Fara fructe si legume nu putem vorbi de o dieta echilibrata, dar pe timp de vara acestea sunt obligatorii pentru a ne mentine sanatatea pielii, pentru a preveni deshidratarea si pierderea energiei.
Vara
gasim o multime de sortimente de fructe si legume proaspete, dar de
multe ori ceea ce cumparam ajunge la cosul de gunoi, fie din cauza
temperaturii, fie ca urmare a depozitarii necorespunzatoare.
De
exemplu, fructele si legumele nu ar trebui depozitate impreuna. Fructele
au un nivel mare de etilena, substanta care coace prematur legumele.
In
cazul legumelor, inainte de a le depozita, ar fi bine sa le scoti
legaturile (de sfoara sau de celofan) si taie capetele frunzelor, in
cazul in care exista. Asigura-te ca punga in care urmeaza sa le pui este
aerisita, are gauri sau las-o desfacuta. Pune legumele cat mai departe
de congelator, cu cat le vei apropia mai tare, cu atat vei reduce
termenul de valabilitate.
Frunzele verzi pot fi spalate inainte
de depozitare, dar alte ierburi moi sau ciuperci trebuie spalate doar
inainte de utilizare.
In cazul fructelor: unele dintre ele se
coc mai greu, de aceea si rezista mai mult (mango, mere, pere, pepeni),
iar altele se vor coace imediat, deci trebuie depozitate in frigider
(struguri, fructe de padure, citrice, etc). Bananele se coc cel mai
repede si accelereaza coacerea altor fructe si chiar legume.
Broccoli, salata verde si telina
Pastreaza
aceste verdeturi in stare proaspata invelindu-le in folie de aluminiu
si depoziteaza-le in frigider. Telina poate rezista in acest fel pana la
3-4 saptamani, salata si broccoli chiar mai mult, pana la 4-5
saptamani.
Avocado
Pe vreme calduroasa,
avocado se coace rapid, dar nu incerca sa prelungesti durata lui de
viata punandu-l in frigider decat daca este taiat. In caz contrar,
temperatura scazuta ii va inegri miezul. Insa o metoda mult mai
eficienta este aceasta: stropeste avocado cu putin suc de lamaie si
depoziteaza-l intr-un recipient etans sau acopera-l cu folie de plastic
(in ambele cazuri la temperatura camerei).
Morcovi
Cumpara
morcovi fara fisuri si care au o nuanta mai stralucitoare. Daca ii
cumperi de la piata, inlatura frunzele inainte de a-i depozita in
sertarul destinat legumelor, in frigider.
Nectarinele si piersicile
Cumpara
fructe mai necoapte, tari si lasa-le la temperatura camerei. Le poti
depozita in frigider abia dupa ce s-au copt bine, dar consuma-le in
cateva zile, altfel isi vor pierde din gust.
Merele
Pot fi depozitate in frigider pe timp de vara, dar acopera-le cu un prosop sau pune-le la distanta de leguma.
Ciresele
Trebuie
tinute la rece pentru a le mentine in stare proaspata. Pune-le intr-o
punga de plastic, dar nu le spala decat inainte sa le mananci, altfel
umiditatea va accelerea aparitia mucegaiului in zona de contact dintre
codita si fruct.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu