Beneficii dovedite pentru sanatate ale consumului de migdale

Consumul de migdale este apreciat in special datorita prezentei de acizi grasi mononesaturati, fibre alimentare, antioxidanti, vitamine precum riboflavina si oligo minerale precum magneziul.

9 beneficii dovedite pentru sanatate ale consumului de migdale

Contribuie la prevenirea a bolilor de inima si a atacurilor de cord 
Doi dintre cei mai apreciati compusi chimici din migdale sunt acizii grasi sanatosi mononesaturati si antioxidanti care sprijina sanatatea inimii si previn factorii favorizanti ai bolilor cardiovasculare. Migdalele furnizeaza in special antioxidanti-flavonoide, compusi vegetali prezenti in coaja migdalelor care, impreuna cu vitamina E ajuta la imbunatatirea sanatatii arterelor si la reducerea inflamatiei.

Consumul de migdale furnizeaza si nutrienti importanti pentru sanatatea cardiaca, printre care arginina, magneziu, cupru, mangan, calciu si potasiu. Studiile arata ca migdalele au efect de reducere a colesterolului “rau” LDL, mai ales la persoanele cu colesterol ridicat si cu diabet.

Migdalele previn formarea placii pe peretii arterelor si protejeaza de efectele periculoase ale acesteia. Consumul de migdale ajuta si la mentinerea unui nivel sanatos de colesterol si presiune arteriala, pe langa combaterea cresterii in greutate si a obezitatii — trei dintre factorii cei mai mari de risc asociati cu atacul cardiac si accidentul vascular.

Sprijina functionarea sanatoasa a creierului

Migdalele sunt deseori considerate unul dintre alimentele cele mai bune pentru creier. Consumul de migdale este unic prin faptul ca acestea contin riboflavina si L-carnitina, doi nutrienti vitali capabili sa influenteze pozitiv activitatea neurologica si sa previna declinul cognitiv. Acesta este unul dintre motivele pentru care adultii, mai ales cei mai in varsta, sunt incurajati sa consume oleaginoase de cateva ori pe saptamana — consumul acestora fiind asociat cu reducerea riscului de inflamatie care ar duce la tulburari ale creierului cum ar fi dementa si Alzheimer.

Mentine sanatatea pielii

Migdalele sunt o sursa buna de vitamina E si alti antioxidanti care hranesc pielea si reduc semnele imbatranirii. Studiile arata ca migdalele contin concentratii mari de catechina, epicatechina si antioxidanti flavonoli, printre care quercetina, kaempferol si izorhamnetina — compusi ce combat cancerul de piele si deteriorarea acesteia prin neutralizarea stresului oxidativ cauzat de o dieta deficitara, poluare si expunere la raze UV. Grasimile sanatoase din migdale, plus abilitatea lor de a imbunatati circulatia, mentin pielea hidratata si mai usor de vindecat.

Contribuie la reglarea zaharului in sange si previne diabetul

Continutul bogat in grasimi mononesaturate al migdalelor contribuie la scaderea ritmului de eliberare a glucozei in sange. Pe langa gestionarea zaharului din sange si prevenirea rezistentei la insulina (care apare in timp atunci cand corpul isi reduce reactia la insulina, hormonul care controleaza zaharul din sange), consumul de migdale este benefic pentru abilitatea de a reduce alte riscuri de diabet: o greutate corporala nesanatoasa, inflamatie si nivel ridicat de stres oxidativ.

Contribuie la pierderea in greutate si previne mancatul in exces

Grasimile sanatoase si fibrele alimentare contribuie la pierderea in greutate pentru ca ajuta la senzatia de satietate, ceea ce atenueaza tendinta de a manca in exces sau pofta de gustari nesanatoase. Desi oleaginoasele sunt bogate in grasimi si calorii, pot prelungi senzatia de satietate dupa masa si mentine zaharul din sange mai stabil in comparatie cu mancarurile cu continut redus de grasimi. Astfel, nu mai esti la fel de predispus la fluctuatii de energie si pofte alimentare.

Studii, precum Studiul asupra Sanatatii Asistentelor Medicale, arata chiar ca migdalele contribuie la un metabolism sanatos. De asemenea, persoanele care consuma frecvent migdale si alte tipuri de nuci se bucura de o greutate corporala mai sanatoasa si rate mai scazute de obezitate in timp in comparatie cu persoanele care evita nucile. Alte studii arata ca un consum zilnic de migdale reduce dorinta de a consuma carbohidrati in exces si mentine o greutate corporala mai sanatoasa.

De exemplu, un articol din 2003 publicat in Revista Internationala despre Obezitate a descoperit ca atunci cand femeile consuma migdale timp de sase luni, comparativ cu cele care nu consuma deloc, au scaderi mai mari in IMC (indicele de masa corporala), circumferinta taliei, masa de grasime si presiunea sistolica.

Creste absorbtia nutrientilor

Corpul are nevoie de cantitati adecvate de grasime pentru a absorbi nutrientii “solubili in grasimi”, asa cum sunt vitaminele A si D. Migdalele se numara printre nucile considerate ca alcalinizeaza tractul digestiv, reducand acumularea de acizi si echilibrand pH-ul, crucial pentru o digestie adecvata, imunitate si prevenirea bolilor. De asemenea, nutrientii prezenti in migdale pot regla enzimele digestive implicate in extragerea nutrientilor, sinteza colesterolului si productia de acid biliar.

Imbunatateste sanatatea digestiva

Pe langa grasimile sanatoase si moleculele alcaline, migdalele (in special coaja migdalelor) contin componenti probiotici care ajuta la digestie, detoxificare si la cresterea dezvoltarii bacteriilor sanatoase la nivelul florei intestinale — o conditie de baza pentru utilizarea nutrientilor din alimente si prevenirea deficientelor nutritionale.

Studiile arata ca migdalele si coaja migdalelor pot duce la o imbunatatire a “profilului florei microbiene intestinale,” ceea ce inseamna ca activitatea bacteriana a intestinelor imbunatateste si promoveaza numeroase beneficii pentru sanatate datorita prezentei proprietatilor prebiotice, precursorii probioticelor.

Un studiu din 2014 efectuat de Institutul de Stiinta si Tehnologie Alimentara din China a descoperit ca femeile care consuma o doza zilnica de 56 de grame de migdale zilnic timp de opt saptamani isi maresc semnificativ populatiile de bacterii sanatoase Bifidobacterium si Lactobacillus.

Poate combate cancerul si inflamatia

Migdalele contin gamma-tocoferol, un tip de vitamina E care actioneaza ca un antioxidant puternic, combate efectele nocive ale radicalilor liberi si ale stresului oxidativ, asociate cu cancerul. Multe studii gasesc o legatura intre consumul de nuci si prevenirea cancerului, inclusiv riscul redus de cancer la colon, prostata si san.

Mentine sanatatea osoasa si dentara

Migdalele sunt o sursa buna de oligo minerale, inclusiv magneziu si fosforul, nutrienti cruciali pentru cladirea si mentinerea unor dinti si oase puternice. Consumul de migdale are si abilitatea de a preveni deteriorarea dentara, combate cariile, reduce riscul de fracturi osoase si combate osteoporoza.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu