Cum trebuie depozitate corect legumele si fructele

Fara fructe si legume nu putem vorbi de o dieta echilibrata, dar pe timp de vara acestea sunt obligatorii pentru a ne mentine sanatatea pielii, pentru a preveni deshidratarea si pierderea energiei.

Vara gasim o multime de sortimente de fructe si legume proaspete, dar de multe ori ceea ce cumparam ajunge la cosul de gunoi, fie din cauza temperaturii, fie ca urmare a depozitarii necorespunzatoare.

De exemplu, fructele si legumele nu ar trebui depozitate impreuna. Fructele au un nivel mare de etilena, substanta care coace prematur legumele.

In cazul legumelor, inainte de a le depozita, ar fi bine sa le scoti legaturile (de sfoara sau de celofan) si taie capetele frunzelor, in cazul in care exista. Asigura-te ca punga in care urmeaza sa le pui este aerisita, are gauri sau las-o desfacuta. Pune legumele cat mai departe de congelator, cu cat le vei apropia mai tare, cu atat vei reduce termenul de valabilitate.

Frunzele verzi pot fi spalate inainte de depozitare, dar alte ierburi moi sau ciuperci trebuie spalate doar inainte de utilizare.

In cazul fructelor: unele dintre ele se coc mai greu, de aceea si rezista mai mult (mango, mere, pere, pepeni), iar altele se vor coace imediat, deci trebuie depozitate in frigider (struguri, fructe de padure, citrice, etc). Bananele se coc cel mai repede si accelereaza coacerea altor fructe si chiar legume.

Broccoli, salata verde si telina

Pastreaza aceste verdeturi in stare proaspata invelindu-le in folie de aluminiu si depoziteaza-le in frigider. Telina poate rezista in acest fel pana la 3-4 saptamani, salata si broccoli chiar mai mult, pana la 4-5 saptamani.

Avocado

Pe vreme calduroasa, avocado se coace rapid, dar nu incerca sa prelungesti durata lui de viata punandu-l in frigider decat daca este taiat. In caz contrar, temperatura scazuta ii va inegri miezul. Insa o metoda mult mai eficienta este aceasta: stropeste avocado cu putin suc de lamaie si depoziteaza-l intr-un recipient etans sau acopera-l cu folie de plastic (in ambele cazuri la temperatura camerei).

Morcovi

Cumpara morcovi fara fisuri si care au o nuanta mai stralucitoare. Daca ii cumperi de la piata, inlatura frunzele inainte de a-i depozita in sertarul destinat legumelor, in frigider.

Nectarinele si piersicile

Cumpara fructe mai necoapte, tari si lasa-le la temperatura camerei. Le poti depozita in frigider abia dupa ce s-au copt bine, dar consuma-le in cateva zile, altfel isi vor pierde din gust.

Merele

Pot fi depozitate in frigider pe timp de vara, dar acopera-le cu un prosop sau pune-le la distanta de leguma.

Ciresele

Trebuie tinute la rece pentru a le mentine in stare proaspata. Pune-le intr-o punga de plastic, dar nu le spala decat inainte sa le mananci, altfel umiditatea va accelerea aparitia mucegaiului in zona de contact dintre codita si fruct.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu