Nutriționiștii o consideră un super-aliment și recomandă consumul ei zilnic. Roșia, căci despre ea e vorba, ar trebuie să fie nelipsită din dieta celor mari și celor mici, pentru că previne o mulțime de boli, începând cu cele cardiovasculare și terminând cu cancerul.
Roșiile previn cancerul
Roșiile sunt bogate în licopen, o substanță care împiedică apariția anumitor tipuri e cancer, în special cancerul la colon, la sân și la prostată. În special pasta de tomate este o sursă excelentă de licopen, ușor de asimilat în organism. Roșiile, în special cele galbene, conțin cantități importante de betacaroten, un excelent antioxidant și cu efect în prevenirea cancerului de colon, esofagian, pulmonar. Efectul roșiilor este potențat de consumul de usturoi.
Roșia – importantă pentru sănătatea cardiacă
Incindența infarctului miocardic scade cu 20-50 % la persoanele care consumă frecvent roșii crude sau suc de roșii, arată studiile. Sucul și pasta de roșii protejează vasele de sânge și previn apariția aterosclerozei coronariene și trombozei. Au rol în echilibrarea fluxului sanguin și, prin conținutul de potasiu, ajută la scăderea tensiunii arteriale. Licopenul scade riscul de ateroscleroză și împiedică formarea cheagurilro de sânge – ceea ce previne atacurile vasculare cerebrale.
Excelentă contra diabetului
Roșiile conțin o cantitate mare de crom trivalent (Cr3+) – un oligoelement esențial, cu rol fundamental în metabolismul glucozei și al grăsimilor. Pancreasul diabeticilor de tip 2 poate produce, de la caz la caz, suficientă insulină, însă rezistența la acțiunea insulinei este cea care împiedică o bună utilizare a glucozei la nivelul țesuturilor, ceea ce duce la hiperglicemie. Studiile arată că cromul trivalent permite creșterea numărului receptorilor de insulină, ameliorând controlul glicemiei.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu