Sfaturi pentru a preveni insolatia si arsurile solare

consecintele abuzului de expunere la temperaturi ridicate si soare, respectiv insolatia si arsurile solare.

Ce este insolatia?

Insolatia este rezultatul expunerii la temperaturi ridicate, eventual combinata cu activitati fizice moderate sau intense in cazul persoanelor tinere si pe un teren de alte boli sistemice la varstnici. 

Printre factorii care pot contribui la aparitia acestei suferinte sunt: consumul insuficient de lichide necesare pentru termoreglare, alcoolul, tramentele antihistaminice, antihipertensive, antidepresive. Semnele care trebuie sa ne alarmeze sunt ameteala, somnolenta, senzatia de greata, dureri de cap, slabiciune, tulburari de vedere. Acesta este momentul in care trebuie sa actionam si sa intram intr-o incapere racoroasa, sa incercam sa ne linistim pentru cateva minute, intinsi la orizontala, eventual cu picioarele ridicate deasupra nivelului inimii, sa facem un dus racoritor si sa incepem sa consumam cat mai multa apa cu inghitituri mici. 

Daca situatia se complica generand pierderea starii de constienta, confuzie, temperatura ridicata (40 grade Celsius), frisoane sau daca nu putem bea lichide, este nevoie de o opinie medicala urgenta si eventual tratament simptomatic si fluide intravenos.

Arsurile solare sunt cauzate de abuzul de expunere la soare si pot avea consecinte imediate si de lunga durata. Sunt de diferite grade, producand de la roseata, usturime, mancarime, bule cu lichid, “cojirea pielii” pana la decolarea de zone extinse de piele, cu umflaturi ale picioarelor, asociate cu alte complicatii sistemice precum hipotensiune arteriala, ritm cardiac accelerat, febra, frisoane, confuzie, infectii. 

In cazul arsurilor usoare, va trebui sa aplici rapid comprese reci, schimbate frecvent, sa faci bai sau dusuri reci, sa aplici creme pe baza de mentol, aloe vera, eventual tinute la frigider. 

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofenul pot ajuta la calmarea durerii si reducerii umflaturilor picioarelor, atunci cand apar ca urmare a arsurii solare. In situatii severe, asociate cu dureri puternice, decolari extinse de piele, stare de rau etc. este important sa te adresezi medicului. 

Ideal este sa eviti orice tip de arsura solara deoarece persoanele cu piele deschisa la culoare si multe alunite sunt mult mai predispuse la a dezvolta cancer de piele. 

8 sfaturi pentru a preveni insolatia si arsurile solare

Consuma multe lichide cand te expui la soare si temperaturi ridicate,

Amana activitatile sportive sau efortul mai intens pentru momente mai racoroase ale zilei.

Consuma apa plata si bauturi sportive imbogatite cu electroliti

Evita bauturilor alcoolice si care contin cafeina (cafea, ceai, cola) care determina deshidratarea

Vestimentatia aleasa va fi una lejera si de culoare deschisa, ideal este sa porti o palarie sau sapca, precum si ochelari de soare.

Expunerea la temperaturi ridicate trebuie facuta treptat, asociata cu dusuri racoritoare frecvente.

Foarte importanta este crema de fotoprotectie care ar trebui sa aiba un factor de protectie minim 30, aplicata in cantitati generoase, de cateva ori pe zi, care blocheaza atat razele UVB, cat si UVA.

Trebuie evitata, pe cat posibil, expunerea la soare intre orele 12 si 16, atunci cand emisia de ultraviolete este cea mai daunatoare pentru noi.

Material realizat de Dr. Laurentiu Vladau, Medic Specialist Dermatologie-Venerologie, Clinica “Hebra Dermatologie”, in cadrul campaniei de informare si crestere a respectului de sine a femeilor ”Frumusetea la 40 de ani”, proiect derulat in perioada martie 2015 – februarie 2016, de Russenart Communications.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu