Foamea este o nevoie organica, definita ca fiind o senzatie negativa,
chiar dureroasa, de insatisfactie, ca o necesitate acuta de a te
alimenta, este o nevoie naturala, insa apetitul este o pofta, nu o
necesitate, explica pentru Agerpres nutritionistul Lygia Alexandrescu.
De aceea, adauga ea, tendintele actuale promoveaza alimentele care au
abilitatea de a produce senzatia de satietate si de a intarzia senzatia
de foame:
1. Ovazul
Fie sub forma de germeni deshidratati, fie fiert, ovazul este un
aliment cu indice glicemic scazut, ce are calitatea de a crea senzatie
de satietate pe o perioada indelungata. El contine fibre insolubile
care-si maresc volumul in urma ingerarii, favorizeaza instalarea
senzatia de satietate pentru mai mult timp, fiind astfel un aliat de
nadejde in dieta de slabire si in mentinerea greutatii.
2. Nucile
Nucile sunt sursa de proteine, grasimi nesaturate, acizi grasi
omega 3 si micronutrienti. Nucile contin acizi grasi polinesaturati care
stimuleaza formarea celor doi hormoni inhibitori de apetit: grelina si
peptida YY. Acesti hormoni joaca un rol major in transmiterea catre
creier a mesajului de satietate.
3. Semintele de in
Uleiul de in este produsul cel mai cunoscut al acestei plante, insa
semintele crude de in sunt recunoscute pentru rolul lor de inhibitor de
apetit. Acest lucru se datoreaza prezentei in compozitia semintelor a
acizilor grasi esentiali omega 3 si a unei mari cantitati de fibre.
Ambele au rolul de a diminua cresterile nivelului glicemiei si, deci,
tin sub control senzatia de foame.
4. Somonul
Somonul crud poate ajuta la reducerea cantitatii de alimente
consumate la o masa principala datorita cantitatii mari de proteine
existente in compozitia sa, alaturi de acizii grasi esentiali omega 3,
ambele grupe de nutrienti fiind responsabile de instalarea rapida si
pentru o mai lunga perioada a senzatiei de satietate.
5. Apa
Apa este un termen esential in ecuatia satietatii. In momentul in
care organismul este deshidratat, creierul ii transmite adeseori
organismului mesajul senzatiei de foame, si nu de sete. De asemenea,
deshidratarea induce nevoia a manca pentru re-energizarea rapida a
organismului. Hidratarea completa si continua asigura controlul
apetitului.
6. Ceaiul verde
Ceaiul verde este un aliat important in timpul unei diete de
slabire datorita continutului sau crescut de leptine. Leptina este un
hormon responsabil de reglarea aportului si consumului energetic zilnic,
a apetitului si a metabolismului unei persoane. Componentele active ale
ceaiul verde ii transmit creierului senzatia de satietate, motiv pentru
care este recomandat inaintea meselor principale.
7. Albusul de ou
Un consum ponderat de albus de ou reduce apetitul. Acest aspect se
datoreaza mai ales receptorilor de opioizi, stimulati de unii aminoacizi
prezenti in albusul de ou. In plus, histidina si acidul glutamic
faciliteaza absorbtia optima de potasiu si clor in celulele centrilor
nervosi ai perceptiei senzatiilor placute. Este favorizata astfel
instalarea unei stari de bine, esentiala pentru combaterea alimentatiei
excesive.
8. Tofu
Soia a constituit inca din cele mai vechi timpuri o sursa esentiala
de proteine pentru popoarele asiatice. Izoflavonele continute in soia
au un rol antioxidant important, dar regleaza si apetitul. Acest
beneficiu este oferit de genisteina, o izoflavonoida care s-a dovedit a
inhiba apetitul si de limita cantitatea de alimente consumate la o masa.
9. Varza
Varza produce senzatie de satietate pe o perioada indelungata
datorita compozitiei sale complexe. Este bogata in fibre, saraca in
calorii, bogata in vitamina C si o sursa foarte buna de Mg, Ca,
proteine, bioflavonoide, potasiu, acid folic si vitamine B si are
calitatea de a limita portiile de alimente la mesele la care este
ingerata, in special in stare cruda.
10. Merele
Sunt fructe alcaline ce contin o mare cantitate de fibre solubile
si insolubile, zaharuri naturale, vitamina C, beta-caroten (daca se
consuma si coaja), potasiu si bor. Merele contin o cantitate
semnificativa de pectine, carbohidrati care controleaza centrul foamei.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu