Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este un o planta-condiment nativa in zona Marii Mediterane. Face parte din familia mentei (Lamiaceae), impreuna cu multe alte plante, cum ar fi oregano, cimbru, busuioc, si lavanda. Numele rozmarin provine din latina si inseamna "roua de mare".
Proprietatile sale medicale au fost puse in evidenta inca din antichitate. In mod traditional, a fost folosit pentru diminuarea durerii musculare, pentru imbunatatirea memoriei, stimularea sistemului imunitar si circulator, si pentru a ajuta la cresterea parului.
Rozmarinul
este o sursa destul de bogata de fier, calciu si vitamina B6. In
gastronomie este folosit atat uscat, cat si proaspat, fie in intregime
(o crenguta), fie doar frunzele.
Beneficiile pentru sanatate ale rozmarinului
1. Sursa bogata de antioxidanti si compusi anti-inflamatorii
Rozmarinul este un adjuvant bun pentru stimularea sistemului imunitar si imbunatatirea circulatiei sangelui.
2. Imbunatatirea digestiei
In
Europa, rozmarinul este adesea folosit pentru a ajuta la tratarea
indigestiei - in Germania, mai exact, este aprobat ca tratament pentru
dispepsie.
3. Imbunatatirea memoriei si a concentrarii
Potrivit unui studiu, o substanta din uleiul de rozmarin este capabila sa imbunatateasca performantele cognitive.
4. Protectie neurologica.
Cercetatorii
au descoperit ca rozmarinul este, de asemenea, bun pentru creier.
Aceasta planta contine un ingredient, acid carnosic, care este capabil
de a lupta impotriva radicalilor liberi la nivelul creierului.
5. Prevenirea imbatranirii creierului
Cercetatorii
de la Universitatea Kyoto din Japonia au aratat ca rozmarinul ajuta in
mod semnificativ la prevenirea imbatranirii cerebrale.
6. Cancer
Un
studiu publicat in Oncolocy Reports a constatat ca "extractul de
rozmarin etanolic brut are efecte anti-proliferative diferentiale pe
leucemie umane si celule de carcinom mamar."
Un alt studiu,
publicat in Biostiinta, Biotehnologie si Biochimie, a concluzionat ca
rozmarinul poate fi un agent anti-inflamator si anti-tumoral eficient.
In
plus, un raport publicat in Journal of Food Science a aratat ca
adaugarea de extract de rozmarin la carnea de vita tocata reduce
formarea unor substante cancerigene care se dezvolta in timpul gatirii.
7. Protectie impotriva degenerescentei maculare
Degenerescenta
maculara este o boala care afecteaza, de obicei, varstnicii si are ca
rezultat pierderea vederii. Este o cauza majora de orbire si deficiente
de vedere la adultii trecuti de 50 ani.
Un studiu publicat in
revista de investigatie Oftalmology & Visual Science, condus de
Stuart A. Lipton, MD, Ph.D. si colegii sai de la Sanford-Burnham Medical
Research Institute, a relevat faptul ca acid carnosic din rozmarin
poate imbunatati in mod semnificativ sanatatea ochilor.
8. Imbunatateste starea de spirit
Acelasi
studiu care a constatat ca mirosul de rozmarin imbunatateste memoria
subiectilor testati, a aratat si ca starea lor de spirit s-a imbunatatit
semnificativ comparativ cu grupul de control.
9. Trateaza migrenele
De
secole, rozmarinul a fost un remediu natural popular impotriva
migrenelor. Se foloseste sub forma de inhalatii. Fierbeti niste crengute
de rozmarin intr-o oala cu apa. Acoperiti capul cu un prosop si
inhalati aburii aproximativ 10 minute.
10. Proprietati antibacteriene
Studiile
au descoperit ca rozmarinul are proprietati puternic antibacteriene
impotriva Helicobacter pylori (bacteria care provoaca ulcerul gastric)
si infectiilor cu stafilococi.
11. Respiratie proaspata
Rozmarinul
poate fi folosit si sub forma de apa de gura naturala si se spune ca
functioneaza foarte bine. Pentru a face apa de gura, puneti rozmarin
proaspat intr-o jumatate de litru de apa incalzita. Strecurati-l si
folositi-l pentru a clati gura ori de cate ori doriti. Pastrati-o in
frigider, acoperita.
12. Proprietati diuretice
Rozmarinul
este un diuretic slab. Poate ajuta la eliminarea balonarii si retentiei
de apa in organism. Utilizat in mod regulat, poate ajuta la cresterea
fluxului de urina si ajuta rinichii sa functioneze la un nivel optim.
13. Remediu pentru boli respiratorii
Sub
forma de ulei, rozmarinul este eficient si in tratamentul problemelor
respiratorii. Inhaland mirosul de ulei de rozmarin diminuezi congestia
nazala cauzata de raceli, alergii, infectii respiratorii si gripa.
14. Detoxifierea ficatului
Rozmarinul
a fost utilizat pentru a trata problemele cu ficatul de sute de ani.
Hipocrate le-a prescris primul pentru acest scop. Un studiu a constatat
ca extractul de rozmarin reduce ciroza la soarecii carora li s-a dat
tioacetamida, un compus toxic pentru ficat. De asemenea, acesta a
prevenit leziunile hepatice la soareci.
15. Anti-aging
Rozmarinul
este un ingredient foarte des folosit in creme anti-imbatranire, pentru
ca ajuta la reducerea pungilor, stimuleaza regenerarea celulelor,
creste fermitatea, si imnunatateste tonusul pielii per total. Este un
anti-inflamator natural si creste fluxul sangelui la nivelul pielii .
Precautii
In
majoritatea cazurilor, rozmarinul este considerat sigur, fara efecte
secundare. Cu toate acestea, femeile gravide ar trebui sa-l evite pentru
ca poate declansa contractii uterine si avort spontan.
De
asemenea, persoanele diagnosticate cu hipertensiune trebuie sa il evite
pentru ca rozmarinul poate creste tensiunea arteriala.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu