Bobițele mici și negre, care cresc în arbuștii de la marginea pădurilor de munte, se dovedesc a fi deosebit de utile în ceea ce privește păstrarea sănătății, prevenirea și vindecarea unor boli. În ce privește afinul, trebuie remarcat că de la el se vor folosi aât fructele (culese cu grijă, să nu ne înțepăm în acele lui), cât și frunzele, bucurându-se de secole de apreciere, fiind citate în primele tratate de farmacie medievală.
Afinele conţin în proporţie de 80% apă, iar restul zaharuri, acizi, proteine, vitaminele A, B1, B2, B3, C şi E, dar şi uleiuri şi săruri minerale. Frunzele acestui arbust şi fructele, afinele, sunt cele mai utilizate părţi ale acestei plante în medicina naturistă.
1. Previn afecțiunile cardiovasculare
O dietă bogată în afine te ajută să scapi de grăsimea de pe talie, care creşte riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Mai mult, consumul de afine oferă o bună protecţie pentru inimă persoanelor care suferă de sindrom metabolic. Efectul benefic se datorează unor substanţe prezente în compoziţia afinelor, care împiedică depunerea colesterolului pe vasele de sânge şi formarea cheagurilor de sânge pe artere. Afinele sunt indicate şi hipertensivilor, deoarece previn creşterea tensiunii arteriale.
2. Sunt antioxidant și protector al creierului
De asemenea, cercetătorii au descoperit că afinele au rolul de a proteja creierul de stresul oxidativ şi reduc afecţiunile apărute cu înaintarea în vârstă (Alzheimer sau demenţă senilă).
3. Îmbunătăţesc vederea
Vitaminele A şi C din afine, în combinaţie cu pigmentul antocianină, îmbunătăţesc acuitatea vizuală, circulaţia sangvină la nivelul ochilor şi al sistemului nervos şi pot preveni sau chiar trata unele boli de ochi, precum retinita pigmentoasă, glaucomul sau miopia. Vitaminele şi nutrienţii din afine sunt eficiente împotriva oboselii ochilor, în timp ce antocianina ajută la protejarea ţesuturilor retinei împotriva radicalilor liberi.
4. Reduc nivelul zahărului din sânge
Glucochinina este un alt compus care se găseşte în compoziţia afinelor. Studiile ştiinţifice au arătat că aceasta are un efect pozitiv asupra bolnavilor de diabet, deoarece această substanţă reduce nivelul de zahăr din vasele de sânge, reducând astfel şi dependenţa de administrarea insulinei.
5. Au acţiune anti-inflamatoare
Flavonoidele au efecte benefice asupra organismului deoarece protejează pereţii capilarelor şi organismul împotriva infecţiilor. Deficitul de flavonoide din organism influenţează rănirea cu uşurinţă, după care este nevoie de o perioadă mai îndelungată pentru refacerea ţesuturilor lezate. Celelalte substanţe din afine au şi o acţiune anti-inflamatoare, fiind deosebit de indicate împotriva infecţiilor aparatului urinar, precum cistita. Mai mult, sucul de afine este un adevărat „antibiotic”, deoarece conţine o substanţă numită proantocianidină care anihilează colibacilii, bacterii ce cauzează infecţiile la nivelul tractului urinar. Proantocianidinele nu permit bacteriilor să modifice structura celulelor aflate pe mucoasa aparatului urinar, ci le elimină din organism.
6. Rezolvă probleme ale sistemului digestiv
Ceaiurile de afine ajută la vindecarea diferitelor afecţiuni ale stomacului şi la rezolvarea anumitor probleme ale sistemului digestiv. Sunt benefice atât în cazul constiăației, cât și al... diareei. În plus, echilbrează flora intestinală și depurifică.
7. Te apără de boli ale sistemului respirator
Substanţa din afine, taninul, ajută şi la reducerea inflamaţiilor de la nivelul laringelui în cazurile de gripă, răceală sau a diverselor forme de alergii.
8. Regenerează ficatul
Organismul transportă colesterol şi grăsimi în globulele mici. Acestea se petrec la nivelul ficatului, care apoi intră în sânge. Ceea ce rămâne în urma acestui proces este colesterolul rău, iar 70% din acesta este absorbit de adrenalină. Substanţele conţinute de afine ajută celulele de la nivelul ficatului să producă mai mulţi receptori pentru colesterolul rău. Astfel, celulele din ficat devin mai sensibile la colesterolul rău şi, în plus, absorb mai mult colesterol rău. De aceea, nutriţioniştii ne recomandă să consumăm afine pentru a avea o dietă echilibrată.
9. Combat oboseala
Afinele sunt recomandate persoanelor care au de susţinut examene dificile sau care sunt supuse unor activităţi intelectuale susţinute. Aceste fructe stimulează circulaţia sângelui şi a oxigenului în creier, fapt ce revigorează activitatea cerebrală. Cercetătorii au descoperit şi efectul energizant pe care îl au afinele asupra organismului. Dacă vei consuma seara un bol din minunatele fructe de pădure, vei alunga oboseala acumulată în timpul zilei.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu