Consumul de migdale este apreciat in special datorita prezentei de acizi grasi mononesaturati, fibre alimentare, antioxidanti, vitamine precum riboflavina si oligo minerale precum magneziul.
9 beneficii dovedite pentru sanatate ale consumului de migdale
Contribuie la prevenirea a bolilor de inima si a atacurilor de cord
Doi dintre cei mai apreciati compusi chimici din migdale sunt
acizii grasi sanatosi mononesaturati si antioxidanti care sprijina
sanatatea inimii si previn factorii favorizanti ai bolilor
cardiovasculare. Migdalele furnizeaza in special
antioxidanti-flavonoide, compusi vegetali prezenti in coaja migdalelor
care, impreuna cu vitamina E ajuta la imbunatatirea sanatatii arterelor
si la reducerea inflamatiei.
Consumul de migdale furnizeaza si nutrienti importanti pentru
sanatatea cardiaca, printre care arginina, magneziu, cupru, mangan,
calciu si potasiu. Studiile arata ca migdalele au efect de reducere a
colesterolului “rau” LDL, mai ales la persoanele cu colesterol ridicat
si cu diabet.
Migdalele previn formarea placii pe peretii arterelor si protejeaza
de efectele periculoase ale acesteia. Consumul de migdale ajuta si la
mentinerea unui nivel sanatos de colesterol si presiune arteriala, pe
langa combaterea cresterii in greutate si a obezitatii — trei dintre
factorii cei mai mari de risc asociati cu atacul cardiac si accidentul
vascular.
Sprijina functionarea sanatoasa a creierului
Migdalele sunt deseori considerate unul dintre alimentele cele mai
bune pentru creier. Consumul de migdale este unic prin faptul ca acestea
contin riboflavina si L-carnitina, doi nutrienti vitali capabili sa
influenteze pozitiv activitatea neurologica si sa previna declinul
cognitiv. Acesta este unul dintre motivele pentru care adultii, mai ales
cei mai in varsta, sunt incurajati sa consume oleaginoase de cateva ori
pe saptamana — consumul acestora fiind asociat cu reducerea riscului de
inflamatie care ar duce la tulburari ale creierului cum ar fi dementa
si Alzheimer.
Mentine sanatatea pielii
Migdalele sunt o sursa buna de vitamina E si alti antioxidanti care
hranesc pielea si reduc semnele imbatranirii. Studiile arata ca
migdalele contin concentratii mari de catechina, epicatechina si
antioxidanti flavonoli, printre care quercetina, kaempferol si
izorhamnetina — compusi ce combat cancerul de piele si deteriorarea
acesteia prin neutralizarea stresului oxidativ cauzat de o dieta
deficitara, poluare si expunere la raze UV. Grasimile sanatoase din
migdale, plus abilitatea lor de a imbunatati circulatia, mentin pielea
hidratata si mai usor de vindecat.
Contribuie la reglarea zaharului in sange si previne diabetul
Continutul bogat in grasimi mononesaturate al migdalelor contribuie
la scaderea ritmului de eliberare a glucozei in sange. Pe langa
gestionarea zaharului din sange si prevenirea rezistentei la insulina
(care apare in timp atunci cand corpul isi reduce reactia la insulina,
hormonul care controleaza zaharul din sange), consumul de migdale este
benefic pentru abilitatea de a reduce alte riscuri de diabet: o greutate
corporala nesanatoasa, inflamatie si nivel ridicat de stres oxidativ.
Contribuie la pierderea in greutate si previne mancatul in exces
Grasimile sanatoase si fibrele alimentare contribuie la pierderea
in greutate pentru ca ajuta la senzatia de satietate, ceea ce atenueaza
tendinta de a manca in exces sau pofta de gustari nesanatoase. Desi
oleaginoasele sunt bogate in grasimi si calorii, pot prelungi senzatia
de satietate dupa masa si mentine zaharul din sange mai stabil in
comparatie cu mancarurile cu continut redus de grasimi. Astfel, nu mai
esti la fel de predispus la fluctuatii de energie si pofte alimentare.
Studii, precum Studiul asupra Sanatatii Asistentelor Medicale,
arata chiar ca migdalele contribuie la un metabolism sanatos. De
asemenea, persoanele care consuma frecvent migdale si alte tipuri de
nuci se bucura de o greutate corporala mai sanatoasa si rate mai scazute
de obezitate in timp in comparatie cu persoanele care evita nucile.
Alte studii arata ca un consum zilnic de migdale reduce dorinta de a
consuma carbohidrati in exces si mentine o greutate corporala mai
sanatoasa.
De exemplu, un articol din 2003 publicat in Revista Internationala
despre Obezitate a descoperit ca atunci cand femeile consuma migdale
timp de sase luni, comparativ cu cele care nu consuma deloc, au scaderi
mai mari in IMC (indicele de masa corporala), circumferinta taliei, masa
de grasime si presiunea sistolica.
Creste absorbtia nutrientilor
Corpul are nevoie de cantitati adecvate de grasime pentru a absorbi
nutrientii “solubili in grasimi”, asa cum sunt vitaminele A si D.
Migdalele se numara printre nucile considerate ca alcalinizeaza tractul
digestiv, reducand acumularea de acizi si echilibrand pH-ul, crucial
pentru o digestie adecvata, imunitate si prevenirea bolilor. De
asemenea, nutrientii prezenti in migdale pot regla enzimele digestive
implicate in extragerea nutrientilor, sinteza colesterolului si
productia de acid biliar.
Imbunatateste sanatatea digestiva
Pe langa grasimile sanatoase si moleculele alcaline, migdalele (in
special coaja migdalelor) contin componenti probiotici care ajuta la
digestie, detoxificare si la cresterea dezvoltarii bacteriilor sanatoase
la nivelul florei intestinale — o conditie de baza pentru utilizarea
nutrientilor din alimente si prevenirea deficientelor nutritionale.
Studiile arata ca migdalele si coaja migdalelor pot duce la o
imbunatatire a “profilului florei microbiene intestinale,” ceea ce
inseamna ca activitatea bacteriana a intestinelor imbunatateste si
promoveaza numeroase beneficii pentru sanatate datorita prezentei
proprietatilor prebiotice, precursorii probioticelor.
Un studiu din 2014 efectuat de Institutul de Stiinta si Tehnologie
Alimentara din China a descoperit ca femeile care consuma o doza zilnica
de 56 de grame de migdale zilnic timp de opt saptamani isi maresc
semnificativ populatiile de bacterii sanatoase Bifidobacterium si
Lactobacillus.
Poate combate cancerul si inflamatia
Migdalele contin gamma-tocoferol, un tip de vitamina E care
actioneaza ca un antioxidant puternic, combate efectele nocive ale
radicalilor liberi si ale stresului oxidativ, asociate cu cancerul.
Multe studii gasesc o legatura intre consumul de nuci si prevenirea
cancerului, inclusiv riscul redus de cancer la colon, prostata si san.
Mentine sanatatea osoasa si dentara
Migdalele sunt o sursa buna de oligo minerale, inclusiv magneziu si fosforul, nutrienti cruciali pentru cladirea si mentinerea unor dinti si oase puternice. Consumul de migdale are si abilitatea de a preveni deteriorarea dentara, combate cariile, reduce riscul de fracturi osoase si combate osteoporoza.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu