medicamente, Cancerul inventat de medici

Percheziţiile de marţi făcute de procurori la cei care juraseră că vor lupta pentru binele pacienţilor dezvăluie o adevărată caracatiţă a înţelegerilor dintre medici, comisii de specialitate, farmacişti şi firme de medicamente, totul pe seama unor oameni care se agaţă cu orice preţ de ultima şansă de a supravieţui. Surse susţin faptul că medicii nu ar fi putut să prescrie medicamentele scumpe, dar cu efect similar cu unele mult mai ieftine, decât dacă în spatele acestora s-ar fi aflat şi membrii comisiilor de specialitate. Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), Vasile Barbu, susţine că, în trecut, membri ai comisiilor se aflau în incompatibilitate deoarece ei decideau ce medicament poate fi folosit sau nu, dar mergeau şi pe banii producătorilor la diverse congrese, însă în acelaşi timp aceştia puteau fi păcăliţi de dosarele depuse de medici.
Astfel, medicamentele Avastin, Herceptin, Interferon, Zoladex şi Tarceva, care au fost indicate în ancheta procuroriilor, pot ajunge la pacienţi numai dacă primesc aprobare din partea Comisiei de oncologie a Casei de Asigurări de Sănătate. Astfel, lunar, comisia respectivă aprobă sau respinge anumite tratamente prescrise de medicii oncologi pentru pacienţii bolnavi de cancer. Procurorii au identificat de la un singur producător de medicamente faptul că a plătit 4,1 milioane de lei unei firme de turism pentru a organiza excursii în toată lumea pentru medici. Sub masca unor congrese internaţionale, medicii în cauză mergeau de fapt în excursii plătite de producători, care ulterior îşi recuperau banii de la statul român, obligat să deconteze medicamentele extrem de scumpe, dar nefolositoare. Nimic însă nu ar fi fost posibil dacă acele comisii de specialitate nu şi-ar fi dat aprobarea pentru reţetele transmise de medici.
„Uneori, sunt respinse dosarele incomplete, dar oricum comisia nu mai face nici un fel de anchetă privind situaţia pacientului, totul revine în sarcina acelui medic”, explică sursele PUTEREA.
Chestionat de PUTEREA pe această temă, preşedintele ANPP, Vasile Barbu, susţine că situaţia este veche şi că mereu s-a pus problema la Consiliul de Integritate. „Mulţi dintre cei care făceau parte din comisii erau şi evaluatori, decideau dacă un medicament poate intra sau nu, dar mergeau şi la congrese pe banii producătorilor. În cele din urmă, ministerul a făcut ordine cu cei care se aflau în conflict de interese. Acum, membrii comisiilor nu pot vedea pacientul, ci doar nişte acte, care pot fi falsificate. Ei pot fi induşi în eroare de actele care sunt depuse la dosar, nu pot şti totul”, a afirmat acesta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu